Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Серце Європи б'ється у Києві, тому що на сьогодні кращі європейці - це українці

Категорія:

Спецтема:

Французький громадський діяч, філософ і публіцист приїхав до Києва для того, щоб підтримати український протестний рух. В інтерв'ю RFI Бернар-Анрі Леві пояснив, що офіційна позиція Європи його розчаровує, а до російської влади він відчуває почуття відрази.

14021001r.jpg

Бернар-Анрі Леві
Бернар-Анрі Леві - Фото: mediamax.am

Судячи з того, в яких гарячих точках світу ви побували у своєму житті, ваш приїзд в Україну можна трактувати як кваліфікацію її в якості не менш гарячої, ніж всі раніше відвідані вами?

Бернар-Анрі Леві: Ні, це визнання того, що відбувається тут, в Україні, має першорядну важливість для Європи, для Франції та для всього світу. Тому що серце Європи б'ється в Києві, тому що на сьогодні кращі європейці - це українці, тому що європейський дух живе в Україні.

Чи вписується те, що відбувається в Україні, в логіку, яка була продемонстрована подіями арабської весни? Чи це вже інший рівень: адже в українського народу задовго до арабської весни вже була кольорова?

Це друга революція в Україні, в цьому велика відмінність від арабської весни. І це європейська революція, це зовсім інша історія.

Будучи радником одного президента і хорошим знайомим іншого - ви змогли вплинути на участь французької держави в вирішенні криз у країнах традиційної французької присутності. Чи зможете ви, вивчаючи тільки короткий час ситуацію в Україні, вплинути на керівництво Франції зайняти більш жорстку позицію щодо нинішнього українського керівництва?

Перш за все, я розраховую на те, що зможу передати своїм співгромадянам ті почуття, які відчуваю, і те обурення, яке у мене є з цього приводу. Обурення тому, що Європа злякалася. А почуття, які я відчуваю до протестуючих на Майдані, я б хотів розділити з громадянами своєї країни. І зі звичайними французами, і з представниками влади.

Чи не є феномен арабської весни добре зрежисованим проектом локалізації мусульманства в його природних межах? Поки народ воює проти своїх «гнобителів», у прихильників просування ісламу в Європі і на Заході взагалі, в тому числі і у «джихадистів» немає часу цим займатися - потрібно розбиратися зі своїми проблемами. Зокрема, з проблемою відділення церкви від держави.

Я думаю, що потрібно завжди з обережністю ставитися до будь-яких теорій змови, тому що арабські революції пішли від самого народу, це внутрішній рух . Ніхто їх не режисирував, ніхто не робив будь-яких дій замість народу. У них своя власна логіка.

Що вам відомо про сприйняття ваших ідей в Росії і в республіках колишнього СРСР?

Я не знаю, які з моїх ідей відомі в Росії. Я з великою повагою ставлюся до російської культури і разом з цим я з великим презирством ставлюся до діючої влади в Росії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи