Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

На Київщині селяни виступили проти міліцейського свавілля та підтримали Віталія Запорожця

Світ:

1 жовтня 2011 року жителі села Семиполки, що на Київщині, за підтримки ВО «Свобода», представників інших націоналістичних організацій та правозахисників, провели у Броварах акцію підтримки Віталія Запорожця. Його підозрюється у вбивстві майора міліції М. Симоненка, який очолював терор проти мешканців Семиполків та сусідніх сіл.

До акції приєдналися також селяни з Княжичів та Калити, що постраждали від свавілля та безкарності міліції. Понад півтори сотні протестувальників виступили проти свавілля міліції, що стало звичним явищем та охопило всю Україну.

Учасники акції провели мітинг біля пам’ятника Шевченкові, де були показані світлини побитих міліцією людей із села Княжичі. На них, зокрема, були жінки зі скривавленими обличчями.

Селяни Семиполків розповіли про безчинства, що творила місцева міліція на чолі з майором Симоненком: вони принижували селян, били, чіплялися до неповнолітніх дівчат, покривали продаж алкоголю неповнолітнім. Люди розповідали про відсутність будь-якої реакції обласного керівництва МВС на їхні скарги.

Мирний протест громадян відразу піддався тискові міліції. З боку місцевих керівників "громадської безпеки" відразу пролунали погрози, що у разі продовження акції біля міського УМВС, вони "застосують спецзасоби і порушники будуть затримані".

Організатори акції заявили, що захід згідно заявки Броварської "Свободи" завершиться лише у зазначений у заявці час. Міліції було повідомлено, що учасники мирних зборів у будь-якому випадку пройдуть до відділку міліції. Щоб не наражати людей на зайву небезпеку, селяни запропонували депутату міської ради Броварів від ВО "Свобода" Петрові Кузику провести зустріч з ним біля відділку.

Міліцію було попереджено, що їхні дії, направлені на перешкоджання зустрічі, будуть незаконними і учасники будуть захищати свої конституційні права.

Від пам’ятника Шевченкові до міського УМВС люди пройшлися маршем, скандуючи гасла: "Геть сваволю поліцаїв!", "Віталій Запорожець – народний герой!". Біля будинку міліції, де утримується наразі Віталій Запорожець, зустріч із депутатом місцевої ради розпочалася з виступу Петра Кузика перед громадою. "Якщо міліція перетворилася на поліцію – репресивний апарат залякування людей і порушення їхніх прав, – то громада відповість на це самоорганізацією та самозахистом. Це в українців у крові – ми можемо побороти внутрішнього окупанта. Тому будь-які дії апарату насилля повинні ставати публічними і піддаватися натискові місцевих громад", – заявив свободівець Петро Кузик.

Спеціально для Віталія Запорожця на місце зустрічі Микола Коханівський доставив звукову апаратуру. Він переконаний, що українська героїчна музика, якщо її почує друг Віталій, підійме йому настрій і додасть наснаги на боротьбу.

Селяни Семиполків також розповіли, що міліціонери, які були у момент трагедії поруч, залишили свого колегу М.Симоненка і не надали йому першої медичної допомоги, бо боялися помсти селян за вчинені безчинства і знущання.

За декілька днів міліція оточила село, як це робили окупанти більшовики, і вчинили над селом звірячу розправу. Всі чоловіки були піддані тортурам, а жінки й діти були побиті. Віталія Запорожця били одночасно по декілька міліціонерів. "Останній раз я таке бачила при совєтах. Так само знущалися з людей перед війною," – сказала бабуся, що бачила нашестя міліції на Семиполки. Селяни сказали, що ще до того, як Віталія забрали із села, «правоохоронці» переламали йому ребра і руки.

Правозахисники та журналісти так і не отримали відповіді від місцевого керівництва міліції, на яких підставах жителя Київської області тримали декілька тижнів в Чернігові, чому не повідомляли родичів про це, чому до нього не допускали лікарів та адвокатів. Міліція усе списала на приписи прокуратури.

«В Україні діє система олігархічної окупації. Якщо посадовець – її частина, будь-які його злочини будуть прикриватися. Тому більшість державних службовців відчувають за собою безкарність і непогрішимість. Не дивно, що жити цій системі залишилося недовго – все більше людей відважуються на радикальний спротив. Вчинок Запорожця ні у кого не викликав здивування. Більше того, селяни виступають за нього і навіть зібрали гроші для адвоката. Пригадується з історії, що ті поліцаї і чиновники, які брали участь у побиттях селян, були покарані під час козацько-селянських повстань – починаючи від повстання під проводом Мухи 1490-1492 рр. і закінчуючи організованим спротивом селян у Холодному Яру та УПА.
Я думаю, що висновків із події у Семиполках ні міліція, ні режим Януковича не зроблять. Сваволя продовжиться. Однак продовжиться і підготовка остаточної української революції
», – сказав співорганізатор акції, заступник Голови Київської "Свободи" Юрко Ноєвий.

Зустріч із виборцями під броварським УМВС закінчилося виконанням національного славня. ВО "Свобода" закликає українців не боятися говорити відкрито про сваволю міліції і організовано боротися за правопорядок та громадянські права.

Акції на підтримку Віталія Запорожця та жителів Семиполків продовжаться.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи