Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Валенсії заробітчани вирішили створити українську недільну школу

Третього травня телеканал “1+1” показав репортаж про майбутню недільну школу у Валенсії. Подаємо його в скороченому вигляді.
Лише в Іспанії тих, хто подався з батьківщини понад півмільйона: за їхнім власним підрахунком. і – тільки цього року - у Валенсії планують відкрити українську школу. Чекають там - до сотні дітей: від 6 до 15 років. Своїх усиновлених дітей-українців - збираються водити навіть самі іспанці. Платити за таке навчання не треба.

Ростислав Петруняк разом з молодшим братом і мамою переїхали до Валенсії з Івано-Франківська три роки тому. Ще раніше сюди на заробітки поїхав їхній батько. Тоді десятирічний Ростик відразу пішов в іспанську школу.

У цьому валенсійському коледжі навчаються четверо дітей з України. Вчителі зізнаються - їх приємно вразила попередня підготовка нових учнів. Іспанською вони починають говорити без акценту - щонайбільше за два роки. На відміну від своїх однокласників-іспанців, твердять учителі, українці серйозніші і спостережливіші. Проте батьки не в захваті від такої іспанізації. Надто швидко забувають мову українську.

У Валенсії заробітчани вирішили створити українську недільну школу. Діти там вчитимуть українську мову, літературу, історію, релігію та краєзнавство. Впевнені, що викладачів не бракуватиме. Чимало заробітчан з вищою педагогічною освітою.

Забезпечити підручниками обіцяє Івано-Франківська обласна влада. Адже у Валенсії заробітчани переважно з Прикарпаття.

Після недільної школи діти зможуть здобути вищу освіту вже в Україні. Слід тільки узгодити з міністерством освіти можливість атестувати дітей з тих предметів, які вони вивчатимуть у новоствореній недільній школі в Іспанії.


----------------------------------------------------

В тему:

Стратегія Четвертої хвилі

Феномен Четвертої хвилі

Газета “Міст” для українців Іспанії та Португалії
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи