Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Янукович не стане українським Путіним

Режим Путіна-Медведєва грунтується на реальній популярності й довірі росіян. Кремль уміло використав їхні міцно вкорінені ментальні риси. Насамперед — генетичну потребу в жорсткій владі, якомусь різновиді ”царя-батюшки”. Причому росіяни навіть не очікують від самодержця добробуту, покращання життя, модернізації. Дасть, образно кажучи, в морду — і вже щастя.

Минулого тижня під час візиту до України президент Європейської Ради Герман ван Ромпей знову почув запевнення у відданості Києва європейській інтеграції. Проте можна не сумніватися, що взірцем для Віктора Януковича та його політичної сили є російська модель. Безтурботне путінсько-медведєвське авторитарне довговладдя магічно вабить донецьких та їхніх політичних наймитів.

”Регіонали” активно удобрюють грунт для запровадження російської схеми влади — сучасного царювання з передачею трону своїй людині. Однак Януковичу навряд чи вдасться стати українським Путіним. На те є кілька вагомих причин.

Перша — внутрішня. Режим Путіна-Медведєва грунтується на реальній популярності й довірі росіян. Кремль уміло використав їхні міцно вкорінені ментальні риси. Насамперед — генетичну потребу в жорсткій владі, якомусь різновиді ”царя-батюшки”. Причому росіяни навіть не очікують від самодержця добробуту, покращання життя, модернізації. Дасть, образно кажучи, в морду — і вже щастя. На руку авторитарним кремлівським вождям іще одна манія простолюду: самому жити в лайні, але бачити Росію страшною для решти світу. Щоб її боялися, щоб вона комусь погрожувала, когось завойовувала.

Друга причина — зовнішньоекономічна. Очевидну поблажливість до кремлівських царів демонструє Захід. Звичайно, річ зовсім не в побоюванні кремлівського ведмедя. Просто Євросоюз дуже залежний від російських нафти й газу, тому Кремль має певний карт-бланш на авторитаризм. Так само, до речі, як і президент Азербайджану Ільхам Алієв: Захід заплющує очі на тамтешні проблеми з демократією, натомість дуже добре бачить потужні азербайджанські запаси енергоносіїв. Про якусь міжнародну ізоляцію або проблеми Путіна-Медведєва у спілкуванні з європейськими лідерами й мови немає.

У Януковича негаразди з обома складовими путінсько-медведєвського успіху: нема ні газу, ні нафти. Є газотранспортна система, яка через будівництво Росією двох обхідних шляхів поволі втрачатиме ексклюзивне значення. Янукович не цікавий Заходу з геополітичної точки зору: відмова від НАТО й швидкий перехід на російську зовнішньополітичну орбіту завершили самостійну українську гру в міжнародній політиці. Тому Захід із авторитарним Януковичем навряд чи церемонитиметься. Рано чи пізно перед донецьким поводирем постане вибір: бути в ізоляції, як колись Кучма, або стримувати свої диктаторські апетити.

Але найголовніше — Янукович не має об’єднавчої для українців ідеї, яка забезпечила б йому тривалу підтримку і звела б нанівець популярність опозиції. Навпаки, за чотири місяці президент устиг іще більше розколоти країну щодо питань релігії, мови, історії, зовнішньої політики. На відміну від зрощених татаро-монголами росіян, українці не мають азійського потягу до диктатури і на манію світової величі своєї країни не страждають.

Єдине, що могло би зробити Януковича справді національним лідером, — це реальні проєвропейські перетворення. Величезну популярність принесли би зміни у ставленні держави до людини. Але Янукович сам щодня демонструє зневагу до співвітчизників. Його пересування Києвом і країною спричиняє тривале перекриття вулиць і автострад, його кортеж убиває людину, а охорона застосовує силу до журналістів. Він із розмахом і на державні гроші святкує день народження — байдуже, що криза, що мільйони українців ледь зводять кінці з кінцями. Якщо президент подає такий приклад, то чого дивуватися міліції, повідомлення про свавілля якої з’являються мало не щодня.

Подібне скрізь. Проєвропейські зміни протиприродні для Януковича, а іншого шляху завоювати реальну підтримку більшості українців у нього немає. Тому не стане донецький поводир українським Путіним. Хоча, безперечно, досягти тривалого царювання намагатиметься.
 


В тему

Вмираюча політична система перетворюється на клоунаду (фото, відео)

Подарунок для Третього Гетьманату

Сонячний аеростат, або Як позбутися паразитів

Паралельне суспільство: Косівський урок для України

Відбувся Другий збір засновників Третього Гетьманату

Випуск 5 «Народного Оглядача» – для засновників Третього Гетьманату

Свята простота

Що робити? Програма «Три О»: Оздоровлюйся! Організовуйся! Озброюйся!

Паралельне суспільство як цивілізаційна надбудова (настанови для снайперів)
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи