Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 14

Теорія множинного інтелекту Гарднера (ВВП)

Говард Гарднер (Gardner, 1983) розробив свою теорію множинного інтелекту як радикальну альтернативу тому, що він називає «класичним» поглядом на інтелект як на здатність до логічних роздумів.

Теорія множинного інтелекту Гарднера (ВВП)

 
 

Книга «Вступ у психологію». Автори - Р. Л. Аткінсон, Р. С. Аткінсон, Е. Е. Сміт, Д. Дж. Бем, С. Нолен-Хоэксема. Під загальною редакцією В. П. Зінченко. 15-е міжнародне видання, Санкт-Петербург, Прайм-Єврознак, 2007.

Стаття з глави 12. Індивідуальні відмінності

Говард Гарднер (Gardner, 1983) розробив свою теорію множинного інтелекту як радикальної альтернативи тому, що він називає «класичним» поглядом на інтелект як на здатність до логічних роздумів.

Гарднер був вражений різноманітністю ролей дорослих представників різних культур - ролей, які базуються на найрізноманітніших здібностях і навичках, в рівній мірі необхідні для виживання у відповідних культурах. На підставі своїх спостережень він дійшов висновку, що замість єдиної базової інтелектуальної здатності, або «фактора g», існує безліч різних інтелектуальних здібностей, які зустрічаються в різних поєднаннях. Гарднер визначає інтелект як «здатність до вирішення завдань або створення продуктів, обумовлену конкретними культурними особливостями або соціальної середовищем» (1993, р. 15). Саме множинний характер інтелекту дозволяє людям приймати такі різні ролі, як роль лікаря, фермера, шамана і танцюриста (Gardner, 1993а).

Гарднер зазначає, що інтелект являє собою не «річ», не якийсь пристрій, що знаходиться в голові, а «потенціал, наявність якого дозволяє індивідууму використовувати форми мислення, адекватні конкретним типам контексту» (Kornhaber & Gardner, 1991, р. 155). Він вважає, що існує як мінімум 6 різних видів інтелекту, що не залежать один від іншого і діючих в мозку як самостійні системи (або модулі), кожен за своїми правилами. До них відносяться:

а) лінгвістичний;

б) логіко-математичний;

в) просторовий;

г) музичний;

д) тілесно-кінестетичний і

е) особистісний модулі.

Перші три модулі - знайомі нам компоненти інтелекту, і вони вимірюються стандартними тестами на інтелект. Останні три, на думку Гарднера, заслуговують аналогічного статусу, але західне суспільство зробило акцент на перших трьох типах і фактично виключило інші. Ці види інтелекту більш докладно описані в таблиці:

Сім інтелектуальних здібностей по Гарднеру

(адаптовано з: Gardner, Kornhaber & Wake, 1996)

  1. Вербальний інтелект - здатність до породження мовлення, що включає механізми, відповідальні за фонетичну (звуки мови), синтаксичну (граматику), семантичну (сенс) і прагматичну складові промови (використання мови в різних ситуаціях).
  2. Музичний інтелект - здатність до породження, передачі і розуміння смислів, пов'язаних зі звуками, включаючи механізми, відповідальні за сприйняття висоти, темпу і тембру (якісних характеристик) звуку.
  3. Логіко-математичний інтелект - здатність використовувати та оцінювати співвідношення між діями або об'єктами, коли вони фактично не присутні, тобто до абстрактного мислення.
  4. Просторовий інтелект - здатність сприймати зорову і просторову інформацію, модифікувати її і відтворювати зорові образи без звернення до вихідним стимулам. Включає здатність конструювати образи в трьох вимірах, а також подумки переміщати і обертати ці образи.
  5. Тілесно-кінестетичний інтелект - здатність використовувати всі частини тіла при вирішенні завдань або створенні продуктів; включає контроль над грубими і тонкими моторними рухами і здатність маніпулювати зовнішніми об'єктами.
  6. Внутрішньоособистісний інтелект - здатність розпізнавати свої власні почуття, наміри і мотиви.
  7. Міжособистісний інтелект - здатність розпізнавати і проводити відмінності між почуттями, думками та намірами інших людей.

Зокрема, Гарднер стверджує, що музичний інтелект, включаючи здатність сприймати висоту звуку і ритм, протягом більшої частини людської історії був більш важливий, ніж логіко-математичний. Тілесно-кінестетичний інтелект включає контроль за своїм тілом і здатність вміло маніпулювати предметами: прикладами є танцюристи, гімнасти, ремісники і нейрохірурги. Особистісний інтелект складається з двох частин. Внутрішньоособистісний інтелект є здатність стежити за своїми почуттями і емоціями, розрізняти їх і використовувати цю інформацію для спрямування своїх дій. Міжособистісний інтелект - це здатність помічати і розуміти потреби і наміри інших і стежити за їх настроєм з метою передбачення їх подальшої поведінки.

Гарднер аналізує кожен вид інтелекту з декількох позицій: беруть у ньому когнітивних операцій; появи вундеркіндів та інших виняткових особистостей; даних про випадки ушкодження мозку; його прояву в різних культурах і можливого перебігу еволюційного розвитку. Наприклад, при певних ураженнях мозку може порушитися один тип інтелекту, а інші залишитися незатронутыми. Гарднер зазначає, що здібності дорослих людей різних культур представляють собою різні комбінації тих чи інших видів інтелекту.

Хоча всі нормальні індивідууми тією чи іншою мірою здатні проявляти всі різновиди інтелекту, кожен індивідуум характеризується унікальним поєднанням більш і менш розвинених інтелектуальних здібностей (Walters & Gardner, 1985), чим і пояснюються індивідуальні відмінності між людьми.

Як ми відзначали, звичайні тести IQ добре прогнозують оцінки в коледжі, але вони менш валідні в плані прогнозу подальшого успіху в роботі або просування в кар'єрі. Заходи інших здібностей, наприклад особистісного інтелекту, можливо, допоможуть пояснити, чому деякі люди з блискучими показниками в коледжі стають у подальшому житті жалюгідними невдахами, тоді як менш успішні студенти стають лідерами, що викликають поклоніння (Kornhaber, Krechevsky & Gardner, 1990). Тому Гарднер і його колеги закликають до «інтелектуально-об'єктивною оцінкою здібностей учнів. Це дозволить дітям продемонструвати свої здібності іншими способами, ніж за допомогою тестів, виконуваних на аркуші паперу, наприклад таких, як зіставлення один з одним різних елементів для демонстрації навичок просторової уяви.

Інші теорії інтелекту

  • Теорія інтелекту і когнітивного розвитку Андерсона См.→
  • Триархическая теорія Стернберга См.→
  • Біоекологічного теорія Цеси См.→

Теорії інтелекту: підсумки

Незважаючи на ці відмінності, всі теорії інтелекту мають ряд спільних рис. Всі вони намагаються приймати до уваги біологічний базис інтелекту, будь то базовий механізм переробки або сукупність численних інтелектуальних здібностей, модулів або когнітивних потенціалів. См.→

 
 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи