Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Навіщо логіку етик і навпаки

***

Суперечки між фізиками і ліриками існують здавна і не вщухають й досі. Соціоніка примирює «ворожі» сторони, даючи точки стикання і взаємодопомоги. Пам’ятаєте дилему персонажів горьківського «На дні»? – що краще – гірка правда чи солодка брехня? Гірка правда – основа сприйняття й життя логіків, солодка брехня – етиків. За правду і справедливість логіки йшли на ешафот, а етики пишаються своїм вмінням розрулювати ситуацію, говорячи неправду в угоду стосункам чи почуттям інших – аби всім добре було, аби люди менше страждали. Логікам важлива об’єктивність, етикам – суб’єктивність. Логік показує все так, як воно дійсно є, етик – так, як краще для людини. Тому у спілкуванні логік прямолінійний, чим може, не бажаючи того, і образити співрозмовника. Говорить, даючи готовий висновок після довгого процесу обдумування й аналізу. Тому здається розумним. Етик же ділиться своїми враженнями і емоціями і здається балакучим і несерйозним. Логік аргументує, етик – переконує. І сперечатися з логіком не варто – у нього тверді аргументи і чіткі докази. Але переконати і уговорити може будь-кого саме етик! На переговорах дипломатично вирішить будь-яку ситуацію. За святковим столом створить невимушену веселу атмосферу. Інтриги, маніпуляції – справа етиків.

Тож логіку потрібен етик в налагодженні зв’язків з людьми, створенні дружніх стосунків, виправленні ляпів. Адже гумор логіків – чорний, вони ніби насміхаються з вад оточуючих, хоч самі вважають, що осміюють ситуацію. Етики виправлять нетактовність логіків, стишать суперечки, переключивши увагу на сміх або інші нейтральні теми. Знімуть агресію, примирять ворогуючі сторони. Поліпшать усім настрій.
Хочеш помиритися – проси посприяти етика. Той у свою чергу надає більшого значення інтонаціям і тону, настрою партнера, а потім змісту сказаного. Часто сприймає ситуацію через власне відношення до неї, болісно реагує на ставлення до себе, тому може неадекватно сприймати сказане й ситуацію загалом. Логік аналізує ситуацію, й має більш предметне бачення її. І заспокоює тим самим етика. А на ставлення до себе чи то реакцію інших не зважає. Цікавиться змістом сказаного, вболіває за правду й справедливість, відстоює власну правоту.
Етик допомагає логіку зважати на почуття інших й толерантніше ставитися до людей, зберігати моральність, вміє переконувати, може розташувати до себе, налагодити стосунки, показує почуття інших, піднімає ентузіазм і настрій або дає емоційний струс, щоб виправити поведінку, показує, що добре, а що погано, допомагає у спілкуванні з людьми, як посередник між логіком і світом людей, надає значимості. Популяризує і рекламує його вміння.
Логік показує системні взаємозв’язки, допомагає етику краще володіти предметами, працювати з технікою, чітко бачити стан речей, владнати думки і справи, раціонально організовувати роботу, розуміти, де правильно, а де неправильно, відділяти головне від другорядного, витримувати послідовність, знаходити слабкі місця у міркуванні, аналізувати явища, події, ситуації, надає відчуття потрібності.
Навіщо логіку логік? Для підтвердження правильності своїх міркувань і світогляду, отримання нових знань, шліфовки логічності у суперечках і самоповаги.
Навіщо етику етик? Для обміну емоціями і глибших почуттів.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи