Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Пацифізм - СНІД обороноздатності

Категорія:

Весняний призов в армію зірвано: 60 тис призовників оголошено в розшук. Винниченківщина триває.

 


За даними комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони, весняна призовна кампанія, за наслідками якої до лав Збройних сил України прийшло 21600 осіб, встановила рекорд за кількістю хлопців, які ухилились від служби в армії.

60 тис хлопців, які "відкосили" від армії, оголошено в розшук, щодо 3 тис призовників планують порушити кримінальні справи.

Проте пік відказників припав на попередній, осінній призов: тоді повістки військкоматів проігнорували 100 тис осіб, більшість з них - жителі півночі країни і столиці. Нині ж першість утримують південні й східні області. Наприклад, в Одеському обласному військкоматі медичну комісію не пройшов 10751 призовник, у Донецькому - майже 10 тис, матеріали на 1810 передали для порушення кримінальних справ, повідомляє газета "24".

Причиною експерти вважають передвиборчі обіцянки прем'єр-міністра Юлії Тимошенко скасувати призов вже з 1 січня 2008 року.

"Кількість тих, хто так чи інакше ухиляється від служби в армії, пов'язана з перетвореннями у Збройних силах, у тому числі і з політичними обіцянками швидкого переходу на контракт, - зізнався заступник військового комісара Донецької області Юрій Христенко. - Проте чинний закон про військовий обов'язок передбачає притягнення до відповідальності тих, хто злісно ухиляється від служби".

Погоджується з колегою і заступник комісара Кіровоградської області Олександр Кущенко: "Хоча з 35 кримінальних справ, порушених по нашому регіону минулого року, до суду не передали жодну, необачні промови політиків додали роботи військкоматам і правоохоронцям".

"Ніхто не хоче бути останнім призовником в Україні, - зазначив начальник прес-служби Міністерства оборони Ігор Халявинський. - І хоча призовного ресурсу нам вистачає, необдумані заяви деяких політиків призвели до різкого збільшення тих, хто потрапив у поле зору міліції".

"За ухилення від призову на строкову військову службу Кримінальний кодекс передбачає обмеження свободи до 3 років, - пояснив заступник начальника департаменту зв'язків з громадськістю МВС Ярослав Мазуркевич. - Проте для такого роду оперативно-розшукових заходів МВС рідко залучають. Адже ми знаходимося між двох вогнів: закону і намірів держави скоріше перейти до професійної армії".

Голова профільного парламентського комітету Анатолій Гриценко, обіймаючи посаду міністра оборони, критикував пропозицію Юлії Тимошенко про переведення української армії на контракт з 2008 року. "Сьогодні уряд і зовсім не докладає зусиль для швидкого запровадження в життя свого гучного передвиборного гасла, - заявив він. - В бюджеті на потреби армії замість 17 млрд грн виділено лише 10".

Як відомо, негайний перехід на контрактну армію був одним з основних передвиборчих гасел блоку Юлії Тимошенко на дострокових парламентських виборах восени 2007 року.

4 грудня 2007 року народні депутати від БЮТ зареєстрували у ВР проект Закону про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу (щодо скасування термінової військової служби і переходу на військову службу за контрактом).

Зокрема в пояснювальній записці автори законопроекту повідомляли, що на їх думку, скасувати термінову військову службу і перейти на військову службу за контрактом можна вже з 1 січня 2008 року.

Законопроект, проте, проголосований не був.

5 лютого міністр оборони Юрій Єхануров підписав план основних заходів щодо переходу Збройних Сил України на контрактну основу до 2010 року.

На виконання плану, за словами міністра, необхідно 49,6 мільярдів гривень. "Контрактна армія коштує дорого", - відзначив він під час підписання документа.

Він також звернув увагу, що тільки фінансування на рівні 2,5% ВВП (тобто 22,3 млрд грн), здатне забезпечити мінімальні потреби для виконання завдань з переходу на контрактну армію до 2010 року.

Як відомо, державна програма переходу ЗСУ до комплектування військовослужбовцями-контрактниками була затверджена ще в 2002 році. Ця програма була розрахована до 2015 року.

У 2005 році керівництвом держави було ухвалене рішення про скорочення термінів переходу ЗСУ на контрактну основу - до кінця 2010 року.

Міністр оборони: перехід на контрактну армію профінансовано лише на 19%

Міністр оборони України Юрій Єхануров під час візиту до Азербайджану на початку червня заявив, що неналежне фінансування Збройних Сил України може спричинити зрив термінів переходу армії на контрактний принцип комплектування, пише ЛІГА.net.

"Після з'ясування всіх питань найближчим часом будуть ухвалені відповідні рішення", - повідомив Єхануров. В той же час, міністр відзначив, що терміни переходу Збройних Сил України на контрактний принцип комплектування за відсутністю коштів поки не перенесені.

"Є надія, що зміни до бюджету все-таки будуть", - висловив припущення Єхануров і додав, що мова йде про військовий бюджет у розмірі 17 млрд грн. Голова оборонного відомства повідомив, що, в першу чергу, витрати необхідні на харчування військовослужбовців, оскільки з цим питанням є серйозні проблеми.

"Контрактна армія - це дуже дорога справа. Всі проінформовані, які кошти повинні виділятися. Але, на жаль, цифра в 19% від потреби для формування контрактної армії не змінилася", - підкреслив Єхануров. Він повідомив, що саме в такому обсязі фінансуються заходи з переходу на контрактну армію впродовж перших 5 місяців поточного року.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи