Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Шпигуни, агенти, українофоби, провокатори і вороги народу

Категорія:

Елітна шизофренія: лібералка Богословська звинувачує Україну в газовому конфлікті, а її в тому, що вона працює на проект РФ.

Українська сторона винна у зриві переговорного процесу з Росією з приводу постачань і транзиту російського газу в кінці 2008 року. Про це йдеться у попередньому звіті тимчасової слідчої комісії щодо розслідування обставин підписання газових угод, виголошеного з трибуни парламенту у п'ятницю її головою "регіоналкою" Інною Богословською, передає "Українська правда".

"Фактами доведено, що це була скоординована діяльність зі зриву контракту і провокації газового конфлікту українською стороною. І ми будемо звертатися до генпрокуратури порушення кримінальних справ", - сказала вона.

"Це підтверджується документально – листом "Нафтогазу" про те, що Україна відмовляється від транзиту, позовом Мінпаливенерго до суду про анулювання договору на транзит і забороною українського суду на транспортування російського газу", - додала Богословська.

Водночас, за її словами, комісія дійшла висновку, що Україна не відбирала російський газ. "Ми не підтверджуємо факту крадіжок газу. Дійсно, Україна за 7 днів січня 2009 року вилучила з труби 52 мільйони кубометрів російського газу, але це було повернено найближчим часом. І це було зроблено не для того, щоб вкрасти газ, а щоб забезпечити технологічні умови транспортування", - сказала Богословська.

Богословська звинуватила керівництво уряду і НАК "Нафтогазу" у зраді національних інтересів у результаті підписання газових угод. "Газова угода була підписана на основі документу, який було підписано зі зловживанням владою. Прем’єр не мала юридичного права одноосібно підписувати директиви щодо газових угод", - сказала вона.

На її думку, газові угоди, підписані "Нафтогазом" і "Газпрому", заклали під?рунтя виникнення нових скандалів навколо газових питань протягом року. "Нам робляться заяви уряду, що на 2010 рік транзитна ставка не встановлена і що це буде предметом переговорів. Але це брехня. Пунктом закону про транзит газу прямо встановлена формула транзиту на наступний рік. І за середньої ціни 228, цей транзит буде складати 2,4 долари за кубометр газу. Це означає, що у 2010 році Україна не матиме і приблизно ринкової ціни на транзит", - сказала Богатирьова.

"Це зрада національних інтересів. Це прямі збитки, закладені в газових угодах!", - обкрилась вона.

Богословська також пообіцяла, що тимчасова комісія "буде працювати доти, поки перші наручники не будуть надягнуті на винні руки".

Верховна Рада України відмовилася визнати, що українська сторона непрофесійно проводила газові переговори через відсутність єдиної позиції української влади, повідомляє УНІАН.

"За" ухвалення відповідного проекту постанови "Про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008-2009 роках" проголосували лише 192 народних депутата з 437, зареєстрованих в сесійній залі.

ВР своїм рішенням відмовилася взяти до відома попередній звіт ТСК та надіслати його Президентові України, Кабінету міністрів України, Раді національної безпеки і оборони України, Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України.

Пізніше заступник голови ТСК "бютівець" Олександр Гудима спростував заяви Богословської і сказав, що комісія не ухвалювала тексту звіту, виголошеного нею.

"Я погоджуюся з одним твердженням, запропонованим Богословською від імені Партії регіонів: визнати, що проголошені керівництвом РФ звинувачення в крадіжках українською стороною російською газу не підтвердилися. Все інше є неправда", - заявив Гудима.

Крім того, депутат зазначив, що члени комісії хотіли, "щоб в матеріалах комісії було зафіксовано, як вплинув фінансовий стан "Нафтогазу" напередодні переговорів з "Газпромом" і хто спричинився до такого жахливого стану".

"Бо ми знаємо прекрасно, що на початку 2008 року НАК постав перед нами з 10 млрд. боргом, і впродовж року уряд Тимошенко і "Нафтогаз" скорочували ту заборгованість і зуміли напередодні переговорів вийти на нуль у переговорах з Росією", - сказав він.

"Ми хотіли б також, щоб у попередньому звіті була виписана політична роль так званої групи Льовочкіна, Фірташа і Бойка у зриві переговорів, про що сказав голова "Газпрому" Міллер. Адже він сказав, хто є справжній винуватець зриву переговорів", - заявив Гудима.

"Газпрому" пропонувалися з боку "РосУкрЕнерго" такі пропозиції, які врешті і призвели до зриву переговорів", - уточнив депутат.

Гудима заявив, що "тепер ми знаємо, що великим лобістом інтересів "РосУкрЕнерго" є Партія регіонів, але ми сьогодні як комісія отримали ще одного лобіста "РУЕ" – це, на жаль, СБУ".

"Перший заступник голови СБУ у своєму листі голові "Нафтогазу" Дубині пропонує забезпечити явку до СБУ відповідальних осіб компанії, що готували документи щодо оформлення розмитнення українського газу, який "Газпром" передав "Нафтогазу", - повідомив депутат.

"Виявляється не тільки Льовочкін, не тільки Фірташ і Бойко, не тільки Партія регіонів, а сьогодні дахом "РосУкрЕнерго" є СБУ. Прошу вважати мою інформацію запитом не знаю до кого, бо голови СБУ у нас немає", - додав Гудима.

Міністр палива та енергетики України Юрій Продан вважає, що запропонований Богословською проект постанови "Про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008-2009 роках" в основному відстоює інтереси Росії та компанії "РосУкрЕнерго". Про це він заявив на засіданні парламенту.

Продан зазначив, що підписані з Росією контракти про постачання та транзит газу свідчать про те, що "дії уряду, Міністерства палива та енергетики, НАК "Нафтогаз України" були злагодженими та професійними і направлені на захист національних інтересів України".

Він вважає, що внаслідок цього Україна отримала "одну з найнижчих цін в 2009 році в Європі на постачання газу, а також зламано фіксовану до 2010 року ставку на транзит російського газу".

Продан зауважив, що вже з 2010 року ставку на транзит російського газу територією України буде збільшено. "Встановлені прозорі, прямі, без посередників ринкові умови формування цін на постачання газу та ставка транзиту", - підкреслив міністр палива та енергетики.

Продан переконаний, що завдяки підписанню цих газових контрактів було "суттєво підвищено міжнародний імідж України". "Ви знаєте, що Єврокомісія привітала укладені договори щодо транзиту газу і щодо постачання газу як гарантію надійності транзиту на довгострокову перспективу", - сказав він.

Міністр палива та енергетики переконаний, що "газотранспортна система України продемонструвала свою надзвичайну надійність в екстремальних умовах її роботи, високий професіоналізм працівників НАК "Нафтогаз України".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи