Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 907
  • Переглядів: 952

Який колір очей найрідкісніший?

Сині, сірі і блакитні, болотні та бурштинові – яких кольорів очей тільки не буває! Є ж ще – очі чорні … вони пристрасні і прекрасні. А зелені – добрі і променисті. Основних кольорів очей, до речі, не так вже й багато, а от їх відтінків – значно більше. Який же з цього розмаїття квітів – найрідкісніший? 

Ви, напевно здивуєтеся, але самий рідкісний колір очей на планеті не зелений або блакитний, і вже тим більше не карий, а … фіолетовий! Побачити людину з таким кольором очей – крайня рідкість, до того ж така «унікальність» обумовлена мутаціями на генетичному рівні (колір починає проявлятися через 6-8 місяців після народження) або синдромом Маркезані (крім фіолетового кольору очей синдром має й інші прояви, наприклад офтальмологічне може бути виявлена глаукома або аномалія форми кришталика, зменшення його розміру і інші симптоми, в тому числі і порушення фізичного розвитку). 

Що стосується тих кольорів, які не викликані ніякими мутаціями і не є ознакою будь-яких захворювань, то самим рідкісним на Землі кольором очей вважається зелений. Зеленоокими є лише 2% жителів нашої планети. 

Чому ж зелені очі є рідкістю? Одна з основних причин: виною тому послужили всім відомі історичні події. Велику роль у тому, що зелені очі стали рідкістю зіграла середньовічна інквізиція. Рудоволосих зеленооких дівчат вважали чаклунками і спалювали за це на багатті. 

Визначальним чинником такого кольору очей є низький рівень меланіну в організмі. Наприклад, у карооких (а таких людей на планеті – більшість) – його набагато більше. До речі, колір шкіри у перших і других теж відрізняється. Володарі зелених очей, як правило, мають дуже світлу шкіру, карих – смагляву. 

До речі, зелений, як і при змішуванні будь-яких фарб, виходить з двох кольорів: зовнішній шар райдужної оболонки має світло-коричневе або жовте речовина, основний (або задній) шар є синім. Так, райдужна оболонка ока і набуває зелений колір, а його відтінки можуть бути самими різними і залежать від кольорів вихідних зовнішніх і основних шарів. 

Багато зеленооких людей живе в Ісландії. Там 80% всього населення мають або блакитний, або зелений колір очей. Також цей рідкісний колір очей поширений серед західних і східних слов’ян. Дивно, але за статистикою 20% жителів Туреччини – також зеленоокі! А от у деяких країнах Америки і Азії практично немає людей із зеленими очима. 

Також, хотілося б додати, що крім низького вмісту меланіну, зеленоокі люди відрізняються від інших ще й особливим характером. Це дуже ніжні, добрі й чуйні люди. Вони завжди віддані і вірні своїм коханим. Відносини з такими людьми завжди стабільні, але в той же час не позбавлені якоїсь родзинки. Оточуючі цінують їх за надійність, старанність і підвищене почуття відповідальності. Зеленоокі люди – уважні співрозмовники й щиро співчуваючі слухачі. 

Хоча колір очей дається нам від народження і залишається з нами по життю, проте відтінки кольору з часом все ж дещо змінюються. Відбувається це у зв’язку з віковими змінами організму. Так, у літніх людей очі зазвичай світлішають, колір стає блідим (мезодермальні шар втрачає свою прозорість). Буває і так, що людина народжується, наприклад, зі світлими очима, а через кілька місяців, очі в нього стають темними, мало не карими. Такі зміни пов’язані з тим, що в райдужній оболонці накопичується меланін. 

І наостанок! Зелені очі частіше зустрічаються у жінок. Так що, якщо вам зустрівся зеленоокий чоловік, майте на увазі, він – велика рідкість!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
очі
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Часом трапляється, що в однієї людини очі різні за кольором. Чому?

Творімо разом мову Сенсар!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Часом трапляється, що в однієї людини очі різні за кольором. Чому?

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Оксана Лутчин каже:
Часом трапляється, що в однієї людини очі різні за кольором. Чому?

Є така річ, яка називається Гетерохромія у людей.