Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
ДЗен ДЗелень
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Короткий огляд особливостей редагування Вікіборії

Категорія:

Світ:

Стаття пояснює, як редагувати сторінки в Семантичній МедіаВікі. Семантична МедіаВікі надає спеціальні додаткові елементи, які дозволяють редакторам "підказувати" комп'ютерним програмам, як інтерпретувати певну інформацію, задану у Вікі. Такі підказки – це семантичні мітки і вони створюються спеціальним додатком. Окрім цього, редагування в Семантичній МедіаВікі є таким самим, як в МедіаВікі. Користувачі, які не знайомі з основним редагуванням, повинні спершу ознайомитись з тим, як редагувати сторінки в МедіаВікі або Вікіпедії. Встановлення семантичної розмітки не є обов’язковим, але дає певні переваги.

Анотації в Семантичній МедіаВікі можуть розглядатися як продовження існуючої системи категорій в МедіаВікі. Категорії – засоби, що дозволяють класифікувати статті згідно з певними критеріями. Наприклад, додаючи [[Категорія:Міста]] до статті, сторінка позначається, як така, що описує місто. МедіаВікі може використовувати цю інформацію, щоб робити список усіх міст у Вікі, і отже допомагають користувачам проглянути інформацію.

 Семантична МедіаВікі забезпечує подальшу структуризацію Вікі. Сторінки Вікі мають линки і текстові значення в них, але тільки читач-людина знає, що зв'язок або текст собою представляє. Наприклад, "Київ – столиця України з населенням 2 822 120 людини" означає дещо інше, ніж "граючи за збірну України, заробив 2 822 120 гривень за рік". SMW дозволяє нам відмітити линк або текст на сторінці, щоб описати їх значення. Це перетворює линки і текст на семантичні властивості статті. Властивість «столиця» відмінна від «футбольної збірної країни», так само властивість «населення» відмінне від «річного доходу».

 Це доповнення надає можливість користувачам вийти за межі простої класифікації статей за категоріями. Семантичні властивості не схожі одна на одну і можуть відповідати різним типам даних: числових, текстових, дати і часу, координат, тощо. До того ж числові дані можуть бути пов’язані з різними одиницями вимірювання. Ці розбіжності теж можна відобразити, використовуючи Семантичну МедіаВікі. Можна створювати власні одиниці вимірювання; використовувати шаблони МедіаВікі для полегшення розмітки. Крім того, є можливість створювати семантичні запити з допомогою спеціальної мови запитів.

 На відміну від семантичних властивостей, категорії доступні і без Семантичної МедіаВікі. У категорії має бути своя сторінка, де має бути описано, які статті слід включати до неї. В Семантичній МедіаВікі використання категорій носить більш вузький характер і часто замінюється використанням властивостей, запитів та понять (збережених запитів, які можуть бути використані повторно). Наприклад, нам потрібно створити категорію «Міста-мільйонники», але населення міст постійно змінюється. Ми можемо створити запит на всі міста з населенням більше або рівне 1 000 000.  І редакторам не потрібно буде постійно вносити зміни в списках категорії.

Діамантовий вальс: mikola_vitaliyovich_lisenko_-_brilliante_vals_get-tune.net_.mp3

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи