Призначення України – об'єднати держави довкола Чорного моря

Український письменник і геополітик Юрій Липа (1900 – 1944) у програмовій праці "Призначення України", зокрема її третьому томі "Чорноморська доктрина", пише, що Україна покликана здійснити мрію понтійського царя Митридата Євпатора й об'єднати довкола себе чорноморські землі.

Юрій Липа народився в Одесі, а його батько, один із засновників Братства тарасівців, Іван Липа, походив із Керчі – давнього Понтикапея. На початку Другої світової війни Юрій Липа формулює особливий національний міф. Він відкидає як надмірне захоплення козацтвом, так і упадання довкола князівської Русі. Стверджує, що призначення України – об'єднати чорноморський простір і стати потужною державою саме на Півдні Європи. Для цього вона має природного союзника – Туреччину, з заходу Балкани, а зі сходу Кавказ. Білорусь має стати "шоломом України", що берегтиме її від північної експансії, а Іран – східним шоломом, що убезпечуватиме з азійського боку. Прихильники козацького міфу мають за національних героїв Богдана Хмельницького та Івана Мазепу, князівського – Святослава Завойовника й Володимира Великого. Для Юрія Липи найвеличніша постать української історії – Митридат Євпатор, який "об'єднав у своїй державі всі тодішні держави на берегах Чорного моря".

Липа мріяв створити в Одесі ­Український чорноморський інститут. Його прообраз організовує в окупованій німцями Варшаві 1940 року. Це мала бути науково-­дослідна установа, що вивчала би політичні та економічні проблеми, що постануть перед Україною після здобуття незалежності. Липа прагнув зібрати разом дослідників чорноморської проблематики, заснувати "українсько-понтійську політичну партію". Головна ідея – чорноморська федеративна великодержава на чолі з Україною. За два роки його науковці видали 40 праць. 1942-го Липа переїжджає до окупованої румунами Одеси. Організо­вує там видання декількох наукових збірок. Але подальшу роботу зупиняє радянський наступ. Юрій Липа воює в УПА, працює в криївках як лікар. Потрапляє в полон. Його замордували в НКВД.