Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Мій Веселковий клас

 

  -
Мій Веселковий клас 
Бриж Наталія Петрівна,
  учитель початкових класів
  Таращанської районної гімназії «Ерудит»


  Про Веселкову школу я дізналася, коли влаштовувалася на роботу. Мене тоді запитали про особисте ставлення  до нестандартних методів навчання й пояснили про що йдеться. Під час бесіди я особливо була вражена коментарями про «веселкові методи», за допомогою яких можна виховати дітей-ТВОРЦІВ. Тому погодилася застосувати їх у роботі відразу.

 

 

mapaproektuvsh31.png

Мапа знань Веселкова Школа
Мапа знань Веселкова Школа
 
 
  Веселкова школа
Мій Веселковий клас
 
Бриж Наталія Петрівна,
  учитель початкових класів
 
 

Таращанської районної гімназії «Ерудит»


 

 Теорія багато розповідає, але найкращий спосіб дізнатися як діють методи -   використати їх на практиці, що я й зробила. Ця технологія базується на навчанні від простішого до складнішого. За допомогою пісень, що включає в себе програма, учні швидко та легко вивчають правила, засвоюють усний рахунок, таблицю множення, ділення. На уроках математики використовуються "числові доріжки" та "числові східці". Кожна доріжка чи східці має свого героя, наприклад, "східці мишки" (підйом чи стрибки на кожну сходинку, 1,2,3 і т.д.). За допомогою таких ігрових методів навіть слабші діти швидко засвоюють додавання та віднімання, основи таблиці множення.

   За програмою Веселкової школи мої учні до кінця першого семестру з навчання грамоти вивчили всі букви з алфавіту, фонетику та практично всі, читали слова злито (хоча за державною програмою лише з алфавітом вони повинні ознайомитися до кінця року). Напевно дітям було дуже тяжко! -  скажите ви; Зовсім ні! - відповім я. А все тому, що уроки захоплюючі та проходять в ігровій формі. Наведу декілька прикладів: вивчати абетку дітям було цікаво,  оскільки кожна літера мала свій "імідж" ( певна тварина, предмет у формі тієї чи іншої букви), що безпомилково підказували учням назви літер. Методика передбачає, щоб діти самостійно зображали вивчені букви, склади та слова - це закріплює їхні знання, робить навчання значно цікавішим. Мої учні просили й на інших уроках погратися в зображення літер -  настільки їм це подобалося. За допомогою "шрифта, що розмовляє"( з "літерами-іміджами") діти вже за два тижні навчилися читати короткі слова, в даний час (1-й клас, початок ІІ семестру) читають доволі великі тексти та казки. До кожного правила є пісня, проспівуючи їх учні швидко без всяких зусиль запам'ятовують те чи інше правило. Нещодавно з письма було завдання розмістити певні слова в алфавітному порядку і відразу учні запропонували спочатку проспівати пісню про "Веселкову абетку". Мама одного з учнів розповіла мені, що в садочку її син не хотів зовсім співати, а тепер наспівує веселкові пісні навіть  вдома після уроків. Оскільки програма має випереджувальний характер, в уроки вміщені тексти з правила етикету, а також знання з основ  природознавства, біології, астрономії, звичайно, в доступній для дітей формі. Хочу зауважити, що учням такі уроки подобаються. Мене запитували, чи всі діти вчаться успішно? Практично, так. Хоча є і слабші діти, яким читання дається складно. Проте, автор Ю. Б. Пінчук і це врахувала, у "Веселковому букварику" є розділ "Легковинки", де тексти даються простішими та меншими саме для слабших учнів.   

   На уроках письма теж є свої цікавинки, оскільки спочатку ми друкуємо, а вже потім пишемо. До того ж діти друкують букви кольоровими олівцями (приголосні-блакитний колір, голосні-червоний, йотовані-бордові) і це для того, щоб  швидко та легко навчитися розрізняти голосні, приголосні та йотовані  звуки. Також друкування допомагає і в читанні. Прописи спочатку розпочинаються з великої косої лінії. Виникає запитання: ми що, в дитячому садку?  Ні, це для того, щоб  показати дітям, що в маленькій лінії чи клітинці писати значно легше та швидше, а для цього необхідно, щоб кожен це відчув. Мої учні зрозуміли це відразу, як ми перейшли на звичайну косу лінію. Перш ніж писати, за програмою, необхідно обвести пальчиком три рази ту чи іншу літеру, склад, а вже потім приступати до письма. До того ж на літері чітко вказується звідки необхідно починати писати. Дуже правильним є те,  що уроки читання тісно пов'язані з письмом, тобто закріплюється одна тема. Додаються цікаві рухові вправи під час прописів: наприклад, перетворися на фею, помахай уявною чарівною паличкою - такі вправи сприяють творчому розвитку дітей. Кожна вправа відповідає темі уроку. Та найважливішим є те, що пишуть діти 3-4 рядка за урок. І це добре тим, що, по-перше, зберігаємо здоров'я дітей, а по-друге, в них не зникає бажання вчитися писати ще краще.

