Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Землі України на мапах XVI-XVIII століть

«Київстар» запрошує розпочати подорож українськими землями, що в різні часи називалися європейцями Sarmatia, Rvussia, Rossia Rossa, Pays des Cosaques, Terra Cosaccorum, Vkraina. За сотні років їм вдалося зберегти свою ідентичність і об’єднатися в єдину велику та неподільну Україну, якою ми знаємо її тепер.

 

vkraina.com – це мультимедійна онлайн-презентація, створена на основі приватної колекції оригінальних геополітичних карт територій сучасної України за ініціативи національного телеком-оператора «Київстар». vkraina.com має на меті популяризацію знань про історію України за допомогою сучасних засобів телекомунікацій.

Проект проллє світло на маловивчену, погано знану, а в минулому взагалі заборонену в Україні тему картографування українських земель. Проект охоплює період від часів пізнього європейського Відродження до часу занепаду козацької держави наприкінці XVIII ст. на прикладі оригінального історичного матеріалу. 

Історія країн світу часто піддається переосмисленню, має безліч протиріч, але задокументовані дані здебільшого дають правдиві знання щодо тих чи інших подій та їхню оцінку в ретроспективній історичній площині. Одне з достовірних і доступних документальних джерел — це географічні карти. Цікаво аналізувати та порівнювати картографічні джерела, які видавалися у різні часи різними політичними формаціями за різних обставин. Обрані для проекту карти мають важливе значення для вивчення історії міжнародних відносин України і надають узагальнене бачення сприйняття статусу українських земель європейцями у XVI-XVIII ст.
Європейське картографування українських земель. 

Картографування від часів виникнення було і залишається важливим джерелом різноманітних знань про землі й території.  Із карт дізнавалися про природні та ландшафтні характеристики, відстані, маршрути, політичний і національний устрої, кордони.  Картографування наших земель з давніх часів зазвичай здійснювалося далеко за межами України. Переважна більшість важливих робіт виконана в Голландії, Франції, Німеччині, Англії – центрах науки тогочасної Європи.

На наших теренах після руйнування Русі монголами не було ані відповідного наукового підґрунтя, ані політичного запиту на детальну та якісну картографію. Тому в цьому ракурсі тільки з європейської перспективи можна зануритись у глибини української історії. Про наші землі європейці XVI-XVIII ст. знали небагато. Мало хто з дослідників, науковців і навіть мандрівників проходили вглиб території Русі, а тим більше одиниці сплавлялися по Дніпру чи Бугу. Завзяттю та ентузіазму мандрівників і науковців епохи пізнього Відродження варто позаздрити, адже весь простір південніше Канева, і далі через Чорний ліс, і аж у безкраї причорноморські степи, був небезпечною для власної свободи й життя територією впродовж століть.

Перші згадки назви «Україна» на мапах Миколая Криштофа Радзивіла та Ґійома Левассера де Боплана

Ґійом де Боплан в «Описі України» писав: «У цих краях 100 і навіть 1000 чоловік не бувають у повній безпеці, навіть цілі армії повинні переміщатися в строгому порядку, оскільки тутешні землі служать місцем перебування для татар, які, ніде не зупиняючись постійно, тільки те й роблять, що нишпорять то тут, то там по цих великих просторих рівнинах; ходять вони купно, не менше як по 5-6 тис., а інколи навіть до 10 тис. разом». 17 років роботи в Україні дали змогу французькому інженерові не тільки спорудити з десяток фортець в Україні для польської корони, але й провести перше скрупульозне дослідження українських земель, їхнє картографування та літературний опис, який відкрив європейцям землі від Трансильванії до Московії під назвою «Україна».

Перше видання «Опису України» в Руані 1651 р., разом із детальною картою України, лягли в основу європейського сприйняття України та послужили чи не основним джерелом для картографії українських земель у наступні 200 років. До Ґійома де Боплана лише територія від Черкас вище на північ і землі на захід – Волинь, Поділля та Червона Русь – потрапили до прискіпливого дослідження, ініційованого 1586 р. литовським князем Миколаєм Криштофом Радзивілом. Це не дивно, оскільки охочих досліджувати землі нижче Черкас за течією Дніпра практично не було, а сам предмет вивчення – дикий степ, пізніше названий де Бопланом «Dzike Pole», – не залишав місця для осілого життя русинів.

Україна на «Карті Радзивіла»

Робота команди князя Миколая Криштофа Радзивіла завершилася виданням у 1613 р. надзвичайно детальної карти Литви, відомої як «Карта Радзивіла» з окремим додатком, – картою течії Дніпра від Черкас до Чорного моря. Для історії картографування українських земель зазначений твір науковців пізнього Відродження має фундаментальне значення. Крім детального й географічно правильного позначення українських земель, сотень сіл, міст, поселень, річок і доріг, карта Литви Радзивіла є першим картографічним джерелом, яке зафіксувало назву «Україна», позначене в центральному Подніпров’ї між Ржищевом та Каневом. До цього, згідно з давньою традицією, землі центральної та західної України іменувалися на європейських картах виключно як Русь (Russia), Волинь, Поділля.

Інші, нібито більш ранні джерела походження імені «Україна» на європейських картах, на які іноді можна знайти посилання, викликають дуже серйозні сумніви і, швидше за все, є недостовірними.

(З останнім твердженням згідно нових данних можна сперечатись* )

*прим. Світ Зелений

Мапи та політика

За всіх часів картографування було інструментом маніпуляцій та спроб політичного впливу

Нікола (Ніколя) Сансон
 (*1600—†1667) —
французький

історик і картограф.

У цьому ракурсі історія картографування українських земель не є винятком. Багато хто з сусідів наполегливо намагався долучити ті чи інші наші землі до складу своєї держави та закріпити це у такому офіційному джерелі як карта. Адже тільки сертифіковані монархами картографи мали право на видання карт. Відповідно, їхнє політичне наповнення так чи інакше повинно було відповідати монаршій волі. Погана вивченість наших територій європейцями спричинена передусім постійним шматуванням наших земель упродовж XV-XVIII ст. Польщею, Литвою, Московією, татарами на тлі постійного відвойовування все ширших позицій запорізькими козаками у XVI- XVII ст. Все це створювало певний хаос у свідомості європейських географів під час позначення величезного простору між Карпатами та Московією. Незважаючи на ці об’єктивні обставини, ми сьогодні повинні бути вдячні плеяді європейських науковців, картографів, географів та граверів, які за допомогою  команди Радзивіла, свідчень Боплана та власних досліджень змогли, починаючи з середини XVII ст., досить чітко розібратися у географічній і політичній складових земель, що становлять територію сучасної України. У результаті, попри весь неспокій часів становлення козацтва, формування козацької держави, боротьби України за політичну незалежність від Польщі, татар і Московії у XVII ст., і аж до занепаду українського державотворення наприкінці XVIII ст., маємо чималий доробок геополітичних свідчень місця України на географічній та політичній карті Європи XVI-XVIII ст. Поряд із Ґійомом де Бопланом неоціненний внесок у формування картографічної спадщини України-Русі серед інших зробили

  • француз Ніколя Сансон,
  • голландці Фредерік де Вітт і родина Блау,
  • англієць Мозес Пітт,
  • німці Йоган Гоманн та Матеус Зойтер.

Вони та інші закарбували ім’я України у сотнях історичних документів, стверджуючи наскрізну роль і місце України у загальноєвропейській історії.

Подорож «Русі» – від Карпат до Росії

Аби не перевантажувати проект одноманітним контентом та уникнути певного дублювання матеріалу, на цьому ресурсі представлено картографування земель України XVI-XVII ст., вибране з чималого європейського доробку. Для оцифрованої презентації обрано найбільш важливі, на мою думку, та яскраві примірники, що мають як художню, так і наукову цінність. Вони відображають основний лейтмотив мого зібрання – ім’я «Україна» на картах пізнього Відродження та початку нової історії, «мандрівка» назви «Русь» від Карпатських гір до території сучасної Російської Федерації.

Колекція сьогодні та завтра

Сьогодні вся колекція налічує близько 200 мап і постійно збільшується. Поки я не мав змоги отримати оригінал прижиттєвого видання Спеціальної та/або Генеральної карти України Ґійома де Боплана. Їх залишилося надто мало, і всі вони спочивають на полицях шанованих бібліотек і колекціонерів. Можна розраховувати лише на щасливий випадок. Залишається ще з десяток предметів, які теоретично досяжні, але досі невловимі. Їх варто все-таки знайти, щоб колекцію можна було вважати справді повною. Над цим зараз потрохи і працюю.

Сподіваюся, представлене зібрання, наведені коментарі та формат викладу матеріалу буде цікавим широкому загалу: науковцям, історикам, політикам, студентам і просто всім тим, хто любить і захоплюється історією України.

З повагою,
Андрій Осадчук,
власник колекції.

 

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

«Опис України» є українською на сайті Ізборнік. Тут не публікую бо книга на 120 сторінок. Є коротка стаття в Вікіпедії.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Коментарі

Зображення користувача Семен Лагутін.
0
Ще не підтримано

Чудово !!!

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую, СВІТЕ ЗЕЛЕНИЙ. Була така стаття Леоніда Українця "Магічна матриця... А тут - Перше видання «Опису України» в Руані 1651 р

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

«Опис України» є українською на сайті Ізборнік. Тут не публікую бо книга на 120 сторінок. Є коротка стаття в Вікіпедії.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Цікаво, чи збирач ("колекціонер") Андрій Осадчук має ті давніші мапи, наведені в відео Василем Глинчаком https://www.ar25.org/node/31999 ?

А якщо ні, то чи з ними знайомий?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Зірка Вітошинська каже:
Цікаво, чи збирач ("колекціонер") Андрій Осадчук має ті давніші мапи, наведені в відео Василем Глинчаком <a href="https://www.ar25.org/node/31999" rel="nofollow">https://www.ar25.org/node/31999</a> ?
А якщо ні, то чи з ними знайомий?

Я з Андрієм Осадчуком покищо не знайомий. В нього є акаунт в фейсбуці, я ще з ним не звязувався.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Друже Світе, дякую тобі за цю цінну публікацію. Моя оцінка - 5.