Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 100
  • Переглядів: 104

Україна атакувала одне з найбільших металургійних підприємств Росії

Категорія:

У ніч на 24 лютого стало відомо про пожежу та вибухи на Новолипецькому металургійному комбінаті в російському Липецьку – це близько 500 км від кордону з Україною. Атаку безпілотниками організували СБУ та ГРУ.

24022403.jpg

Скріншот з відео

"Це один із найбільших металургійних комбінатів Росії. Він працює на військово-промисловий комплекс РФ і виконує велику кількість державних замовлень. Сировина із цього підприємства іде на виготовлення російських ракет, артилерії, безпілотників тощо. Тому для України це законна ціль", цитує своє джерело ВВС Україна.

Вибухи підтвердили також на підприємстві та місцева влада. В результаті вибуху утворилася пожежа площею понад 2 кв. км, яку локалізували. Губернатор Липецької області Ігор Артамонов підтвердив пожежу і зазначив, що "за непідтвердженою інформацією причиною займання стало падіння літального апарату".

Російське Міноборони натомість заявило, що вночі перехопило "кілька безпілотників" над Курською та Тульською областями та ще два над Липецькою.

Втім українські джерела стверджують, що збитки від удару набагато серйозніші, ніж намагається показати російська сторона. Пожежа була масштабною, провели загальну евакуацію персоналу.

"Безпілотники СБУ та ГУР поцілили в установки, призначені для первинного охолодження неочищеного коксового газу. Ураження цих об'єктів, за даними джерел, призведе до зупинки всього виробничого процесу металургійного комбінату на довгий час", – сказав співрозмовник ВВС Україна.

Новолипецький металургійний комбінат – один з найбільших в Росії та світі. Він входить в групу НЛМК, що здебільшого належить російському бізнесмену Владіміру Лісіну – одному з найбагатших людей Росії.

Російський Forbes відводить йому третє місце в рейтингу російських багатіїв за 2023 рік. Його статки оцінюють у 22 мільярди доларів, при чому під час війни вони зросли на 4 млрд.

Щодо Лісіна не застосовані санкції США та ЄС, хоча, як повідомляло українське видання "Схеми" торік, його підприємства постачали сировину для російської оборонки. Зокрема, для заводу, який розробляє і випускає радіолокаційні системи управління артилерією Військово-морського флоту РФ.

А щонайменше до 2019 року його завод також постачав сталь державним виробникам ядерних боєприпасів у РФ.

У пресслужбі НЛМК на запит журналістів тоді запевнили, що постачають сировину лише для виробництва товарів цивільного призначення.

Наші інтереси: 

Б'ємо ворога на його території.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи