Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Україні готуються ввести нові правила для роздрібної торгівлі

Передбачається, що вже у кінці року великі покупки можна буде оплатити лише банківською карткою.

Передбачається, що вже у кінці року великі покупки можна буде оплатити лише банківською карткою.

Національному банку (НБУ) належить визначити верхню планку готівкових платежів для фізосіб та дрібного бізнесу. Таким чином влада сподівається вивести з тіні ті гроші, які населення зберігає під подушкою. Вважається, що мова йде про десятки мільярдів доларів.

У першому читанні законопроект щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків Верховна Рада прийняла на початку липня, як раз перед канікулами. Остаточне затвердження документа можливо вже у вересні, а в силу він може вступити відразу після парламентських виборів.

У розміщеному на сайті НБУ коментарі сказано, що сам по собі закон не вводить ніяких обмежень, а лише надає центральному банку країни право визначити граничний рівень готівкових розрахунків під час оплати товарів і послуг. З якої суми платіж можна буде провести лише у безготівковій формі, центральний банк ще тільки збирається визначити - "після аналізу економічної ситуації". Однак НБУ запевняє, що громадяни не відчують дискомфорту.

Експерти впевнені у зворотному. Вони зазначають, що нововведення виглядає по-європейськи, але не враховує українські особливості.

Перша з них - високий рівень податкового тиску, через який у країні широко практикується виплата зарплат у конвертах, а дрібний бізнес значною мірою залежить від тіньового сектора.

Друга проблема - недовіра населення до банків, особливо після кризи 2008-2009 років, коли громадяни не мали можливості зняти гроші з рахунків, а багато хто втратив заощадження.

І третьою особливістю є ментальне несприйняття більшістю українців, які проживають у сільській місцевості, пластикової картки як платіжного засобу. До того ж проблема може виникнути і для багатьох магазинів, які зобов’язані будуть закупити обладнання для встановлення сучасних платіжних терміналів.

"Але з чогось потрібно починати: весь світ рухається від готівкових до безготівкових розрахунків. Нічого страшного в цьому немає. Адже українців не змусять платити за все лише карткою, мова йде про великі покупки - квартири, будинки, машини і тому подібне", - розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін. Він вважає, що нововведення дозволить почати детінізацію української економіки. Адже Державна податкова інспекція, згідно із законопроектом, отримає право контролювати платежі.

Керівник Інституту публічної політики Віктор Чумак зазначив, що в цьому питанні надзвичайно важливо правильно визначити межу готівкових і безготівкових розрахунків: "У пресі чомусь ідеться про 20 тисяч гривень як про граничний рівень готівкових розрахунків . Навіть цей поріг, зрозуміло, не вдарить по інтересах більшості покупців або відвідувачів сільмагу. Але, думаю, що Нацбанк підніме поріг безготівкових розрахунків ще вище".

Експерт зазначив, що головне завдання - зменшити в Україні обсяг готівкової грошової маси, обіг якої фактично не підконтрольний жодному відомству, а також порядок оподаткування і збільшити доходи держбюджету. Адже всі великі покупки, проведені через банківські розрахунки, дозволять поставити запитання про те, чи сплатив покупець податок зі своїх доходів. І звідки у бідних чиновників та бюджетників взялися кошти на машини преміум-класу, яхти і палаци. "Цей законопроект за правильного підходу може стати і дієвим заходом у боротьбі з корупцією", - вважає експерт.

Адвокат Олексій Христофоров зазначив, що держава націлена на те, щоб поставити під контроль реальні доходи населення, заощадження якого поза банківською системою, за найскромнішими оцінками, сягають захмарних 80 мільярдів доларів. Він зазначив, що для вливання частини цих грошей через банківські рахунки в економіку країни потрібна довіра населення до банків. "Через багаторічну кризу довіри між владою і населенням вітчизняній політичній еліті розраховувати на подібне ставлення, на жаль, не доводиться", - підсумовує експерт. А спроба адміністративними заходами змусити людей нести гроші в банки може породити нові тіньові та корупційні схеми.


 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи