Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Юрій Франц Кульчицький ‒ українець, що навчив Європу пити каву

Саме його називають «батьком кави» в Європі. Він поширив турецьку кавову традицію і культуру, а також вигадав рецепт славнозвісної віденської кави. 

 

Юрій Франц Кульчицький походив з родини українських шляхтичів Кульчицьких-Шелестовичів із села Кульчиці, що на Львівщині. 

Він народився у 1640 році. Був козаком-запорожцем. Під час одного з походів потрапив до турецького полону, завдяки чому досконало вивчив турецьку мову. 

Знання мови дало змогу Кульчитькому стати згодом перекладачам у «Орієнтальній торговій компанії», заснованій віденськими купцями у Білгороді. У 1678 році він почав імпортувати товари зі сходу до Відня. Саме у Відні Кульчицькому судилося прославитись й провести решту свого життя.

14 липня 1683 року розпочався штурм Відня 200-тисячною армією турецького візира Кара-Мустафи. На обороні міста було лише 16 тисяч солдатів, але столицю захищали також міцні укріплення, тож турки вирішили оточити місто й довести його мешканців до голодної смерті. Єдиною надією міської влади на порятунок була можливість попросити про допомогу ззовні.

Передати листа цісарю Леопольду І та герцогу Карлу V Лотаринзькому могла лише людина, що добре знала мову та звичаї турків і могла обдурити їх. Цією людиною став Юрій Кульчицький. Він разом зі слугою-сербом пішов навпростець через турецький табір, щоб доставити листа з проханням про допомогу. Завдяки цьому героїчному вчинку облога Відня була знята 12 вересня військом європейських союзників на чолі з королем Яном III Собеським.

Міська влада Відня достойно винагородила Кульчицького за порятунок. Його нагородили срібною медаллю, значною сумою грошей, подарували будинок та 300 мішків трофейної турецької кави. За великим рахунком, можновладці просто не знали, як використовувати цей продукт, тож віддали його українцеві. А Кульчицький знав…

Він заснував першу у Відні кав’ярню, яка називалась «Під синьою пляшкою» (нім. «Zur blauen Flasche»). У ній Кульчицький подавав чорну турецьку каву без цукру. Спочатку напій не надто смакував віденцям, тож українець він почав експериментувати: додав до кави цукор та молоко. Так з’явився рецепт «віденської кави».

кав’ярня «Під синьою пляшкою», фото 1910 року

Згодом кав’ярня перетворилась на одне з найпопулярніших місць у Відні. Власник завжди обслуговував гостей, вбравшись у турецьке вбрання, що додавало особливої атмосфери закладу та нагадувало про перемогу.

Юрій Франц Кульчицький помер у віці 54 років, захворівши на сухоти. Його з великими почестями поховали на центральному кладовищі Відня біля собору Святого Стефана. Пам’ятники Юрію Кульчицькому є у Відні, Львові та у селі Кульчиці. До речі, у Львові є кав’ярня «Під синьою фляжкою», а у Відні Кульчицького вважають охоронцем усіх місцевих кав’ярень.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Якась помилка у статті із датами..

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Якась помилка у статті із датами..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, була помилка із роком народження. Виправила. Дякую, Явсе, за зауваження.

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

?Кава з цукром і молоком це і є кава по-віденські?

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Оце і я для себе відкрила! Не знала, що додавання цукру і молока зробить з кави Каву по-Віденськи :-)