Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як закон Колесніченка-Олійника вплине на мобільний та інтернет-зв'язок

Категорія:

Закон вводить в Україні кримінальну відповідальність за наклеп і екстремістську діяльність. Цей пункт несе в собі загрозу як для інтернет-ЗМІ, так і для пересічних користувачів соцмереж. Відповідно до закону, НКРЗІ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації) отримала право зобов'язувати інтернет-провайдерів обмежувати доступ своїх абонентів до сайтів, через які поширюється інформація, що суперечить закону. А також сайтів інформагентств без державної реєстрації.

Оператори телекомунікацій та інтернет-провайдери будуть зобов'язані за власні кошти закуповувати і встановлювати на своїх мережах прослуховуюче обладнання та обладнання, що стежить за діями користувачів. Закон також вводить ліцензування послуги доступу до інтернету. Це означає, що провайдерам необхідно буде отримувати у НКРЗІ ліцензії на роботу.

Закон також говорить, що продаж стартових пакетів мобільного зв'язку буде відбуватися лише за умови укладення договору між оператором та абонентом. Це означає, що в країні тепер неможливо буде купити сім-картку без пред'явлення ідентифікаційного коду та паспорта.

Ось, що думають представники інтернет-ринку, оператори мобільного зв'язку та експерти з питаннь онлайн-комунікацій, як прийняття закону відобразиться на користувачах і абонентах.

Елліна Шнурко-Табакова, видавець ВД "СофтПрес", член правління Інтернет асоціації України (ІнАУ):

Можу сказати, що Верховна Рада України закриває такими законами двері не тільки в Європу, але і в світ. Тому що ООН ще в 2011 році визнала доступ до інтернету базовим правом людини. В он-лайні будь-яка людина і бізнес фактично є ЗМІ. Тепер їх хочуть змусити реєструватися, фактично позбавляючи конституційного права на висловлювання. Це суперечить рекомендаціям ОБСЄ, тому що несе в собі загрозу цензури та свободи слова.

Олександр Ольшанський, президент холдингу "Інтернет Інвест": 

Текст законопроекту носить явно репресивний характер. Говорити щось про його вплив на інтернет-користувачів і роботу провайдерів можна буде тільки після ознайомлення з текстом прийнятого закону. Формулювання закону може відрізнятися від тексту проекту. Що вони там прийняли - поки ніхто не знає.

Вікторія Рубан, начальник відділу зв'язків з громадськістю МТС- Україна:

Цей закон - дуже несподівана новина для всього ринку. Сьогодні в Україні більшість стартових пакетів продається без укладення контракту. Порядку 90 % абонентів не укладають договору з оператором. Вся наша система продажів і обслуговування абонентів організована з урахуванням такої структури попиту. Вже зараз у нас виникає багато питань. Зокрема, як обслуговувати населення сіл і невеликих населених пунктів, де немає операторських магазинів. Операторам доведеться повністю перебудовувати свою систему продажів, яка складалася на ринку роками. Це потребує часу і додаткових витрат. Але навіть впровадження паспортизації продажів не виключає можливості для бажаючих придбати пакет анонімно, обійти цю умову. Як показує досвід зарубіжних країн, скрізь, де використовується така система, існує і чорний ринок, на якому легко можна купити стартовий пакет за підробленими документами або на чуже ім'я.

Андрій Осадчук, директор з регуляторно-правового забезпечення "Київстар":

Ми вважаємо, що новий закон вимагає обговорення з усіма учасниками ринку і доопрацювання. Сподіваємося, що в такому вигляді він буде ветований президентом України. Нам незрозумілий механізм блокування доступу до певних інтернет-ресурсів на підставі рішення НКРЗІ після висновку експерта. Інститут відповідних експертів не передбачений українським законодавством. Всі оператори і раніше надавали всі телеком-послуги на підставі договорів, в тому числі публічних. І в чинному, і в проголосованому новому законопроекті у абонента був і залишається вибір способу своєї ідентифікації при укладанні договору з оператором. У тому числі через надання паспортних даних (тобто в компанії вважають, що закон не вимагає від операторів продавати сім-карти виключно за паспортом, - примітка Insider).

Вахтанг Кіпіані, журналіст, блогер: 

Це брутальний і навіть доволі неочікуваний закон, прийнятий у "процесі закручування гайок". Це повернення до практики існування статті за "антирадянську пропаганду". Була, власне, стаття "поширення наклепницьких вигадок, що порочить радянський державний і суспільний лад". Норма закону Колесніченка-Олійника є певною мірою копією "совєтського" закону. Це спроба залякати простір, який не піддається контролю, залякати тих, хто вільно думає, мислить і подає інформацію. Як на мене, це не матиме ніякого сенсу, бо на кожний виклик, штраф чи адмінарешт буде лише збільшення масиву вільних публікацій. Ми - люди емоційні, і ми – демократи. Ми маємо право на слово. Можу сказати, що наразі я нічого не збираюся міняти в своїй інформаційній діяльності. Мета терору – політичного чи інформаційного – це страх. Ми не повинні цьому "піддаватися", повинні робити те, що робили, продовжувати обмінюватися інформацією.

Максим Саваневський, експерт з інтернет-коммуникацій, засновник сайту Watcher:

В України є два варіанти: або люди погоджуються на ці правила і тоді доведеться максимально обмежити свої висловлювання, або потрібно якось протидіяти цьому закону. Наприклад, зробити так, щоби цей документ узагалі не було підписано. Якщо говорити про той варіант, коли закон таки набуде чиності, то в людей може з'явитися самоцензура, вони будуть обмежувати свої висловлювання, публікуватимуть менше картинок і т.д. Проте тоді з'являтиметься більше спільнот, закритих груп, де люди зможуть анонімно висловлюватись. Окрім того, я думаю, що багато активностей буде переноситися з соціальних мереж у реальне життя. 

Артем Зелений, експерт із соціальних мереж, генеральний директор SMM-агентства GreenPR: 

Я рекомендую всім користувачам дбати про свою безпеку в он-лайні. Та вже зараз видалити зі своїх акаунтів у соціальних мережах усю інформацію, яка підпадає під порушення статей нового закону. Навіть фото співробітників "Беркута" та списки суддів. Раджу також видалити всі чекіни з місць, біля яких відбувалися сутички з правоохоронцями. А також приховати всі свої особисті дані в соцмережах. Якщо почнуться репресіїї в мережі, то це ускладнить процес збору даних. Також пам'ятайте, що соціальні мережі – це чудовий засіб комунікації та оперативної мобілізації громадян.

Ірена Карпа, письменниця:

Ніде в Європі нема кримінальної відповідальності за екстремістські дії, самого поняття екстремізму нема, бо його важко визначити. Чим радикалізм від екстремізму відрізняється? Капець тоді Радикальній партії Ляшка, прости Господи, за матюки. Те, що вони описують, вже є в кримінальному кодексі: повалення, перешкоджання тощо. Це відповідальність за дії. А тепер ще й хочуть за думки покарати? В людей нічого не з'явиться, а у п***расів з'явиться ще одна можливість тиснути на людей. Це суто політична стаття, на голову жодному слідчому вона не налізе. Щодо своїх взаємин зі страхом, можу хіба Ганді процитувати. Про те, що в найгіршому випадку в них будуть мої поламані кості чи труп, але ніколи не буде моєї покори.  

Переклад з російської наш, О.К.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

99% роботи з демонтажу охлократичної системи братва зробить сама. Радіємо!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

99% роботи з демонтажу охлократичної системи братва зробить сама. Радіємо!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Лука Небохід.
0
Ще не підтримано

Не там поставив "Like" - начувайся:)

"Знання деяких принципів легко компенсує незнання деяких фактів" (с)Гельвецій

Зображення користувача Людимир Головань.
0
Ще не підтримано

Цікава провокація влади - влада намагається загнати Майдан у глухий кут, знову підливаючи олію у вогонь. Майдан, своєю доктриною "Банду - геть" не залишає владі шляхів для відступу, тому влада буде збільшувати тиск. Здається, історія знов повторюється. Якщо коротко сформулювати уроки проекту "Бандера" - яскраві дії (терор, вбивства, т. ін.) залишають у народа в пам"яті образ героя, хоч насправді - такі дії стають могильниками ідеї, іменем якої їх виконують. Розвиток можливий лише за умовою виходу з протистояння. Напрямок розвитку потрібен такий, що може зацікавити обидві сторони конфлікту. А це довга дорога...

Будьмо!

Зображення користувача Дмитро Ткачук.
0
Ще не підтримано

Це вже відбувається максимальне стискання пружини! Скоро вона дуже боляче когось вдарить...

Змінися сам і світ зміниться навколо тебе!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Вихід з цього "клінча" - Національні Збори. Це відкритий проект. Хто його підтримає, матиме статус громадянина нової держави. Якщо в минулому хтось заборгував народу, то цей борг можна повернути шляхом реструктуризації заборгованості.

Позитивний приклад застосування подібного цивілізованого підходу подала Великобританія, коли в 1997 році на зміну консервативним урядам Маргарет Тетчер і Джона Мейджора прийшла лейбористська партія на чолі з Тоні Блером. Коли лейбористи перемогли на виборах, з часів тетчерівскої приватизації (з елементами прихватизації) вже пройшло 18 років. Проте вони вирішили «покопатися в минулому» і ввели спеціальний «податок на непередбачені доходи» (windfall profit tax, буквально «податок на прибуток, принесений вітром»). Завдяки податку було отримано понад 5 мільярдів фунтів стерлінгів, велика частина з них пішла на соціальні програми.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Людимир Головань.
0
Ще не підтримано

Як долучити представників влади до участі в Національних Зборах?

Будьмо!