Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 27
  • Переглядів: 28

Розумові здібності.

Уривок з книги Роберта Кіосакі про множинний інтелект Гарднера, про те чому в сучасній системі освіти є успішні і неуспішні учні.

Розумові здібності. Скільки їх?

На початку вісімдесятих років Говард Гарднер написав книгу "Настрій", в якій він виділив 7 різних інтелектів або складів розуму.

 

  1.  Вербально-лінгвістичний. Це здібності, за допомогою яких наша освітня система в даний час вимірює IQ людини. Це природна здібність людини писати і читати, яка є дуже важливою тому, що це один з елементарних способів збирати і обмінюватися інформацією. Журналісти, письменники, юристи, вчителі дуже часто наділені цим талантом.
  2.  Математичний. Людина такого складу легко оперує даними, вираженими в цифрах. Очевидно, що математик повинен бути наділений таким талантом. Людині, що отримала спеціальність інженера, необхідно буде володіти як вербально-лінгвістичним, так і математичним талантом.
  3.  Просторовий. Це здатність, яку мають багато творчих особистостей, таких як художники, дизайнери. Архітектору необхідно буде володіти всіма трьома здібностями, бо в його професії потрібно і мова, і рахунок, і творчий підхід.
  4. Фізичний. Це талант, яким наділені багато великі спортсмени і танцюристи. Є також багато людей, які не вчилися добре в школі, але які володіють якоюсь майстерністю. Це часто люди, які навчаються на практиці. Є багато прикладів того, що такі люди тяжіють до професії механіка або будівельника. Їм, ймовірно, подобаються заняття в столярній майстерні або заняття з приготування їжі. Іншими словами, вони бачать, відчувають і виготовляють предмети. Людині, яка конструює гоночні машини, необхідно буде володіти всіма першими чотирма здібностями
  5.  Внутріособистісний. Такий склад розуму часто називають "Емоційний інтелект". Це те, що ми говоримо самі собі, наприклад, коли ми боїмося або сердимося. Часто люди не домагаються успіху, не через нестачу знань, а тому що вони бояться зазнати провал. Наприклад, я знаю багато обдарованих людей, що мають гарні оцінки, які менш процвітають, ніж вони могли б, просто тому, що вони живуть в страху зробити помилку і потерпіти провал. Такі люди не роблять гроші тільки тому, що вони бояться втратити їх більше, ніж вони могли б насолоджуватися, заробляючи їх. Є книга Даніеля Големана "Емоційний інтелект", котру я часто рекомендую прочитати людям, якщо вони готові зробити значні зміни в їхньому житті. У ній Големан цитує гуманіста шістнадцятого століття Ерасмуса Роттердамського, який заявляє, що емоційне мислення може бути в 24 рази сильніше раціонального мислення. Іншими словами пропорція виглядає так: 24: 1 емоційний розум: раціональний розум.  Я абсолютно впевнений, що більшість з нас випробували силу нашого емоційного розуму над раціональним, особливо, коли ми боїмося більше, ніж можна було б або коли ми говоримо те, що не повинні були б говорити. Я згоден з Големаном те, що внутрішньоособистісний інтелект -найважливіший з усіх. Я кажу це, тому що з його допомогою ми контролюємо те, що говоримо собі. Це - я розмовляю з собою, і ви, що розмовляє з собою.
  6.  Міжособистісний. Цю здатність можна знайти в людях, які можуть вільно спілкуватися з іншими. Вони надзвичайно товариські. І серед людей з таким складів розуму багато великих співаків, проповідників, політиків, акторів, торгових агентів і ораторів.
  7.  Екзогенний. Це талант, який виходить від людей в їх відношенні до навколишнього середовища. Є люди, які мають природний дар працювати з рослинами, тваринами, вивчати океан, землю. Це талант, яким володіють фермери, ветеринари, дресирувальники тварин, океанографи.

 Так як розходження між різними розумовими здібностями зроблено, наше розуміння поняття "геній" продовжує поглиблюватися, тому що ми продовжуємо робити більш чіткі відмінності.

Нездатні учні


Люди, які погано займаються в школі, навіть, якщо вони дуже стараються, не мають великих вербально-лінгвістичних здібностей. Такі люди не вчаться, сидячи спокійно, слухаючи лекції або читаючи. Вони вчаться по-іншому, або вони обдаровані іншим талантом. Мій справжній тато виразно мав великі вербально-лінгвістичні здібності, тому читав добре, писав добре, і у нього був високий IQ. Він був надзвичайно товариський, що означає, що у нього були сильні комунікабельні здібності. Мій багатий тато, з іншого боку, був обдарований інтелектом, який стоїть на другому місці в списку, у нього був математичний склад розуму. Його вербально-лінгвістичні здібності були нижче середнього, і, тому, я думаю, він не повернувся в школу знову. Він був поганий письменник і поганий читач. Але він був чудовий оратор, і його комунікабельні здібності були чудовими. Він мав сотні службовців, яким подобалося працювати на нього. Він також не боявся ризикувати, що говорить про те, що його внутрішньоособистісний інтелект був дуже сильним. Іншими словами, в ньому з'єднувалася здатність все прораховувати в цифрах зі здатністю ризикувати, роблячи капіталовкладення, і він умів створювати компанії, на які людям подобалося працювати. Мій справжній тато був різнобічно обдарований, але його боязнь - втратити гроші була його слабкістю. Коли він спробував почати свій бізнес, і втратив гроші на цьому, він запанікував і повернувся до колишньої роботи. Важлива якість, яку повинен мати підприємець, особливо, коли він починає справу без грошей, це -внутрішньоособистістний інтелект. Людина яка падає і встає знову, звертається до внутрішньоособистістного інтелекту або емоційному розуму. Люди часто називають цю якість цілеспрямованістю і рішучістю. Коли люди роблять те, що вони бояться робити, вони апелюють до свого внутрішньоособистістного  таланту. Люди називають це сила волі і мужність. Коли людина робить помилку, і віна має здатність визнати її і вибачитися, - це часто називається смиренням. Чому деякі люди досягають успіху більше інших?
Коли я вивчаю життя Тайгера Вудса (найбагатшого спортсмена світу), мені легко зрозуміти, чому він став такою суперзіркою. Для того, щоб бути кращим студентом, бути прийнятим в Стенфордський Університет, бути, можливо, кращим гравцем у гольф, і бути такою впливовою мегазіркою, він повинен мати всі з семи перерахованих талантів. Як будь-який гравець у гольф, ви скажете, що ця гра вимагає величезного фізичної напруги, але що більш важливо - вона забирає емоційний інтелект. Тому багато говорять, гольф - це гра, яка грається всередині вас. Коли ви спостерігаєте за Вудсом по телевізору, ви знаєте, чому він отримує великі гроші за рекламований товар. Йому платять багато, тому що він дуже комунікабельний, а це означає: його міжособистісний дар дуже сильний. Він виступає чарівно і переконливо, як мегазірка. Він герой для мільйонів людей в усьому світі, і тому багато компаній хочуть бачити його, який рекламує їхні товари. Наприкінці тридцятих років Інститут Карнегі проводив серед процвітаючих людей дослідження, яке показало, що технічні знання становлять менше п'ятнадцяти відсотків їхнього успіху. Інакше кажучи, деякі лікарі процвітають більше ніж інші, не обов'язково через те, в яку школу вони ходили, або наскільки вони розумні. Всі з нас знають людей, які добре займалися в школі, і які - дуже розумні в реальному світі, їх справи не йдуть успішно. І коли ми дивимося на сім різних інтелектів, можуть бути визначені ще деякі причини успіху або відсутності його в житті людини. Іншими словами, ви можете зробити додаткове відмінність, основа інтелекту. Дослідження Інститут Карнегі показало, що 85 відсотків успіху людини в житті були досягнуті завдяки майстерності людського спілкування. Здатність спілкуватися і ладити з людьми -значно важливіше, ніж технічні знання. Висновок, зроблений Карнегі, була підтверджена дослідженням, проведеним Американським Бюро Кенсуса по найму, підготовки та Менеджменту. Були опитані три тисячі роботодавців: "Які 2 вигідних вміння або здібності, ви шукаєте в людях, коли вони наймаються на роботу?" Були названі наступні шість важливих якостей:
1. Добре ставлення.
2. Хороша комунікабельність.
3. Досвід попередньої роботи.
4. Характеристика, дана колишнім роботодавцем.
5. Яку підготовку пройшов працівник.
6. Яку освіту він має.
   Ще раз, у визначенні успішної роботи ставлення і вміння спілкуватися стоять вище, ніж технічна компетентність. Знайди свій талант і стань талантом.
Мій тато, керівник освіти знав, що я не буду вчитися добре в школі. Він знав, що заняття в класі, слухання лекцій, читання книг, вивчення предметів без фізичного навантаження - це не є мій кращий метод навчання. Насправді він говорив? "Я сумніваюся, що хтось із моїх дітей буде добре займатися в школі". Він знав, що всі діти займаються по-різному. Одна з моїх сестер - справжній художник, майстер фарб і композицій. Сьогодні вона працює як комерційний художник. Інша моя сестра -монахіня і знаходиться в гармонії з навколишнім середовищем. Їй подобається жити в повній згоді з божими созданьями. Мій брат все любить робити і вивчати руками. Дай йому викрутку і він буде ремонтувати речі. Він - дуже товариський, і тому він любить розмовляти з людьми, допомагати їм, допомагати іншим. Тому, я думаю, йому подобається працювати на станції переливання крові. Йому подобається заспокоювати нервових людей і просити їх здавати кров, щоб допомогти іншим. Я б сказав, що у мене хороші внутріособистісні здібності, що дозволяє мені долати страх і діяти. Ось чому мені подобається бути підприємцем і інвестором, і ось чому мені подобалося бути солдатом морської піхоти і літати на військовому вертольоті у В'єтнамі. Я навчився перетворювати страх в насолоду. Мій тато був досить розумний, щоб допомогти дітям знайти їхній власний талант і свій метод навчання. Він знав, що кожен з його дітей відрізнявся від інших, мав інші здібності і займався по-іншому, хоча ми всі були від одних батьків. Коли він виявив, що я цікавлюся, як робити гроші і створювати капітал, предмети, до яких він не мав ніякого інтересу, він допоміг мені знайти вчителів, які могли навчити мене цьому. Тому в дев'ятирічному віці я почав вчитися у свого багатого батька. Хоча мій справжній тато поважав багатого батька, їхні думки багато в чому розходилися. Мій тато, будучи справжнім педагогом, знав, що якщо дитина цікавиться предметом, то ця дитина має кращу можливість розкрити свій природний талант. Він дозволяв мені вивчати ті предмети, які цікавили мене, навіть якщо вони не особливо подобалися йому. І коли я не отримував гарні оцінки в школі, він не засмучувався, навіть незважаючи на те, що він керував системою освіти. Він знав, що, хоча школа і важлива, це не місце, де я міг би розкрити свій талант. Він знав, що якби діти вивчали те, чим вони цікавляться, вони б відкрили свій талант і досягли успіху. Він знав, що його діти - розумні. Він говорив нам, що ми - розумні, хоча ми часто отримували погані оцінки в школі. Будучи справжнім вчителем, він знав, що правильне визначення слова "освіта" - виявляти ваш талант, а не просто впихати в вас інформацію.

Захищайте талант вашої дитини


Мій тато був переконаний у необхідності захисту таланту всіх дітей. Він знав, що шкільна система визнає спочатку одна інтелект, вербально-лінгвістичний. Він також знав, що індивідуальні здібності дитини можуть бути придушені в школі, особливо якщо дитина має слабкі здібності, за якими визначається IQ. Він дуже турбувався про мене, тому що я був дуже жива дитина і ненавидів нудні, що тягнуться нескінченно довго предмети. Він знав, що у мене маленький обсяг уваги, і я буду мати проблеми в школі. З цих причин він заохочував мої заняття спортом і заняття з моїм багатим батьком. Він хотів, щоб я завжди залишався енергійним і вивчав ті предмети, які мені подобаються і не упускав почуття власної гідності, яке прямо пов'язане з інтелектом. Також він ставився і до моїх братів і сестер. Сьогодні мене б визначили, як має неповноцінність і розлад уваги і можливо б зціляли, змушуючи, сидіти на місці і вивчати предмети, які мені нецікаві. Коли люди запитують мене, що таке неповноцінність і розлад уваги, і чи мають вони це, я кажу, що багато з нас мають цю якість. Якби ми не мали цього, у нас був би тільки один телевізійний канал, і ми б сиділи і бездумно дивилися його. Сьогодні це властивість людини може бути названо "пошук каналів". Коли нам стає нудно, ми просто натискаємо кнопку і шукаємо те, що цікаво нам. На жаль, наші діти не мають такого задоволення в школі.

Черепаха і заєць


Мій тато любив класичну байку про черепасі і зайця. Він говорив своїм дітям: "У школі є діти, які розумніше, ніж ви, у деяких питаннях. Але завжди пам'ятайте розповідь про черепасі і зайця". Він повторював: "Є діти, які вчаться швидше, ніж ви. Але це не означає, що вони попереду вас. Якщо ви будете займатися з тією швидкістю, яка підходить вам і продовжувати вчитися, ви обженете людей, які вчаться швидко, але потім припиняють вчитися ". Він бувало також говорив: "Тільки те, що дитина має гарні оцінки в школі, не означає, що він буде процвітати в житті. Пам'ятайте, ваше справжнє освіта починається відразу ж після закінчення школи". Так мій тато заохочуючи своїх дітей продовжувати вчитися все своє життя. Що й робив він сам.
Перекладач Google для компаній:Translator ToolkitІнструмент перекладу веб-сайтівПошук на світовому ринку

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи