Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

На Рівненщині вшанували пам'ять героїв УПА в урочищі Гурби Здолбунівського району

Категорія:

Традиційно, щороку на Рівненщині на третій день Пасхи відправляють панахиду за загиблих вояків УПА в 1944 році в урочищі Гурби Здолбунівського району.
10 квітня в урочищі Гурби Здолбунівського району було проведено богослужіння та мітинг-реквієм пам'яті загиблим героїв УПА. Богослужіння провів Митрополит Рівненський і Острозький Євсевій. На святому місці зібралося близько півтори тисячі чоловік із Здолбунівського району, ближніх районів та сіл області, були також представники Тернопільської області. По завершенню панахиди відбувся мітинг-реквієм, в якому взяли участь керівники області, науковці, громадсько-політичні діячі, інтелігенція.

Рівненську обласну державну адміністрацію на заході представляв перший заступник голови Анатолій Жуковський. У ході виступу він зазначив, що Гурби є святим місцем для кожного українця і особливо для тих українців, які мали безпосередньо пряме відношення до українського національно-визвольного руху.


Довідка

Майже 35 тисяч добірного війська НКВС, прикордонників, охорони тилу, які також входили у підпорядкування Наркомату внутрішніх справ, намагалися оточити частини УПА-Північ (Військова округа "Богун" під командою Петра Олійника - "Енея") та УПА-Південь, яка щойно розпочала своє формування в Кременецьких лісах під командуванням Василя Кука - "Леміша". Неповних п'ять тисяч бійців, з яких понад півтори тисячі не були озброєними, потрапили в кільце оточення, так званий "гурбенський котел", якого не знала історія партизанської боротьби у Східній Європі. Але повстанці витримали натиск семикратно переважаючого ворога та ціною неймовірних зусиль і втрат передусім серед неозброєних мобілізованих чоловіків зуміли прорвати здавалось "мертве" кільце оточення. До усіх підручників з новітньої української історії ця операція увійшла під назвою "Бущанського прорива". Зібравшись усіма групами, які вирвались з оточення й спаливши у с. Буща кілька танків та знищивши кілька сотень енкаведистів, в районі села Точивик на Острожчині сили були перегруповані. А далі розпочалися знамениті Північний рейд на Полісся та Рейд на Схід частин УПА-Південь та УПА-Північ, які вкрили себе невмирущою славою звитяжців у мало не щоденних боях з НКВС. Операція із знищення Кременецького угруповання УПА. проведена за наказом маршала Г.Жукова, захлинулась.

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи