Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Віртуальний словник української мови презентували студенти-журналісти університету Грінченка

Світ:

СловОпис - віртуальний словник цікавих рідковживаних українських слів: неологізмів, діалектизмів, архаїзмів, жаргонізмів тощо, розроблений студентами-журналістами Київського університету імені Бориса Грінченка. 8 листопада у стінах університету відбулась його презентація.

Ініціаторами проекту виступили студенти-журналісти Руслана Костур і Роман Данько, а ідейним натхненником та менеджером -викладач, керівник навчальної університетської телестудії «АстудіЯ» Мар’яна Ангелова.

Директор Гуманітарного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор філологічних наук, професор Олена Бондарева вважає, що сьогодні частина правічних слів втрачає або девальвує свої семантичні глибини, і тому справа честі – повертатися до цих глибин і в такий спосіб підтримувати життєдайність української мови. 

«Сьогодні стартує проект “СловОпис”, народжений у нашому студентському середовищі, - сказала Олена Бондарева під час презентації. - Він має дуже шляхетну мету. Ми будемо намагатися залучити інтелігенцію до шанобливого сприйняття українського слова. Я думаю, що основними дійовими особами цієї п’єси стануть студенти різних університетів Києва і не тільки».

 «Аби відкрити для вас іншу українську мову, ми і задумалий цей проект» - говорять його ведучі Руслана Костур та Роман Данько у цьому відео.

 

 

Основою проекту є відеоблоги, які й презентуватимуть українські слова.

Ось, наприклад, студентка розповідає про значення слова «мешти».

 

 

А ось – про значення слова «ламер».

 

 

Керівник навчальної телестудії «АстудіЯ» Мар’яна Ангелова сподівається, що до цього проекту долучаться студенти-журналісти інших вишів. А можливий розвиток «СловОпису» бачить не лише у відеоблогах, а й, наприклад, у розробці інфографіки граматичних правил української мови чи пластилінової анімації про мову тощо.  

Як долучитися до проекту, записати та надіслати власний відеоблог, розповідають Руслана Костур і Роман Данько у цьому відео.

 

 

На створення «СловОпису» колектив Університету надихнув «Словарь української мови» Бориса Грінченка. Презентація цього проекту відкрила місячник заходів до ювілею Бориса Грінченка: 6 грудня 2013 року - 150-річчя від дня народження геніального лексикографа та просвітника. 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Приклад того, як можна відродити не лише мову, а й державу, зробити її українською - в належне русло спрямувати молоде покоління, надавши можливість йому творити.

Творімо разом мову Сенсар!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Приклад того, як можна відродити не лише мову, а й державу, зробити її українською - в належне русло спрямувати молоде покоління, надавши можливість йому творити.

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Спас Ярий.
0
Ще не підтримано

Класне слово АНГЛІЙСЬКОГО походження з УКРАЇНСЬКИМ коренем "Ламер". Про людину, яке не вміє користуватися комп'ютером, фактично, ЛАМАЄ його)