Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 115
  • Переглядів: 119

Вибори-2024 року в США стануть рематчем 2020 року – додався лише вік кандидатів

Категорія:

Спецтема:

Сполучені Штати звикають до думки про сиквел виборів 2020 року. Чотири роки тому в битві за президентське крісло Джо Байден переміг Дональда Трампа. Цього разу результат може бути протилежним. Але існує ще одне велике але. Цьогорічні вибори стануть змаганням найстарших в історії Америки кандидатів у президенти.

bayden-tramp.jpg

Фото: Getty Images

Станом на 5 листопада, на коли запланований день волевиявлення американців, Дональду Трампу буде 78 років, а Джо Байдену – без двох тижнів 82 роки. То як так сталося, що в країні, яка пропагує вічну молодість і красу, де щороку роблять найбільше у світі пластичних операцій та інʼєкцій ботоксу, громадянам доведеться обирати між двома чоловіками віком плюс-мінус 80 років, пише у своїй статті на ВВС Україна Мирослава Пеца.

Відмінності у сприйнятті віку Байдена і Трампа

Тема ця настільки дражлива, що деякі американці застосовують імператив Лесі Українки – "щоб не плакать, я сміялась". Наприклад, телеведучий Джон Стюарт присвятив їй цілий випуск своєї гумористичної програми The Daily Show, а Байдена і Трампа назвав "кандидатами, яким час кидає виклик".

З ним погоджується соціологія. Згідно з лютневим опитуванням ABC News/Ipsos, американцям не до душі вимушений вибір між представником "тихого покоління" Другої світової війни Джо Байденом та бебі-бумером Дональдом Трампом.

59% американців сходяться на думці, що обидва кандидати застарі для того, щоби керувати державою. При цьому ще 27% опитаних вважають саме Байдена надто літнім для другого терміну. Тобто вік Байдена вважають серйозною проблемою цілі 86% респондентів.

Водночас лише 3% американців окремо виділяють вік Трампа як проблему. Тобто загалом 62% опитаних вважають Трампа застарим кандидатом на другий термін президентства.

Таке різне сприйняття виборцями двох немолодих чоловіків із різницею у віці всього в чотири роки повʼязане з особливостями їхнього позиціонування: від постави та ходи – до мовлення.

І якщо Трамп у свої майже 80 років вигукує зі сцени слогани так само різко й рвучко, як і крокує трапом літака, то Байден виглядає менш енергійним.

Чинний президент з дитинства затинається. З часом йому вдалося зробити цю особливість мовлення практично непомітною, однак у складні моменти вона досі трапляється.

Також час від часу камери фіксують, як Байден падає або ж плутає людей та місця.

На початку року спеціальний прокурор Роберт Хур оприлюднив звіт за результатами 15-місячного розслідування про поводження Байдена із таємними документами, коли той був віцепрезидентом.

Спецпрокурор Хур фактично резюмував, що Джо Байден має провали в памʼяті, а як приклад зауважив, що під час спілкування зі слідством президент не памʼятав, коли помер його син Бо Байден.

Однак притягати до кримінальної відповідальності лідера США не стали, адже він "співпрацював зі слідством".

І хоча спецпрокурор Хур назвав Джо Байдена "добросовісною літньою людиною з поганою памʼяттю", однак епітет "добросовісний" уже нікого в Америці не заспокоював. Ані виборців, ані суперників демократичної партії, ні власне Білий дім.

Там різко розкритикували звіт, назвавши його недоречною і необґрунтованою критикою. Проте це не вплинуло на сприйняття публікою даних звіту – він спричинив ефект вибуху бомби. І не в останню чергу тому, що проти Байдена грають його ж слова. Президент США неодноразово при свідках і на камеру плутав прізвища світових лідерів та назви держав.

1 березня цього року, коли Байден розповідав про скидання гуманітарної допомоги населенню Сектора Газа, він двічі вжив слово "Україна". А 8 лютого президент США назвав керманича Єгипту Ас-Сісі лідером Мексики, якою насправді керує Лопес Обрадор. Тим самим чинний президент наразився на кпини з боку Трампа, який іронізував, мовляв, не дивно, адже в обох країнах є піраміди.

Проте подібні ситуації траплялися і з Трампом. Торік у жовтні на мітингу в Нью-Гемпширі Дональд Трамп назвав угорського премʼєра Віктора Орбана лідером Туреччини, чия країна до того ж межує з Росією. Однак ні Туреччина, ані Угорщина не мають спільного кордону з РФ.

То чому партіям не обрати молодших кандидатів?

У республіканської партії просто немає іншого такого ж популярного кандидата. Кандидатуру експрезидента схвалюють захмарні 77% республіканського електорату.

У випадку ж Байдена діє політична традиція. Якщо чинний президент США вирішує йти на другий термін, партія зазвичай йому сприяє.

І хоча теоретична можливість висунення інших кандидатів усередині партії існує і навіть проводяться праймеріз та зʼїзд партії, на якому висувають кандидата, проте це все радше формальність.

І ця традиція у випадку Байдена, як і його вік, грають критичну роль.

Відразу після оприлюднення звіту спецпрокурора Хура усередині демократичної партії стали говорити про необхідність альтернативної кандидатури. Утім назовні це не вийшло.

Та й знайти за час, який лишився, міцного кандидата, який міг би поборотися за крісло в Білому домі з Дональдом Трампом, – завдання з зірочкою. Демократичний електорат майже не памʼятає кандидатів від партії, які боролися за номінацію у 2020 році.

Частина виборців не полишають надій, що колись стати президентом забажає Мішель Обама, колишня перша леді. Але цього разу такого не сталося.

Відтак усе, що залишається демпартії, – спробувати переконати виборця, що вік Джо Байдена – це радше плюс, а не мінус.

Табір Джо Байдена запустив ролик вартістю $30 млн, у якому президент із перших слів згадує про свій вік: "Я не молодий хлопець, це не таємниця. Але ось у чому річ: я знаю, як робити справу".

У ролику політик перераховує найважливіші, на його погляд, перемоги, яких він досягнув за першу каденцію – від сильної економіки попри пандемію коронавірусу до обмежень вартості інсуліну для хворих на діабет.

Табір Дональда Трампа паралельно змонтував ролик, у якому зібрані кадри з падіннями Джо Байдена. Водночас Трамп не вважає за потрібне обговорювати власний вік із республіканським електоратом. Єдиний вік, який він обговорює, – це вік опонента Джо Байдена.

Голос молоді гратиме ключову роль

Станом на 19 березня і в Байдена, і в Трампа рейтинг радше негативний. Утім колишній президент має кращі позиції. Схвалюють кандидатуру Трампа майже 43% американців, а не схвально ставляться 52%. Водночас кандидатуру Байдена схвально оцінюють 40%, а не схвально – 55%. Хоча деякі опитування показують, що саме Байден незначно обходить Трампа.

Молодий електорат – люди віком від 18 до 44 років – складає понад 120 млн із 332 млн населення США. Втім попри традиційну прихильність молодих виборців ліберальним ідеям, нинішня молодь Америки радше тяжіє до Трампа.

Опитування The New York Times від грудня 2023 року показує, що 49% виборців віком 18-29 років планували голосувати за Дональда Трампа. У той час як за Джо Байдена готові були віддати голоси 43% електорату до 30 років.

Історія знає випадки, коли фаворит соцопитувань програвав реальні вибори, як, наприклад, 2016 рік, коли Гілларі Клінтон поступилася Дональду Трампу. Через специфіку виборчої системи навіть кандидат, який набирає на кілька мільйонів голосів, може програти. Адже ключове - перемога у штатах, які вагаються.

Однак остання статистика малює похмурі перспективи для чинного президента.

Джо Байден більше ніж за рік до виборів втратив контроль над Конгресом і вже майже пів року не може узгодити голосування по річному бюджету, ставши де-факто "кульгавою качкою" значно раніше, ніж зазвичай буває з американськими президентами, які готуються до переобрання.

Фактор Тейлор Свіфт

На цьому тлі надією Джо Байдена заручитися підтримкою молодого електорату стає співачка Тейлор Свіфт, фанатами якої вважають себе 53% американців.

В минулому 33-річна Тейлор не боялася висловлюватися на політичні теми, а у 2020 році навіть підтримала на президентських виборах Байдена і Гарріс.

Якщо зірка, великою часткою фанбази якої є молодь, наважиться підтримати немолодого чинного президента, це зможе змінити конфігурацію в американській, а відтак і світовій політиці.

Наші інтереси: 

Ці вибори у США є дуже важливими не тільки для США, а й для України та усього світу. Тож стежимо, як вони відбуваються, чи не помре один з кандидатів за наступні 7 місяців.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи