Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 8

Концерт-присвята Вадиму Кириловичу Стеценку

7.09.04 – Львівська державна музична академія. Поч. о 18.00. (вул. Нижанківського, 5)
8.09.04 – Київський Будинок актора. Поч. о 19.00. (вул. Ярославів вал, 7)
9.09.04 – Національна Музична академія. Поч. о 19.00. (вул. Городецького, 1)
КОНЦЕРТ-ПРИСВЯТА
видатному скрипалеві й педагогу,
професору Національної музичної академії України
Вадиму Кириловичу Стеценку (1914 – 1984)


2004 року сповнилося 90 років від дня народження видатного українського скрипаля і педагога, фундатора сучасної національної школи скрипкового мистецтва Вадима Кириловича Стеценка.

Благодійний концерт присвячений пам’яті професора Національної музичної академії України пропонують для аудиторії Львова і Києва нащадки ювіляра: заслужений артист України, скрипаль Кирило Стеценко, піаністка Галина Стеценко, скрипаль Денис Стеценко та гітарист Максим Стеценко. У програмі прозвучать твори Вівальді, Генделя, Паганіні, Лисенка, Стеценка та Скорика.

Узагальнюючи життєвий шлях Вадима Стеценка та підсумовуючи його багаторічні творчі, організаційні, науково-методичні та педагогічні зусилля стає очевидним, що він закладав основи для визнання і майбутнього світового лідерства скрипкового мистецтва незалежної України.

Сотні учнів професора Стеценка, навчаючись в його класах впродовж 40-80 років ХХ ст. у Львівській та Київській консерваторіях, стали відомими артистами, солістами музичних ансамблів, провідними педагогами та науковцями. Його дослідження в царинах історії, теорії та педагогіки скрипкового виконавства: „Методика навчання гри на скрипці”, „Джерела скрипкового концерту”, „Закономірності інтонування на скрипці” та „Історія скрипкового мистецтва” – стали настільними книгами фахівців.

Іноді здається, що подвижницька праця Вадима Кириловича загубилась у промінні слави його знаменитого батька, класика української музики, композитора Кирила Стеценка. Але саме Вадимові Стеценку судилося розвинути родинну традицію, виховавши цілу династію першокласних музикантів. Його діти Кирило, Галина та Олександра, відомі в Україні як „Тріо Стеценків”, пропагують українське виконавське мистецтво в Португалії та Канаді. Не менш обдарованими виявилися й онуки – лауреат Всеросійського конкурсу піаністів Тетяна Степанова викладає тепер в Чикаго, концертуючий скрипаль Денис Стеценко працює в Лісабоні, а молодий гітарист Максим Стеценко у Львові здійснює свої перші артистичні кроки.

Коротка біографічна довідка:
Стеценко Вадим Кирилович нар. 15.04.1914 в с. Головорусава Вінницької області в родині композитора, хормейстера і священика Кирила Григоровича Стеценка. У восьмирічному віці втратив батька. Закінчив Першу київську трудову школу 1928 року, музичний технікум – 1932 р. і Київську консерваторію в класі скрипки проф. Д. С. Бертьє – 1936 р. З 1936 року викладає скрипку в Київській середній спеціальній музичній школі. 1940 року захищає кандидатську дисертацію. З 1939 по 1941 роки концертує як соліст камерного ансамблю. Працює також як журналіст-музикознавець, бере участь у фольклорних експедиціях. У вересні 1941 року потрапив до німецького полону. З квітня 1942 року працює викладачем Київської консерваторії. 1943 року був вивезений німцями до Польщі та Чехословаччини. З лютого 1946 року працює у Львівській опері, а потім з 1947 року – в консерваторії. Викладав скрипку, альт, квартет, камерний ансамбль, історію та теорію скрипкового виконавства. З 1959 року працює в Київській консерваторії. Завідує кафедрою скрипки в роки найбільшого її розквіту. За 12 днів до 70-річчя його не стало. Найвідоміші його учні – Аркадій Винокуров, Сергій Дяченко, Кирило Стеценко, Ігор Симович, Юрій Булка, Юрій Гольда. Все життя він захоплювався шахами (1-й розряд), фотографією, красою природи, річковим човнярством. Був футбольним болільником.
Дбав про поширення творчої спадщини свого батька. Свято оберігав українську культурну й духовну традицію.

------------------------
В тему:

Міжнародна благодійна організація “Міжнародний фонд ім. Кирила Стеценка”

Кирило Стеценко. Проходження через вісь хреста

І на камерних концертах кричать: БРАВО!

Спільна медитація Тараса Компаниченка і Кирила Стеценка

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи