Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 4

Макарчук Олександр Кирилович

Винахідник Олександр Кирилович Макарчук народився 1942 року в селі Латаші Житомирської області. 

makarchuk_oleksandr.jpg

Олександр Кирилович

Дитячі і юнацькі роки

Після закінчення школи мріяв стати військовим. Вирушив до Білорусі вступати до Військового радіотехнічного училища. Хоча школу Олександр закінчив добре, до училища вступити не зміг. 1959 року Олександр Макарчук вступив до Чернівецького університету на фізичний факультет. Вчився добре, останні курси навіть отримував підвищену стипендію. Хотів працювати на заводі, яких на той час у Чернівцях було достатньо. Але студента-фізика направили на практику до Красноїльської школи. Вчителя там не було. Тож деякий час працював там. Крім школи, підробляв ще лаборантом в університеті.

Вперше ідея створити вічний колодар прийшла до Олександра саме в студентські роки. Тоді на одному із занять з астрономії викладач розповідав про колодарі. І кілька разів підкреслив, що існуючий календар не досконалий.

1964 року Олександр Макарчук закінчив університет. Юнака відразу забрали на службу до армії. Оскільки хлопець мав вищу освіту, служив тільки рік. Повернувшись на Буковину, знову шукав місце роботи на заводі. Та йому запропонували викладати фізику і астрономію в Сторожинецькій школі №1. З того часу цієї роботи він вже не покидав.

Відкриття

Напередодні 2000 року було чимало розмов, що відбудеться фатальний збій комп’ютерної системи. Тоді Олександр Кирилович згадав студентську мрію створити вічний колодар. Придумав його за одну ніч. Сталося це вночі з 13 на 14 січня 2000 року. До ранку він проводив розрахунки і був здивований, коли зрозумів, що вічний календар є надпростим, як і все геніальне. Рік складається з 13 місяців. Тривалість кожного місяця 28 днів. Раз на шість років припадає високосний, який довший на 7 діб. Тоді в одному з місяців буде 35 днів.

2004 року пан Макарчук видав буклет «Вічний календар», де розписав свою ідею і її переваги. Друзі порадили вчителю запатентувати свій винахід. Патент №9443 було видано 23 лютого 2004 року. Також 2004 року видав збірку задач «Ти в задачах з фізики та астрономії». Унікальність цього посібника в тому, що учень є ніби головним героєм кожної задачі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Цей календар треба опублікувати. Може статися, що Третій Гетьманат започаткує нове літочислення.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Цей календар треба опублікувати. Може статися, що Третій Гетьманат започаткує нове літочислення.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Чи є наразі потреба в цьому колодарі актуальною?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цей колодар стане актуальним так років через 10 чи 50. Тоді й поговоримо.

Ельф Цілісний каже:
Чи є наразі потреба в цьому колодарі актуальною?

Все, що робиться з власної волі, – добро!