Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Скит із Монгольського Алтаю та його рідня

Світ:

Дослідження скіфських мумій тривають і можуть пролити світло на багато питань вітчизнаної історії. Саме завдяки їм, можливо, вдасться позбутися засилля антинаукових пантюркістських теорій, які пропагуються фолк-хісториками новоспечених країн Центральної Азії та їхніми колегами з автономій Північного Кавказу, Поволжя, Приуралля. Проте невдовзі з тюркськими претензіями на скитське, сарматське й аланське минуле буде повністю покінчено.

Міжнародна група археологів виявила на Монгольському Алтаї мумію скитського воїна. Про це на прес-конференції в Берліні офіційно оголосив президент Німецького археологічного інституту (Deutsches Archaeologisches Institut) Германн Парцінґер (Hermann Parzinger).

Мумія знайдена в червні 2006 року непошкодженому могильному кургані на висоті 2,6 кілометра в Алтайських горах і чудово збереглася завдяки вічній мерзлоті. Похований, ймовірно, належав до вищих верств скитського суспільства та був багатим: мумія укрита бобровими і соболиними хутрами та смушком, а неушкоджена шкіра на тілі воїна покрита татуюваннями. 

Найбільш вражаючою особливістю мумії було волосся: чоловік виявився яскраво вираженим блондином.

Скіфський князь, як з'ясували вчені, був тяжко хворий і помер мученицькою смертю: він хворів на рак, множинні метастази, швидше за все, прикували його в останні роки життя до носилок. За зубами воїна можна сказати, що перш за все він харчувався м'ясом. Втім, це не сильно змінилося і сьогодні - іранські кочівники і сьогодні їдять в основному продукти тваринництва.

У похованні знайдені також двоє коней, які також муміфікувалися, з пишними сідлами і вуздечками, зброя, посудини з глини і рогів тварин. Очевидно, все це було поміщене в могилу, щоб супроводжувати господаря в загробному житті. Всі знахідки знаходяться в даний час на зберіганні в Улан-Баторі і ретельно вивчаються.

Парцінґер сказав, що досі останки скитів виявляли тільки на російському боці Алтаю. Нова знахідка показує, що їхня територія розселення була набагато більшою, ніж вважали історики раніше. Несподіванкою для дослідників виявилося світле волосся воїна:

Утім, білявою арійською бестією була за життя й скитська чоловіча мумія з могильника Верх-Кальджін-2 (розкопки В'ячеслава Молодіна 1995 року). Чоловік був зі світлим волоссям, теж заплетеним в косу, як це донедавна було заведено в деяких груп західних українців, зокрема, в бойків. 

У русявих мумій Пазирика (група скіфських курганів (V?-III/II ст. до н.е.) в Рос. Федерації у долині р. Великий Улаган (притока Обі, Алтайські гори - ред.відома й інша зачіска, котра більше нагадує український козацький оселедець.

Скитський килим із того ж Пазирику:


 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи