Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

За два кроки від третього Майдану

Головні помилки українського президента, які в сумі можуть привести країну до катастрофи. Так що ж сталося з президентом? Чому, перемігши в одному турі і отримавши кредит довіри від суспільства, він забув усе, що обіцяв і планував робити, ставши зовсім не тим, кому були вручені суспільством президентські регалії. 

Спілкування президента з народом все більше і більше нагадує схему спілкування його попередника. А недільне інтерв'ю викликало дежавю. Невелика кількість довірених журналістів, які задають зручні запитання і те, що воно вийшло в запису, викликало більше запитань, ніж відповідей.  

Петро Олексійович не змінився. Просто за періодом обіцянок прийшов період їх виконання. Виявилося не все так просто, і президент почав робити помилки. Якщо кожна з них окремо не є глобальною, то питома вага всіх може в підсумку привести Україну до катастрофи. 

Вигравши в першому турі президентської гонки і отримавши заповітне крісло, Порошенко почав наближати третій Майдан. Він не є його прихильником або противником. Ймовірно, він його противник. Але кілька помилок, зроблених ним, дійсно наближають новий Майдан.

Принципове небажання зрозуміти проблеми в суспільстві і те, що він оточив себе командою «своїх людей», а не професіоналів, і посприяло цілій низці помилок, що призвели до того, що рейтинг президента падає, а крім хороших спічів похвалитися йому нічим. 

Найбільша проблема - команда президента, вона ж помилка №1. На зміну горезвісним «донецьким» прийшли «вінницько-рошенівські». Президент оточив себе співробітниками і соратниками по бізнесу, розбавивши їх невеликою кількістю політиків, які працювали з ним раніше. Більшість цих людей потрапили на своє місце не тому, що вони висококласні фахівці, а лише через те, що вони користуються особистою довірою президента або мають з ним давні відносини. Мабуть, це є головним критерієм відбору, який зараз ми бачимо в оточенні президента. А те, що в передвиборному списку Петра Олексійовича чимало людей, що мають темне минуле і лише недавно змінили партійність, не додає віри в президента. А вже про те, що ми бачимо повернення до «талановитих сімей», коли в парламент йдуть діти з батьками і брати з кумами, не додає балів в перспективі як президенту, так і його кадровій політиці. Адже наявна тенденція,використовувана Януковичем.

Особливо красномовно про кадрову політику Порошенко каже призначення Валерії Гонтарєвої на посаду глави НБУ. Саме президентська креатура не просто обвалила гривню, знецінила гривневі накопичення населення і допомогла багатьом повернути спогади про мізерні зарплаті в лихі дев'яності, але фактично, повернула практику рефінансування, що практикувалося ще за часів Януковича. 

У команді Порошенко є кілька фігур, які дійсно не є людьми з його оточення і знаходяться на своєму місці, але їх вплив на державну політику непомітно, а функції все більше нагадують представницькі обов'язки британської королеви. 

Помилка №2. Президент не бачить необхідності спілкуватися з нацією. Не розуміє сили комунікаційних технологій. А це не просто нерозумно, а й небезпечно в перспективі для рейтингу президента. 

Мовчання з актуальних питань, запізнення з реакцією на екстренні та надзвичайні події, затримка в реагуванні на зміни в країні і просто відсутність пояснень проведеної ним політики вже вплинули на те, що соціологи фіксують зростання недовіри до Порошенка. Це можна пояснити або поганою роботою прес-служби, або свдомо обраним вектором поведінки на внутрішній політичній арені. Те, що ні прес-служба президента, ні 5-ий канал, яким володіє Порошенко, не потурбувалися організувати трансляцію виступу президента України в конгресі США, говорить про їхню некомпетентність і підтверджує мою правоту про першу помилку. А те, що президент, будучи чудовим оратором, принципово не хоче брати участь в діалозі з народом, лише підтверджує те, що це продумана стратегія. І вона помилкова. 

Помилка №3. На цю помилку йдуть усвідомлено. Це обіцянки, які ніхто не збирається виконувати. Обіцяючи продати свій бізнес і розуміючи, що саму процедуру можна затягнути на тривалий термін, президент не намагається дотримати навіть видимості процесів. Вплив на 5-ий канал залишається не просто впливом, а сформувався в агіттрібуну чинного президента. Обіцяні 1000 гривень на день і 1 000 000 гривень страховки всім учасникам АТО залишаються, як і раніше, передвиборними обіцянками. Обіцяні на Майдані відновлення справедливості, покарання всіх винних не тільки в злочинах на Майдані, а й усіх тих, хто підтримував становлення Януковича як диктатора так і залишилися обіцянками для підняття популярності. З'ясувалося, що ніхто не збирається нікого карати, а рейтинг на цих обіцянках зароблений. 

Зараз ми спостерігаємо той ефект розчарування, який багато прихильників Януковича відчули після вибору Януковича, коли слоган «Почую кожного» виявився лише передвиборчою технологією, а не обіцянкою, яку хтось буде виконувати. А те, що шаромижники з «Партії регіонів» вже купили собі партійні квитки в «Солідарності» і «Ударі», а також узгодили підтримку від «Блоку Петра Порошенка» на майбутніх виборах лише додає песимізму в перспективи того, що вибори пройдуть чесно. Безперечно, ці факти підсилюють версію, домінуючу в суспільній думці, що ніхто зі «старої гвардії» регіоналів не відчує смак покарання.

На цьому список помилок не закінчується. Підсумком може стати не аналіз над помилками, а саме те, що непрофесіоналізм команди президента, тотальна корупція, розчарування у всіх органах влади і підривна діяльність російських спецслужб приведуть до позачергової зміни влади. Саме розхитування ситуації в країні і створення дестабілізуючих настроїв розглядаються Кремлем як інструментарій для повалення влади в Україні і появи нового керівництва, повністю підконтрольного Москві. Складається парадоксальна ситуація. Критикувати владу небажано через те, що це грає на руку планам Путіна, але терпіти вакханалію - немає сил. 

Зрештою, президенту пора переосмислити свою роль в історії держави. У нього ще є можливість повернути довіру народу і увійти в історію як реформатор. Для цього йому необхідно вирватися з полону своїх фобій і стереотипів. Він зобов'язаний не просто повернутися до народу обличчям, а спертися на його силу. І при цьому симбіозі Порошенко буде мати масу можливостей для кардинальних змін в суспільстві.

В такому випадку мало цитувати Лі Куан Ю, необхідно слідувати його методам. Тільки зламавши стару систему, провівши необхідні економічні реформи, реформи силових відомств, здійснивши люстрацію і почавши реальну боротьбу з корупцією, Порошенко зможе протистояти підступам російських спецслужб і очолити процес оновлення в суспільстві. Саме ці процеси зроблять непотрібною можливість нового Майдану. Суспільству необхідно вірити в свого лідера, тоді воно відповість взаємністю. А в даний момент панує розчарування і недовіра, що і може стати основою для нового народного обурення. 

Щоб пройти дорогу в тисячу кроків, потрібно почати рух. І першим кроком може стати саме відкрите звернення до народу і подальше взаємне спілкування, яке покаже, що президенту не байдужа думка суспільства. Це необхідно підтверджувати не тільки яскравими і запальними спічами, а й справами. 

Україна жадає миру. Україна чекає оновлення. Ми всі хочемо змін. Але те, якими вони будуть, і за яким сценарієм все пройде в значній мірі залежить зараз від президента і того, почує він нас чи ні.

Переклад з російської і виділення в тексті мої, О.К.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Невже буде майдан-3?

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Анатолій Висота каже:
Невже буде майдан-3?

Через 10 років якщо ще буде кому його проводити то так.
А чого запитуєте?)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано