Зображення користувача Зоріна Небокрай.
Зоріна Небокрай
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 3

Людина позбудеться коду старіння

 Дивно, але практично всі клітини організму виявилися жахливим  меланхоліком, завжди готовим САМО-вбитися. Щоб продовжувати жити, вони повинні безупинно отримувати  сигнал ззовні: «Живи далі!»  Піклуватися про когось, мати когось, хто залежить від вас (чим більше залежність - тим краще), або просто бути потрібним комусь. Цікаво, що цим «хтось» не обов'язково має бути людина.

Основна маса форм життя, в тому числі і люди, схильні до «класичного» варіанту старіння: після завершення росту і досягнення статевої зрілості починається неухильне ослаблення всіх життєвих функцій. Як наслідок, ймовірність смерті зростає з віком. Для людини цей процес починається з віку 12-15 років. Але факт наявності в організмі «резервних потужностей», які в певних умовах можуть бути задіяні для того, щоб уповільнити старіння, сумнівів не викликає.

«Класичне» старіння - тобто повільне і узгоджене ослаблення всіх життєвих функцій з віком - це явище, запрограмоване в наших генах.

Швидкість старіння пов'язана з психологічними та соціальними аспектами поведінки людей, розпізнавати мозком, який, залежно від отримуючого сигналу, може прискорювати або сповільнювати роботу ПРОГРАМИ СТАРІННЯ. Можна спробувати «обдурити» свою природу саме за допомогою тих самих соціально-психологічних сигналів. Іншими словами, треба змусити наш організм думати, що він «корисний дідусь», а не шкідливий. І тоді швидкість старіння повинна автоматично сповільнитися.

Крім того, володіння формальною і реальною владою веде до постійного стресу, що повинно прискорювати, а не гальмувати старіння. Правильне амплуа для «корисного дідуся» - це бути надцінним радником, сірим кардиналом при сильному молодому вожді. Стресів особливих немає, але фактично ти тримаєш в руках тонкі нитки управління плем'ям. І вже, звичайно, ти сам собі господар: вожді приходять і йдуть, а мудрець-консультант залишається.

Наша роль у природі - вирости і передати свої гени (його величність Геном Людини) наступному поколінню. Вінцем творіння є саме він - геном, а зовсім не кожен окремий індивід, всередині якого цей геном міститься. Ми подібні ченцям, постійно переписуєм святі книги і передаєм їх з покоління в покоління. При цьому цінність окремого служителя культу мізерно мала в порівнянні з переданим древнім знанням, бо головний сенс існування служителя - збереження такого знання. За своєю суттю еволюція і природний відбір - це насамперед не змагання окремих індивідів, а змагання і самовдосконалення геномів.

Саме тому нам не слід забувати, що ми не тільки смертні, але також являємо собою лише тимчасове житло для Генома Людини. Як правило, наші інтереси і інтереси Його Величності Генома збігаються - ми повинні жити, рости, розмножуватися, захоплювати нові території - ареали для нашого виду, тобто нашого геному. Але є лічені і завжди дуже неприємні випадки, коли інтереси генома йдуть врозріз з інтересами носія - людини. І тоді природа показує, хто в домі господар, жертвуючи людиною на догоду безпеки Генома.

Науково доведено кілька способів регуляції уповільнення швидкості старіння: це обмеження харчування, обережність у споживанні цукру, фізичні вправи, холодовий шок. Якщо це вірно, то старіння - це програма, яка призводить до накопичення помилок!

Людині не треба більше зберігати таку самогубну програму, як старіння, так як її еволюція не грає тієї ролі, що у всіх інших тварин.

Так мало бути, якщо ми хочемо і далі ефективно еволюціонувати подібно тваринам у дикій природі. Проблема (і наша удача) полягає в тому, що людина так не еволюціонує, більше не пристосовується до навколишнього середовища. Ми можемо забезпечити поширення наших генів на територіях, в принципі недоступних первісній людині, не вдаючись до послуг природного відбору. Тобто, і без будь-якої еволюції ми забезпечуємо те, що потрібно Його Величності - розширення ареалу і його надійне збереження в часі. Шкідливі генетичні програми людини повинні зникнути природним шляхом - через 100 тисяч - півмільйона років. Але можна не чекати так довго, а трохи прискорити процес. Коли холодно людина не жде поки виросте шерсть, а одягає на себе теплий одяг.

Всі біологи знають, що в самих генах записано, як ми повинні рости в утробі матері з однієї-єдиної малесенькій клітини, розвиватися після народження, проходити статеве дозрівання і перетворюватися в дорослу людину. І раптом чомусь стверджується, що на цьому запрограмованість розвитку несподівано закінчується. І все інше природа нібито пускає на самоплив. Все наше життя найжорстокішим чином контролюється різними генетичними програмами, але класичні геронтологи вважають, що такі найважливіші аспекти життя, як старіння і смерть, віддані на відкуп випадковості. У таку недбалість природи повірити неможливо! У наших генах повинна бути закодована якась спеціальна програма, яка запускається в досить молодому віці і змушує нас старіти. Запуск цієї програми викликає поступове ослаблення функціонування всіх систем організму, тим самим повільно і сумно зводячи нас в могилу.

«Трохи голодуючі» миші, щури та мухи набагато активніші своїх ситих родичів. Таке враження, що вони переходять в якийсь турборежим, як тільки їх організм починає жити впроголодь. Зрозумілий біологічний зміст цього феномена: відчувши брак їжі, організм тварини «розуміє», що жарти скінчилися, - постає питання про виживання популяції або навіть всього виду. І десь всередині організму натискається якась турбокнопка і ... старіння тимчасово відключається, щоб підвищити ККД організму, як шанси на знаходження їжі.

Птахи і кажани, отримавши дар польоту, можуть дозволити собі жити довго і обзаводитися потомством без зайвого поспіху - пішовши з кипучої битви за життя на поверхні землі, вони різко знизили ризик смерті. З гіпотезою про старіння, як механізм і прискорення еволюції та збільшення пластичності популяції, добре узгоджується той факт, що більшість нестаріючих тварин існують в високостабільних умовах зовнішнього середовища.

Кити, риби, морські їжаки, омари - всі вони живуть в океані, де зміни відбуваються вкрай повільно. Голий землекоп також сховався від мінливих умов зовнішнього світу під землею, де і температура, і вологість, і все інше майже постійне. На відміну від людей, з віком голі землекопи не стають слабшими,  не втрачають зубів, зберігають ентузіазм і спритність у питаннях продовження роду і не знижують життєздатності в цілому.  А більшість інших тварин продовжує «штовхатися» на поверхні Землі, де, що не день, то нова напасть і сьогодні ніколи не можна з упевненістю сказати, що чекає тебе завтра. Тому не дивно, що якщо кинути швидкий поверхневий погляд на живу природу, то здається, що старіння усюдисуще, універсальне і неминуче.

Аж ні! Цілком можливо, що старіння - це лише спосіб прискорити власну еволюцію, підвищити «еволюційність» - гнучкість і пристосованість до швидко змінюючих зовнішніх умов. І цілком імовірно, що саме тому феномен (програма) старіння, незважаючи на його очевидну шкідливість для кожної окремої особи, закріплюється еволюцією і є настільки широко поширеним в живій природі.


Втручання в програму старіння, закодовану в генах, приведе до її псування і у результаті до того, що старіння відбуватиметься повільно або взагалі зупиниться. Розповідається про найважливіші відкриття кінця XX століття - виявлення генів смерті людських клітин.

І не тільки людських. Правда, що різні клітини живуть різний час. Деякі - лічені дні, а деякі - роки, або взагалі зберігаються протягом усього життя людини. І виявилося, що в переважній більшості випадків клітини помирають не просто так. У них закладена смертоносна програма, запускається в суворо певні моменти, за допомогою суворо певних речовин і закінчується загибеллю самої клітини. Це - програма біохімічного клітинного самогубства, названого біологами апоптозом. Причому реалізація цієї програми вимагає витрат енергії. Якщо клітку позбавити її джерел, то вона не помре так швидко, як збиралася. Роботу програми до певного моменту можна зупинити і врятувати «нещасну клітку». 

Усередині практично кожної клітини є спеціальні складні структури - органели, названі мітохондріями, які відповідають за головний етап дихання - за «спалювання» живильних речовин киснем і отримання необхідної для життя клітини енергії.  

Мітохондрії  є носієм  програми старіння, що і розкрив біохімік В.Скулачев. За допомогою методів сучасної генної інженерії вдається зробити клітку, яка взагалі не здатна до самознищення. Для цього доводиться вимкнути у неї певні гени. Тобто як би «хакнути» програму смерті. Виявилося, що цей елегантний і дуже надійний каскад реакцій зрештою призводить до того, що клітина акуратно розбирає себе на «запчастини», які використовуються далі її сусідами в якості будівельного матеріалу.

Дивно, але практично всі клітини організму виявилися жахливим меланхоліком, завжди готовим САМО-вбитися. Щоб продовжувати жити, вони повинні безупинно отримувати сигнал ззовні: «Живи далі!» Піклуватися про когось, мати когось, хто залежить від вас (чим більше залежність - тим краще), або просто бути потрібним комусь. Цікаво, що цим «хтось» не обов'язково має бути людина.
Релігійні люди живуть довше за атеїстів: релігія частково вирішує проблему «потрібності» - що б не відбувалося, віруючий потрібен Богу, а Бог не залишить його в біді.
Потрібно якнайдовше зберігати активність, у першу черга — фізичну. Це може навіть набувати вигляду ритуалу - що б не відбувалося в світі, щоранку з 8 до 9 я виходжу на пробіжку. Зрозуміло, не заради фізичної сили, а заради тієї самої «корисності», яку ми намагаємося зімітувати.

 Це абсолютно дивовижний факт, але статеве розмноження і смерть, як правило, йдуть рука об руку практично у всіх видів живих істот. І в цьому є глибокий біологічний сенс. Але для цього треба швидко рости і швидко вмирати, щоб пройти цей цикл кілька разів.

Програма самогубства була виявлена у дріжджів. Виявилося, що зовнішнім сигналом, що запускає програму смерті, може бути феромон - речовина, що виділяється особами іншої статі з метою залучення партнера.

Самка одного з видів богомола відгризає голову самцю в кінці статевого акту, що багато років наводилося як приклад найбільш витонченої жорстокості у світі комах. Насправді ж виявилося, що у самця богомола сім'явиверження настає тільки після обезголовлювання.

Різко підвищується продукція кортикостероїдів, аномально підскакують рівні адреналіну і норадреналіну, що врешті-решт призводить до гострої ниркової недостатності та смерті самців сумчастої миші. До речі, можна кардинально продовжити їхнє життя, якщо просто ніколи не показувати їм самок. Тоді вони не впадають у стан гону, феромони не виділяються і миша не запускає смертельну програму феноптоза.

Одна з програм - самовідданий захист медоносними бджолами свого гнізда. Бджола, вжалила ворога, залишає в його тілі своє жало і незабаром сама вмирає. У цій ситуації теж є щось зрозуміле і близьке нам, людям - піти на вірну смерть заради благополуччя своєї сім'ї.
Всім відомо, що багато тварин йдуть на ризик для життя або навіть на вірну смерть, захищаючи своє потомство. Ця поведінкова модель близька і людині: врятувати свою дитину, не шкодуючи себе або навіть ціною свого життя зовсім не здається вчинком дивним або протиприродним.
Загибель однієї тварини заради життів кількох інших тварин свого ВИДУ виявляється еволюційно виправданою і гарантує виживання ВИДУ. Шкідлива для організму програма зберігається тому, що приносить користь популяції. Будь-яка форма життя розмножується і поширюється як можна ширше, і обмежують її в цьому тільки зовнішні фактори, в першу чергу - брак доступної енергії та ресурсів через жорстокі конкуренції. Найчастіше боротьба йде за розмноження; перемагає не той, хто довше проживе, а той, хто зуміє найбільш ефективно розмножитися в умовах боротьби.


Технічний прогрес давно і звично змінює природний хід речей на догоду людині. Власне, для цього він, прогрес, і був придуманий. Але хіба людина - не вінець творіння? Ми ж дивуємось витонченості, з якою організовані біологічні системи!

У Homo sapiens, на відміну від версій приматів, є два принципові поліпшення - величезний обсяг кори півкуль головного мозку і дуже тонко працює голосовий апарат. В результаті, еволюція отримала істоту, яка може передавати інформацію своїм нащадкам не тільки генетично, у вигляді молекули ДНК з сперматозоїда та яйцеклітини, а й вербально - за допомогою мови.

З погляду корисності для ВИДУ, такі властивості кардинально змінюють роль літніх осіб. Завдяки корисним властивостям «залізних старців» популяція швидше збагачувалась цінними генами в даних умовах. Старші отримують можливість працювати над поліпшенням якості молодого покоління, забезпечуючи його інформацією, яку придбали протягом усього свого життя і зберігають не в генах, а в пам'яті головного мозку. Тоді ми старіємо повільніше, довше зберігаємо молодість, допоки потрібні «своєму племені». Організм якимось чином може вимірювати цю «потрібність » і здатний біохімічно регулювати швидкість роботи програми старіння.

Аналіз статистики смертності показав, що люди живуть тим довше, чим довше їм вдається зберігати власну матеріальну незалежність і корисність для інших людей.

Старість — це завершуюча стадія індивідуального розвитку організму. Без цієї стадії ми не тільки цілком можемо обійтися, але і жити будемо набагато КРАЩЕ І ВЕСЕЛІШЕ!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Дивно якось!
Скільки вже часу пройшло, а дана публікація так і не угораздилася отримати бодай хоча б якийсь один коментар.. О_о

Ну що ж у такому разі я значить буду першим =)

Цитата: "Старість — це завершуюча стадія індивідуального розвитку організму. Без цієї стадії ми не тільки цілком можемо обійтися, але і жити будемо набагато КРАЩЕ І ВЕСЕЛІШЕ!"

Власне через що так і хочеться задати все те ж вічне філософське питання про смерть і безсмертя.
Отже, а чи дійсно людині варто жити вічно на цій планеті??
Чи є бодай хоча б якийсь сенс у цьому фізичному безсмерті?

Коментарі

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Дивно якось!
Скільки вже часу пройшло, а дана публікація так і не угораздилася отримати бодай хоча б якийсь один коментар.. О_о

Ну що ж у такому разі я значить буду першим =)

Цитата: "Старість — це завершуюча стадія індивідуального розвитку організму. Без цієї стадії ми не тільки цілком можемо обійтися, але і жити будемо набагато КРАЩЕ І ВЕСЕЛІШЕ!"

Власне через що так і хочеться задати все те ж вічне філософське питання про смерть і безсмертя.
Отже, а чи дійсно людині варто жити вічно на цій планеті??
Чи є бодай хоча б якийсь сенс у цьому фізичному безсмерті?

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Звичайно, що немає сенсу у фізичному безсмерті. Для розвитку душі, людина повинна втілюватись в різних тілах, мати досвід життя в тілі чоловіка і жінки і в найрізноманітніших ситуаціях, чого не може забезпечити одне життя. По-друге, коли душа людини досягла рівня розвитку, коли може раз і назавжди скинути з себе тягар фізичних втілень, то звичайно вона так і зробить в більшості випадків, і питання можливості вічного життя в фізичному тілі стає повністю безглуздим.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Дякую за коментар пане Добреславе.

А тепер запитання до пані Зоріни)
Я вірно вас зрозумів, ви цією публікацією хотіли сказати, що людині потрібно позбутися коду старіння заради вічного життя у фізичному тілі? Чи вона це зробить невимушено через еволюцію генетичних знань?
Прошу уточніть будь ласка сенс інформації вашої публікації.