  З математики ми розпочали розділ "Я вмію ділити і множити", який виходить за межі програми для першого класу. На уроках  математики також використовується "Співанковий підручник" і за допомогою пісень, числових доріжок та східців діти швидко засвоюють нумерацію чисел (у даний  час в межах 100), основи таблиці множення та ділення."Співанковий підручник" Також учнів знайомлять з геометричними матеріалами та математичними термінами і це все проходить в ігровій формі.

   Кожна числова доріжка має свого героя, учні їх запам'ятовують, що допомагає під час рахунку. Наприклад, саме завдяки "Доріжці летючої миші" (стрибки через 10 сходинок), діти швидко навчилися рахувати десятками і це в першому класі. Для кращого закріплення до "східців" є пісенька. На даний момент мої першокласники чітко розподіляють двоцифрові числа на розрядні одиниці (десятки та одиниці), розуміють поняття парні та непарні числа, ознайомлені з поняттям "множина", використовують переставну властивість при рахуванні складних прикладів, знають назви чисел при додаванні та відніманні, розподіляють задачу на етапи, чітко засвоїли склад чисел, що є найголовнішим для 1 класу. Як правило діти занадто довго вивчають склад чисел, до того ж напам'ять. Мої ж учні запам'ятали склад чисел швидко і без зусиль. І це тому, що знову ж таки ми проспівуємо з яких чисел, наприклад, складається число 5, але цікавинка в тому, що діти приймають актувну участь, до дошки викликаю 5 учнів, називаю 5+0 (всі стоять), 4+1( 4-стоять, 1-присів) і т. д. Ще дітям подобається те, що ми пишемо не лише ручкою, а й кольоровими олівцями. І це використовується для того, щоб діти, наприклад, швидко запам'ятали назви чисел при додаванні (доданки-синім кольором, сума-червоним). До того ж, вже ознайомилися із знаком ділення, та з великим задоволенням ділять певні речі навпіл між собою (ділення на 2), що цікаво, наспівуючи пісеньку, підставляють назву тієї речі, яку ділять, самостійно, без моєї допомоги.                                                 

 Щодо написання цифр, автор продумала цікаву вкладку "Ритмічне письмо". При вивчені цифри подається віршик, під який діти вчаться писати, наприклад, письмо цифри 1, учні пишуть і проговорюють: «Носик - ніжка, носик - ніжка, вмію я писати трішки» -  і так до кожної цифри. Спочатку діти пишуть у великих клітинках, а потім поступово переходять до звичайної за розміром клітинки. У підручниках з математики в кінці кожного уроку даються цікаві завдання, або розфарбувати малюнок, або намалювати самостійно. Чи, наприклад, прочитавши віршика здогадатися, про яку пору року йдеться мова; надрукувати назву цього місяця та розфарбувати малюнок. Тобто, оформлення підручників дуже цікаве як для мене, так і для мого класу.                                                          

 Ю.Б.Пінчук у своїх підручниках до того чи іншого уроку використовує методичні поради для вчителів, завдяки ним значно скорочується час на підготовку.

  Працюючи за технологією "Веселкової школи", отримую велике задоволення, як від самих уроків, так і від веселих облич моїх учнів, які з нетерпінням чекають нових уроків. Повелося так, що спочатку першокласники хочуть ходити до школи, але потім це бажання зникає. У моєму ж класі навпаки, діти з задоволенням йдуть до школи, адже знають, що кожного дня буде щось нове та цікаве, бо вони  - учні «Веселкової школи»! 
 
Мапа освітньої технології Веселкова школа
Мапа освітньої технології Веселкова школа
Малюнок дуже великий, щоб прочитати відносно дрібні написи максимально збільшуйте, переглядайте послідовно кожний фрагмент
 
Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи