Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна запустить у космос супутник "Січ-2"

Національне космічне агентство України має намір вивести в космос супутник вітчизняного виробництва "Січ-2".

Як повідомив генеральний директор Агентства Юрій Алексєєв, запуск супутника заплановано на перший квартал 2007 року.

"Січ-2" розробляють у межах нової Загальнодержавної національної космічної програми на 2007-2011 рік. Проектантом супутника виступає дніпропетровське конструкторське бюро "Південне".

Супутник буде провадити спостереження за Землею і може бути використаний в інтересах національної оборони і народного господарства.

"Січ-2" належить до класу мікросупутників. Вартість проекту - близько 20 млн. доларів. Виведення на орбіту 1 кілограма космічної техніки оцінюють у 10-30 тис. доларів. Водночас, Алексєєв вважає, що "Січ-2", який буде запущено з Байконуру ракетою "Дніпро", важитиме до 350 кілограмів.

Недавно Президент Віктор Ющенко зазначив, що космічний ринок стратегічно важливий для України і тому має "бути абсолютно перспективним". Разом із тим, саме космічна галузь, з огляду на її високотехнологічність, вимагає "планетарної кооперації".

У цьому контексті голова держави зазначив, що Україні важливо не втратити динаміку своєї участі в таких міжнародних проектах, як "Морський старт", "Дніпро". Ющенко додав, що в спільному українсько-бразильському проекті "Циклон-4" уже "багато чого зроблено" і можна сподіватися на перший старт за цією програмою 2008 року.

Ракета-носій "Циклон-3" з українським супутником "Січ-1М" і мікросупутником "КС5 МФ-2" успішно стартувала з космодрому Плесецька 24 грудня 2004 року. "Січ-1М" також розробило Державне конструкторське бюро "Південне" у Дніпропетровську.

Супутник призначено для дистанційного зондування Землі в оптичному, інфрачервоному і мікрохвильовому діапазонах в інтересах господарської діяльності та наукових експериментів з дослідження іоносфери і магнітосфери.

У 2006-2007 роках програма "Морський старт", за участю України, передбачає 12 запусків ракетоносіїв типу "Зеніт". Заплановано по 6 запусків на рік. На орбіту ракетоносії "Зеніт" виведуть переважно комерційні супутники, призначені для зв’язку і телебачення.

Крім того, заплановано 3 запуски вітчизняного ракетоносія "Дніпро" і 4 запуски ракетоносіїв за спільною російсько-українською програмою "Наземний старт" (Байконур) 2006 року.

Минулого тижня перший із шести запланованих 2006 року ракетоносій "Зеніт-3SL" україно-російські розробки вивів на орбіту супутник зв’язку "EchoStar X", що належить компанії "EchoStar Communication Corp." (США). Запуск другого типу "Зеніта" запланований на квітень.

2005 році Україна здійснила 5 запусків ракетоносіїв вітчизняного виробництва. Загалом за програмою "Морський старт" було здійснено 19 запусків.

korespondent.net
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи