Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Мир - підготовка до війни

Категорія:

Сполучені Штати випробовують мікрохвильову зброю

30 квітня 2001 року на Абердинському полігоні армії США в штаті Меріленд було проведено випробування нового зразка так званої зброї направленої енергії. Потужний пучок мікрохвильової енергії навели на вантажний автомобіль, внаслідок чого вийшли з ладу його системи запалення й приготування пально-повітряної суміші й автомобіль зупинився.

Приблизно в той же час на авіабазі ВПС США Кіртленд у штаті Нью-Мексико проводилися польові демонстрації іншого зразка мікрохвильової зброї, змонтованого на автомобілі й призначеного для враження шкіряних покривів людей.

Сьогодні, півтора року потому, докладають величезних зусиль з тим, щоб перевести ці зразки екзотичної зброї з розряду експериментальних у бойові. Те ж саме стосується й інших незвичайних видів зброї, зокрема спеціальних авіаційних боєприпасів для виведення з ладу бункерів з хімічною та біологічною зброєю. Це бомбові касети, споряджені чотирма тисячами титанових стержнів, здатних проникати в заглиблені укриття й пробивати цистерни, де зберігаються бойові отруйні речовини або біологічні рецептури. Найбільш багатообіцяючим є запалювальний боєприпас, який викликає шквал вогню такої інтенсивності, що його неможливо загасити водою.

Уся ця бурхлива діяльність зумовлена прагненням адміністрації Буша-молодшого в рамках його війни з тероризмом будь-що знищити ядерну, хімічну та біологічну зброю в Іраку й потенційно інших країнах-ізгоях. Саме про це казав заступник міністра оборони США Пол Вулфовіц: ’’Наша мета, щоб в Іраку не стало зброї масового знищення, щоб він роззброївся, за можливості, мирно й добровільно, але, якщо необхідно, ми застосуємо силу’’.

Лазерна, мікрохвильова й електромагнітна зброя являють собою величезний якісний стрибок порівняно із звичайними засобами війни. За тисячні частки секунди вони здатні досягти й уразити ціль, викликавши коротке замикання в електричних мережах, порушивши роботу комп’ютерних пристроїв, знищивши кристали пам’яті й пошкодивши інші електронні компоненти.

Зброя, призначена для боротьби з живою силою, стріляє вузьконаправленим пучком енергії, який проникає крізь шкіряний покрив у тканини тіла на глибину близько 1/64 дюйма (0.4 міліметра), де розташовані нервові закінчення. Миттєво нагріваючи шкіру до температури понад 50 градусів за Цельсієм, мікрохвилі завдають людині гострий біль, викликаючи в неї паніку.

Раніше створені генератори мікрохвильової енергії призначалися для виконання поліцейських завдань боротьби з вуличними безпорядками й мали незначний радіус дії. На шляху створення мікрохвильової зброї великої потужності для використання на полі бою все ще стоять великої складності проблеми. Необхідні сильні джерела енергії. Вони мають бути досить малогабаритними, але в той же час конструктивно міцними. І в них є неприємна тенденція вражати чужих і своїх без розбору.

В опублікованій цього року секретній доповіді про стан ядерної зброї США сказано, що розробляються засоби, в яких для виведення з ладу хімічних і біологічних матеріалів чи складів використовується радіологічна нейтралізація. Це щось дуже близьке до ядерної зброї.

Адміністрація Буша хоче зберегти все в таємниці. Це дає їй певні початкові переваги, однак не позбавляє від подальших неприємностей, пов’язаних з порушенням загальноприйнятих норм і правил ведення війни. (Los Angeles Times)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи