Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Творець Великої Хорватії

Мало хто з українців сьогодні усвідомлює собі той факт, що в Давній Русі крім Київської існувала ще одна наша держава, а саме - Велика Хорватія, засновником якої був князь білих хорватів Самослав.

Найбільше з усіх слов’ян постраждали від аварської навали хорвати і дуліби, і тому в жодному разі білі хорвати не мали би залишитися осторонь процесів утворення першої в нашій історії держави, яку очолив князь Самослав, котрий відомий нам з іноземних джерел під спрощеним ім’ям Само. З розповіді Фредигара стає зрозуміло, що у 623 р. Самослав об’єднав навколо себе усі найближчі слов’янські племена, розбив авар, а потім і франків, у 627 р. був обраний королем і правив 35 років, тобто до 658 р. або, якщо починати облік із дати обрання, навіть і до 662 р.

Франкські джерела, певно соромлячись за ганебну поразку від "варвара", вперто твердять про те, що за своїм етнічним походженням Самослав був франком, що в якості купця не раз проходив через землі слов’ян і, врешті-решт, погодився на їх прохання очолити боротьбу з аварами. У це, навіть виходячи вже суто з його слов’янського імені, яке франки явно спростили, важко повірити. Скоріш за все, ця своєрідна версія "норманської теорії" була вигадана для того, щоб зберегти собі обличчя, так як цей "варвар" майже усе своє життя після перемоги над аварами присвятив боротьбі саме із франками і завдав королю Дагоберту стільки ганебних поразок, що останній з розпачі у 638 р.помер.

Станом на кін. ІХ ст. традицію стольного (столичного) міста мали лише Вишгород і давньоруські Нетра (Нітра). Палацький вважав, що столицею держави Самослава був Вишгород, і в цьому був певний сенс, так як лише тут князь міг перехоплювати каравани франкських купців. Найбільшою історичною заслугою Самослава є навіть не те, що він розбив в одній із своїх битв авар, а те, що він є фактичним творцем хорватської імперії, тобто Великої Хорватії від Кедан та Краківця у Чехії і до самого Дністра включно із Стільськом. Після битви Самослава під Унгостом слідом за відступаючими франками на захід із-над Вагу та Морави подалися чехи (морав’яни), які захопили Швабію та Франконію, а в Баварії дійшли до річки Манн.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи