Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як виглядатиме динамічна владна вертикаль? – дискусія про ВУД

Політик і правник Іван Макар сформулював принцип влади у Вільній Українській Державі: «У громаді – верховенство громадянина, а у державі – верховенство громади». Як це може виглядати практично?

151027-svoboda.jpg

Воля - українська національна ідея
Воля - українська національна ідея

Як стати громадянином демосу?

Верховенство громадянина полягає в тому, що засновник ВУД сам обирає той демос, який йому подобається. Якщо ж нема нічого підходящого, то він може сам заснувати новий демос: «громаду» (територіальний), «проект» (бізнесовий, діловий) або «хоп» (за інтересами, професійний).

Для кожного з цих демосів засновник може обрати одну з двох управлінських моделей – колективну або лідерську. У колективній моделі колектив демосу обирає голову, а у лідерській – лідер обирає учасників демосу.

Кожен засновник республіки може одночасно бути громадянином від одного до шести демосів різних типів, наприклад, він може бути членом колективної територіальної громади, лідерського проекту і колективного хопу (скажімо, любителів соціальної фантастики чи веб-програмістів). Серед іншого, він може самостійно ініціювати заснування шести різних демосів.

Республіка і демократія: коротке визначення    

Як бачимо, «громада» – це територіальний демос. Тому наведений вище принцип влади, сформульований Іваном Макаром, коректніше викласти так: «У демосі – верховенство громадянина, а у державі – верховенство демосу».

Відтак республіка – це організація демосів, а демократія – це влада демосів. Термін «республіка» («суспільна справа») вказує на те, що влада вибудовується знизу догори: громадянин – демос – держава. Термін «демократія» вказує на те, що «соціальними клітинами» і «органами» республіки є демоси – еволюціонуючі спільноти.  

Як практично виглядає побудова держави знизу догори?

Учасники демосів обирають персонально відповідального голову колективного демосу або підтримують засновника лідерського демосу. Демос вважається заснованим, якщо у ньому є базова організаційна структура: голова, скарбник, суддя і радник.  

Первинним демосом є рій – від 4 до 20 учасників. Голови роїв – ройові – можуть об’єднатися з будь-якими іншими роями (будь-яких типів, з будь-якого місця планети). Якщо збираються четверо ройових з загальною чисельність 40 чи більше громадян, то вони можуть з-поміж себе обрати сотника. При цьому ройові судді обирають з-поміж себе сотенного суддю, ройові скарбники обирають сотенного скарбника, а ройові радники обирають сотенного радника. Наявність сотенної старшини з чотирьох осіб і 40 громадян у чотирьох роях означає автоматичне заснування сотенного демосу. При цьому в сотенному демосі не може бути більше 150 громадян.  

Подібним чином четверо сотників обирають з-поміж себе полковника (чисельність полку складає від 400 до 2000 громадян), полковники – кошового (від 4000 до 20000 громадян), а кошові – президента республіки (не менше 40 000 громадян).

Тобто для заснування республіки досить чотирьох кошових з загальною чисельністю від 40 тисяч громадян. При цьому кошові скарбники обирають головного скарбника (прем’єр-міністра республіки), кошові судді обирають головного суддю, а кошові  радники – головного радника республіки.

Що є вищим органом влади республіки ВУД?  

Вищим органом влади є Рада кошових, хоча офіційна назва може бути й інша, наприклад Республіканська рада. По-суті, це той найвищий орган влади, який Іван Макар позначив терміном «Рада громад України», хоча коректніше його назвати «Радою демосів України».

Чи можуть демоси різних типів мати в республіці окреме представництво?

Якщо територіальні демоси («громади») створять кіш, то вони матимуть свого представника у вищому органі влади ВУД. Те ж саме можуть зробити екстериторіальні «проекти» чи «хопи». Наприклад, у Раді кошових можуть бути представлені не лише громада «Перший Київський кіш», а й, скажімо,  проект «Аерокосмічний кіш», хоп «Військово-спортивний кіш» тощо.   

Комплексні демоси (корпорації) – найперспективніші структури

Окрім того, в Раді кошових можуть бути представлені комплексні коші, які складаються з полків різного типу. Наприклад, територіальний полк «Тернопіль-1», полковий проект «Промислові роботи», полковий проект «Дніпро-Космос» і полковий хоп «Штучний інтелект» можуть заснувати якийсь дуже цікавий кіш. Такого роду «корпорації» можуть стати найпродуктивнішими і найбагатшими утвореннями.

Професійні «клани» скарбників, суддів і радників

Окрім «чистих демосів» і «корпорацій» в республіці сформуються динамічні ієрархії скарбників, суддів і радників.

Як ми вже говорили, у ройових (первинних) демосах цих трьох членів ройової старшини обирають громадяни демосів. Проте вже на рівні сотенних демосів починає діяти «професійна спеціалізація»: ройові скарбники з-поміж себе висувають скарбника вищого рівня, судді – суддю, радники – радника.

Те ж саме на полковому, кошовому і республіканському рівні. Наприклад, сотенні судді висувають полкового суддю. Проте ці свої ролі вони набувають тільки після затвердження головою, наприклад, полкового скарбника, полкового суддю і полкового радника затверджує раніше обраний полковник.

У результаті головний суддя очолює ієрархію суддів, головний скарбник – ієрархію скарбників, а головний радник – ієрархію радників.  

Що це дає?

По-перше, підвищується компетентність обрання, адже воно відбувається у своїй професійній сфері.

По-друге, створюються соціальні ліфти для професійної кар’єри.

По-третє, створюється канал вертикального обміну інформації, завдяки якому, наприклад, головний суддя знає, що відбувається внизу, а ройовий суддя може звернутися за порадою «на саму гору».

Звернемо увагу, що ці «клани» є динамічними і будуються знизу догори, відтак голова «клану» обирається колегами і в будь-який момент може бути ними переобраний. Якщо така динамічна ієрархія перебуває у нестійкому стані, то переобрання, наприклад, одного ройового судді може привести до перебудови суддівського клану по всій вертикалі.   

Про відповідальність демосів за своїх громадян

У своїй статті Іван Макар написав: «Є питання й щодо відповідальності громад за членів громад. І це стосується не лише «проектів» та «хопів», але й територіальних громад. Згідно з давніми звичаями, які існували, принаймні, у Східних Карпатах, громади несли відповідальність за членів громад, за завдану ними шкоду мешканцям інших громад, за переслідування злочинців на своїй території. Для того, в принципі, і вводиться інститут прийняття та позбавлення громадянства громадами».  

Це розумний підхід, який не тільки справедливий, а й відповідає українській традиції «копного права». Громадянин і демос – це єдиний соціальний організм, сформований абсолютно добровільно. Ніхто не бажає нести репутаційні чи економічні втрати від неадекватної поведінки один одного. Тож якщо громадянин дискредитує демос, то демос позбавляє його громадянства. Якщо ж демос дискредитує громадянина, то громадянин може легко вийти з його складу.         


Попередні статті:

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Дякую! Що мене найбільше потішило, то це піднята на п'єдестал жінка! Дякую від всієї душі! Дай боже, щоби так і реалізувалось. Гарно намальована постать!
А головний убір можна і новий придумати, хоч і малюнок оригінальний також.
І що мені прийшло в голову!? Символ Жар-птиця! Тільки малювати не вмію.
Убір нагадує форму круглого капелюха, на якому позаду разом з'єднані 5 пір'їн у формі півкола, вони вищі і їх видно спереду, Пір'я кріпиться квіткою троянди- це ніби хвіст жар- птиці. А спереду капелюха 3 пір'їни, внизу скріплені разом, як голова птаха і символ нагадує герб країни. Так початок з Три, а кінець П'ять. Пір'я- символ володіння думкою. Птах- думки легко реалізуються.
Колір пір'я- зелений, а на верхівці пір'я- малиновий круг. Пір'їна виглядає як квітка з зеленим стеблом. Квітка троянда запропонована, бо вона багатопелюсткова, символ різноманітності, що наростає зсередини.
Тільки не смійтеся, ще рано. Скажу чому такі кольори.
Я деколи слухаю Миколу Пейчева, який в цікавих відео про цілительство дає практику.
Одного разу при закритих очах я побачила ці два кольори, коли він говорив про відкриття інтуїції і запитав чи бачимо кольорову точку поміж очей.
Я собі думаю, ну оце так каже, я нічого не бачу, та і як можу бачити щось за першим разом. І в цю мить починаю бачити маленьку зелену крапку, яка наростає, а надалі з середини крапки починає розширюватися малинове коло. Зелений колір не був круглим, краї хвилеподібні, а ось малиновий- то чітка куля всередині. Куля зробилась великою і зелений колір став тонким обідком навколо. Надалі явище пропадає і знову починається: спочатку повністю зелена крапка-пляма, яка збільшується, а потім всередині неї народжується малинова куля. Кольори яскраві, насичені. А ось жовтий колір то ледве визначався навколо зеленого, як підсвітка, неяскраво.
Ось розказала вам казку, хочте вірте, хочте- ні. Практику я більше не повторювала, то і не знаю чи кольори повторюються. А для мене того вечора це було диво.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Коментарі

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Дякую! Що мене найбільше потішило, то це піднята на п'єдестал жінка! Дякую від всієї душі! Дай боже, щоби так і реалізувалось. Гарно намальована постать!
А головний убір можна і новий придумати, хоч і малюнок оригінальний також.
І що мені прийшло в голову!? Символ Жар-птиця! Тільки малювати не вмію.
Убір нагадує форму круглого капелюха, на якому позаду разом з'єднані 5 пір'їн у формі півкола, вони вищі і їх видно спереду, Пір'я кріпиться квіткою троянди- це ніби хвіст жар- птиці. А спереду капелюха 3 пір'їни, внизу скріплені разом, як голова птаха і символ нагадує герб країни. Так початок з Три, а кінець П'ять. Пір'я- символ володіння думкою. Птах- думки легко реалізуються.
Колір пір'я- зелений, а на верхівці пір'я- малиновий круг. Пір'їна виглядає як квітка з зеленим стеблом. Квітка троянда запропонована, бо вона багатопелюсткова, символ різноманітності, що наростає зсередини.
Тільки не смійтеся, ще рано. Скажу чому такі кольори.
Я деколи слухаю Миколу Пейчева, який в цікавих відео про цілительство дає практику.
Одного разу при закритих очах я побачила ці два кольори, коли він говорив про відкриття інтуїції і запитав чи бачимо кольорову точку поміж очей.
Я собі думаю, ну оце так каже, я нічого не бачу, та і як можу бачити щось за першим разом. І в цю мить починаю бачити маленьку зелену крапку, яка наростає, а надалі з середини крапки починає розширюватися малинове коло. Зелений колір не був круглим, краї хвилеподібні, а ось малиновий- то чітка куля всередині. Куля зробилась великою і зелений колір став тонким обідком навколо. Надалі явище пропадає і знову починається: спочатку повністю зелена крапка-пляма, яка збільшується, а потім всередині неї народжується малинова куля. Кольори яскраві, насичені. А ось жовтий колір то ледве визначався навколо зеленого, як підсвітка, неяскраво.
Ось розказала вам казку, хочте вірте, хочте- ні. Практику я більше не повторювала, то і не знаю чи кольори повторюються. А для мене того вечора це було диво.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!