Зображення користувача Михайло Харачко.
Михайло Харачко
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 5

Секрети успіху ч.2: Планування улюблених справ

Прихильники різних систем досягнення цілей вчать нас правильно ставити мету. Правильна постановка мети є половиною успіху. Мета повинна бути конкретною, орієнтована на результат, визначеною в часі. Зараз ви дізнаєтеся про найбільшу помилку популярних систем досягнення цілей І познайомитеся з п'ятьма складовими формули успіху.

?Чи можливий успіх без постановки довгострокових цілей і планування? Чи можна рухатися в декількох напрямках відразу, не розпорошуючи свої зусилля? Як жити в потоці, забувши терміни "самомотивація" і "лінь"?

Тут ви знайдете все найсмачніше, що не потрапило в першу частину статті, дізнаєтеся про найбільшу помилку популярних систем досягнення цілей, про те, чому люди кидають рух до заповітної мрії. І познайомитеся з п'ятьма складовими формули успіху, які носять практичний характер.

"Чому люди кидають рух до заповітної мети?"

Прихильники різних систем досягнення цілей вчать нас правильній постановці мети. Вони запевняють, що правильна постановка мети є половиною успіху.

Мета повинна бути конкретною, орієнтована на результат, визначеною в часі. Правильно поставлена ​​мета буде безперервно надихати і надавати сил в щоденній роботі.

Як тільки мета поставлена ​​і дійсно викликає жвавий інтерес, ми переходимо до складання плану. На цьому кроці перераховуються етапи, терміни, а так само всі необхідні дії, що ведуть до успіху.

Якщо мета надихає, вона буде нестримно штовхати людину зробити все, що він запланував.

Чи не так? На перший погляд, теорія переконлива. Але при уважному розглядів вона є глибоко провальною в самому корені. Я хочу сказати, що базовий принцип тайм менеджменту, який все декларують, є його фундаментальною помилкою!

Давайте подивимося правді в очі. Тренінги вже навчили нас правильно ставити цілі на рік і навіть на десять років вперед. Ми це вміємо. ?Так, чому ж, переважна більшість кидає рух до мети на самому початку?

"Велика помилка систем досягнення цілей"

Уявіть горизонтальну пряму на аркуші. Початок прямої - це перший крок на шляху до мети. Інший кінець прямої - це момент досягнення успіху. Тобто лінія відображає часовий відрізок від моменту початку шляху і до прибуття в пункт призначення.

Припустимо, мета поставлена ​​на два роки: купити машину. Візьмемо за 100% весь цей шлях. Як ви думаєте, як довго людина буде святкувати покупку машини? Ну, нехай, тиждень. Довше радіти важко.

2 роки - це 700 днів. Відповідно, 7 днів святкування перемоги - це 1% на часовій шкалі. Давайте не будемо зараз заглиблюватися в те, що людина не може працювати протягом усіх 693 днів поспіль. Для нашого прикладу припустимо, що може.

ОТЖЕ, ПОМИЛКА СИСТЕМ ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ В ТОМУ ЩО ...

Вони вчать нас мотивуватися позитивними переживаннями і моментом слави того нікчемного 1% від всього часу. При цьому, вони тупо ігнорують радість і задоволення від самого процесу досягнення!

У всіх статтях по тайм-менеджменту говорилося про те, що мета повинна надихати. Зате ні слова про те, що сама діяльність просто зобов'язана приносити радість, відчуття наповненості сенсом і задоволення.

Мало того! В одному блозі виявилось наступне:

Бачачи перед собою таку спокусливу мету, як мільйон доларів, вам не доведеться шукати відповіді на запитання "як змусити себе працювати". Ви будете мати високу самомотивацію, якщо справа стосується роботи, яка сприяє досягненню вашої довгострокової мети (мрії!).

Крім того, ваші щоденні рутинні дії стануть більш усвідомленими і наповненими змістом, адже ви працюєте на свою мрію!

Далі по тексту автор пропонує поставити мету: "1 млн. $ через сім років, щоб більше не довелося працювати по 8 годин". Тобто, іншими словами, він вважає нормальним сім років терпіти рутину і неприємну роботу заради того, щоб більше цим ніколи не займатися.

Але це ж повний абсурд! Може краще сім років присвятити справі, яка приносить радість? Та й взагалі, навіщо обмежувати себе часовими рамками? Чому не займатися цим все життя ?!

На мій погляд, причина номер один, від якої люди кидають привабливу мету - це небажання виконувати завдання, до яких не лежить душа. Небажання в принципі цим займатися, всупереч бажанню досягнути мети.

Правильні системи досягнення цілей насамперед повинні вчити нас шукати заняття, яке подобається. Потім ставити мету. І тільки після цього складати план: як досягти мети, займаючись тим, що до душі. Про це говорив ще Сковорода.

За такого підходу всі 100% часу принесуть радість.

Саме тому, перший і найважливіший принцип формули успіху звучить так:

Займайтеся тим, що подобається, що приносить радість і задоволення

Діяльність, що приносить задоволення, не означає легка діяльність.

"Міняємо термін МЕТА на ШЛЯХ"

Мета - це пункт призначення або кінцевий продукт на виході. Момент її досягнення - це факт, який може здійснитися тільки раз. Після досягнення мети можна деякий час спочивати на лаврах, а потім ставити наступну.

Момент, коли мета досягнута, не може розтягуватися в часі. Наприклад, прийшовши в магазин, ви купили кілограм яблук. Як тільки ви заплатили, вони ваші. Мета досягнута. Неможливо, прийшовши в магазин, платити за яблука цілий рік. Хіба, що ви купили їх в кредит :-)

Тепер давайте відповімо на питання: ?чому постановка нижчеперелічених цілей в корені не вірна? Ось перелік:

Вивчити англійську;

Створити свій бізнес;

Навчитися грати на гітарі;

Знайти свою любов.

Бажання вивчити англійську не може бути метою. Це процес безперервного вдосконалення розмовних і письмових навичок. Він не може бути кінцевим, хоча б тому, що нам доведеться постійно підтримувати словниковий запас. Інакше ми просто забудемо мову.

Створення бізнесу теж не мета. Бізнес потребує постійного розвитку: нові клієнти, нові послуги, поліпшення процесів і так далі. Бізнес вимагає регулярних вкладень. Ми не можемо якось стати власниками бізнесу і спочивати на лаврах.

Втім, залежно який бізнес. Але певно ви збагнули думку.

Щодо інших пунктів теж все ясно. Гра на гітарі - процес. Якщо його припинити, навички втрачаються. А якщо ми знайшли свою любов, казка тільки починається :)

Але якщо це не цілі, то що ж? Давайте назвемо це шляхом. Шляхом, який має напрямок і передбачає постійне отримання досвіду з безперервним розвитком навичок і талантів.

Тоді наш список перетвориться з переліку цілей в список бажань. Бажань рухатися в певному напрямку і розвиватися. Давайте сформулюємо його коректніше:

Стати на шлях постійного вдосконалення навичок в розмовному і письмовому англійською;

Стати на шлях створення та постійного розвитку свого бізнесу;

Вчитися грати на гітарі і вдосконалювати майстерність, виступаючи для друзів і на концертах;

Знайти свою любов, щоб безперервно будувати, зміцнювати і розвивати відносини.

"Цілі на шляху"

Якщо ви пам'ятаєте, в попередній статті йшлося про життя без цілей. Цей момент потребує більш детального пояснення, щоб уникнути неправильних тлумачень.

Чи не шлях веде до мети, але рух по шляху передбачає досягнення невеликих цілей.

Дозвольте пояснити на прикладі. Коли автор цього допису вирішив завести блог, він не ставив цілей на кшталт: "Створити популярний блог, який увійде в десятку кращих". Замість цього прийняв рішення стати на шлях ведення блогу. Шлях постійного розвитку письменницьких навичок, шлях безперервного спілкування з читачами і шлях нових відкриттів.

На перший погляд, це відповідає принципу "життя без цілей". Але не зовсім. На шляху ведення блогу, гравець постійно стикається з цілями. Зараз мета - закінчити цю статтю. Наступною буде написати ще статтю. Потім - щось поліпшити в дизайні. І т. д.

Це схоже на подорож незвіданою місцевістю. Подорожній йде по лісі, насолоджуючись красою, запахом свіжості після дощу і щебетанням птахів. Раптово він виходить до річки. Зараз його мета - перебратися на інший берег. Як тільки це відбудеться, його шлях продовжиться.

Потім подорожній виходить на мальовничу долину і бачить гору. Він вирішує піднятися на верх. Тепер його мета - підкорити вершину і помилуватися видом. Коли він підніметься, мета буде досягнута, але шлях продовжиться.

Саме така постановка питання є ідеальною.

Це другий принцип формули успіху, який говорить: постійний розвиток і життя в потоці, замість постановки цілей.

"Рух в декількох напрямках одразу"

Розвиток в декількох напрямках - один з найважливіших принципів формули успіху. Він забезпечує необхідну новизну вражень і зміну діяльності. Займатися чимось одним для ірраціоналів - каторга.

Перебування в потоці різноманітності підтримує інтерес і запобігає кидання розпочатих справ.

Спонтанне перемикання з однієї діяльності на іншу схоже на дружню вечірку. Уявіть, що ви запросили тридцять кращих друзів. З кожним з них у вас свої інтереси. З кожним є про що поговорити.

Вечірка в самому розпалі і ви хочете приділити увагу кожному. Спершу у вас зав'язується розмова з приятелем, через десять хвилин ви вже спілкуєтеся з подругою. Через півгодини ви берете активну участь у захопливій розмові з невеликим гуртом людей.

Перемикаючись з одного співрозмовника на іншого, за ніч ви встигнете поговорити з кожним. Тепер уявіть, що вечірка триває рік! Цього часу вистачить, щоб обговорити мільйон найрізноманітніших тем з кожним учасником окремо. Продуктивність відчутна.

Але як, з цієї точки зору, виглядає рух до однієї лише мети?

Приклад схожий: вечірка, спілкування. З тією лише різницею, що ви запросили одного друга і збираєтеся спілкуватися з ним цілий рік. Кожен день! Перший час вам буде цікаво разом, але не цілий же рік!

Тому принцип успіху №3 виглядає так:

Різноманітність за рахунок руху в декількох напрямках

"А якщо я почну розпорошуватися, роблячи кілька справ?"

Давайте спершу визначимося, що означає "розпорошуватися" в негативному сенсі цього слова.

Розпорошуватися - значить хапатися за кілька справ відразу і кидати їх, не доводячи до кінця. Також, розпорошення передбачає виконання зайвих дій замість концентрації на головному. Простіше кажучи, розпорошуватися - це засмічувати увагу дрібницями, змінюючи цілі як рукавички.

Уникнути цього легко:

1.Нам допоможе список напрямків.

2.Для кожного напрямку ми підготуємо перелік важливих дій.

3.Нам знадобиться мінімальний контроль за напрямками.

4.Наш список буде містити тільки ті шляхи, до яких лежить душа.

Протягом дня, перемикаючись з одного напрямку на інший, ми будемо зосереджуватися на головному. Це схоже на розпорошення, але правильно назвати це багатозадачним НЕрозпорошенням :)

"Готуємось до спонтанного планування"

Що ж, настав час взятись за практику! Ми вже обговорили три найважливіших принципи спонтанного планування. Для засвоєння двох інших нам допоможе практичний досвід.

КРОК ПЕРШИЙ

Спершу визначимося з напрямками, в яких хочемо рухатися. Це буде перелік всіх шляхів, за якими хочеться йти.

Візьміть чистий аркуш і в стовпчик перерахуйте всі шляхи, що представляють для вас інтерес. Якщо не знаєте, чим хочете займатися, рекомендую пройти пошук ваших талантів.

Зверніть увагу, ми не перераховуємо цілі. Ми перераховуємо шляхи. Тому рекомендую викинути з голови думки про результати, яких можна досягти. Забудьте про успіх і славу. Зосередьтеся на тому, щоб напрямки діяльності були вам цікаві і несли задоволення.

Пишіть, поки є варіянти. Вимкніть внутрішнього критика. Зараз не час думати: "У мене немає досвіду в цьому", "Нічого не вийде", "Нема можливостей" і т.п.

Постарайтеся, щоб кожен пункт відповідав на питання "що чинити?". Наприклад: "Вирощувати квіти", "Писати книги", "Тренувати пам'ять", "Навчати і вдосконалювати англійську".

КРОК ДРУГИЙ

Список напрямків готовий. Тепер для кожного напрямку виписуємо види діяльності, якими будемо займатися. Зауважте, види діяльності не є списком справ "To do". Це, скоріше, варіанти занять в межах одного напряму.

Починайте назва кожного виду діяльності зі слів: "Зараз я б зайнявся ..." або "Зараз я б зайнялася ..."

Наведу приклад. Припустимо, є напрямок "Писати пригодницькі романи". Які види діяльності сюди входять? Приблизно такі:

Зараз я б зайнявся ґенеруванням ідей для наступних книг;

Зараз я б зайнявся обмірковуванням сюжету;

Зараз я б зайнявся описом характерів персонажів і їх мотивів;

Зараз я б зайнявся написанням наступного розділу для чернетки;

Зараз я б зайнявся редагуванням тексту;

Якщо ви вирішили стати на шлях вивчення англійської, то перелік може бути наступним:

Зараз я б почитала книгу англійською;

Зараз я б подивилася фільм з англійськими субтитрами;

Зараз я б почитала підручник з граматики;

Зараз я б склала кілька пропозицій з новими словами;

КРОК ТРЕТІЙ

Для напрямків, які передбачають грошовий прибуток, виконайте одне важливе завдання, яке допоможе визначити цінність вашої праці для інших.

Окремо випишіть назву напряму і дайте відповідь на питання:

Яку цінність на виході дає моя праця? Який це продукт або послуга?

Чому людям, Всесвіту потрібна ця цінність?

Які потреби людей я задовольняю цієї цінністю? Які питання я вирішую для них?

І коли ця потреба задовольняється, що змінюється в їхньому житті?

І коли це змінилося в їхньому житті, що відбувається далі?

Що отримаю я, роблячи це для людей?

І коли я це отримаю, що тоді станеться?

Хороший списочок. Дозволяє прояснити ситуацію і отримати ряд осяянь.

"Практика спонтанного планування"

Отже, на перших двох кроках у нас вийшов список напрямків з переліком видів діяльності для кожного. Тепер дуже важливо повісити його на видному місці.

Зробіть список доступним в будь-який момент. Роздрукуйте кілька дублікатів, зробіть фото на смартфон, що завжди був з собою. Ірраціоналам властиво забувати пункти списку. Зазвичай вони говорять: "Та добре. Я і так пам'ятаю список. Не забуду". Сказати так буде помилкою.

По-перше, коли настає час діяти, про список і його вміст Ірраціонали часто забувають. Так вже вони влаштовані. По-друге, список знадобиться нам для визначення внутрішніх відгуків, які запускають внутрішній мотор творчої енергії в дію.

ЩО РОБИТИ З СПИСКОМ?

Коли прийшов час діяти, візьміть список і читайте. Під час читання пунктів звертайте увагу на внутрішні відгуки тіла і емоції. Прислухайтеся до того, як ви реагуєте на кожен вид діяльності.

Як тільки відчуєте, що є внутрішнє бажання і готовність зайнятися чимось зі списку, беріться до дій. Робіть це доти, поки відчуєте, що ось-ось почнете примушувати себе продовжувати роботу.

У цей момент зупиніться і похваліть себе! Це дуже важливо. Нагородите себе приємним словом, адже ви щойно просунулися по обраному шляху. Ви заслужили заохочення.Тепер, для різноманітності, перейдіть на інший вид діяльності. Перегляньте список знову, прислухаючись до відгуків. Ви помітите, що заняття, якими не хотілося займатися пару годин тому, в даний момент є дуже привабливими.

Вибравши чергове заняття, дійте поки відчуєте, що більше не хочеться. Лише не примушуйте себе рухатися далі. Це може привести до перевищення. Якщо допустите перевищення, бажання повернутися до заняття може не бути довгий час.

Детально про перевищення поговоримо згодом. Поки звернемо увагу на визначення, яке дає на семінарах Баррі Файрберн:

"Перевищення - це негативне явище, що виникає тоді, коли людина не може вчасно відстежити оптимальний момент завершення тієї або іншої дії і починає" упиратися ", намагаючись зробити його далі або довше цього моменту. Має певні прояви (неприємні) і ще більш неприємні наслідки"

Це і є 4-й принцип формули успіху: не допускати перевищень!

До речі, перемикаючись з одного заняття на інше, ви забезпечуєте різноманітність, а так само контроль над напрямками. Це дуже простий контроль. Він дозволяє уникнути розпилення і допомагає фокусуватися на кількох напрямках відразу.

Тому принцип №5 наступний: контролюйте напрямки.

Це схоже на перегляд телевізора. Глядач сидить перед екраном і клацає канали на пульті. Коли знайдена цікава передача або фільм, глядач залишається на обраному каналі деякий час. Коли фільм закінчився, він продовжує перемикати канали в пошуках цікавого. Так само зі списком.

"Висновок"

Основні принципи формули успіху ми обговорили. Тепер, спираючись на них, ви можете створити власну систему спонтанного життя.

Під завісу кілька слів для тих, хто щодня ходить на роботу(не плутати з працею) і не має можливості займатись улюбленими напрямками(ПОКИ ЩО)

Ви можети складати "to do" списки з переліком потрібних справ і вибирати з нього саме те, чого хочеться в певний момент. Але без всяких пріоритетів і "поїдання жаб"

Кожен вирішує сам як користуватися цією формулою успіху, тут є широке поле для вільної радісної творчості.

Підсумуємо сказане:

Має надихати діяльність, а не мета.

Займайтесь тим, що приносить радість і насолоду.

Замість постановки мети, приймайте рішення стати на шлях постійного вдосконалення в чомусь

Рухайтесь в кількох напрямах зразу, перемикаючись за списком улюблених справ.

Список має бути завжди з вами.

Уникайте перевищень

Контролюйте напрями для уникнення розпорошень.

В наступній публікації поговоримо про магічну сторону успіху.

 

!Успіхів Вам :)

Наші інтереси: 

Практика Живого Слова збільшує частоту наших вібрацій і прискорює  плин часу. Коли нас захоплює стрімкий вир цікавих подій і насичений ритм життя потрібно вміти стати володарем свого часу для надійного закріплення у просторі волі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи