Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Міжмор'я означає готовність своїх членів допомагати один одному у двосторонніх конфліктах з Москвою

Спецтема:

Громадяни РФ мають зрозуміти, що зовнішні агресії Москви означають конфронтацію відразу з групою країн, а не з окремими слабкими державами.

umland.jpg

Andreas Umland

Які ще варіанти, крім поки закритої для Києва НАТО, є в України для вирішення своєї фундаментальної дилеми безпеки?

Єдиним хоч якимось реалістичним рішенням для відповіді на військовий виклик зі сходу в наступні роки є старий польський план відомий як "Intermarium" - "Міжмор'я".

У сьогоднішніх умовах ця концепція означала б угоду про взаємодопомогу держав між Балтійським і Чорним морями, тобто тих держав, які сприймають Москву як загрозу своєму національному суверенітету, територіальній цілісності, економічній життєздатності та соціальній стабільності.

Ідея Міжмор'я знову з'явилася в політичному та інтелектуальному дискурсі Центральної та Східної Європи після розпаду СРСР. Корені цієї ідеї сходять до міжвоєнної Польщі, і найбільш активно її нещодавно підтримували покійний польський президент Лех Качиньський та нинішній президент Анджей Дуда.

Новий багатосторонній антиімперський пакт у Східній Європі та чорноморському регіоні міг би включати в себе всі ті країни, які готові взяти на себе певні зобов'язання стосовно військового й іншого співробітництва в протистоянні різного роду підривної діяльності Москви.

Багато країн сьогодні в тій чи іншій мірі страждають від російських інформаційних, торгових, холодних і/або гарячих воєн і кібератак. Нова коаліція проти гібридної агресії Кремля може включати в себе як членів ЄС і НАТО, так і держав, які не входять в ці союзи у Східній і Південній Європі, Західній Азії. Її зобов'язання взаємної допомоги могли б бути менш серйозними, ніж стаття 5 Вашингтонського договору НАТО, але набагато більш широкими і конкретними, ніж формули ОБСЄ.

Альянс Міжмор'я міг би однозначно оголосити Кремлю про готовність своїх країн-членів активно допомагати один одному різними способами їх досі двосторонніх конфліктах з Росією.

Оскільки у відносинах Анкари з Москвою тепер з'явилася напруженість, що нагадує ту, яку вже раніше стали переживати в багатьох східноєвропейських столицях, сучасне Міжмор'я може вийти за межі колишнього радянського блоку. Воно може включати в себе більшість або навіть усі країни від Нарви на півночі до Поті на східному узбережжі Чорного моря, тобто Естонію, Латвію, Литву, Польщу, Румунію, Україну, Молдову, Туреччину та Грузію.

Також у нього можуть увійти такі країни, як Чехія, Словаччина, Угорщина, Болгарія, а також інші держави на Балканах чи на Південному Кавказі. Багато політиків у цих країнах сприймають Росію як загрозу, а їх мешканці пам'ятають про антиімперський опір проти російського експансіонізму в ранні періоди. Таким чином, вони можуть погодиться підтримати Київ, Кишинів і Тбілісі в їхньому конфлікті з Кремлем за суверенітет, незалежність і цілісність своїх держав.

Основною метою блоку «Міжмор'я» було б дати чіткий сигнал не тільки владі, але і всьому населенню Росії. Створення междуморского альянсу дало б зрозуміти російському народу, що будь-який конфлікт, який Москва зараз розігріває або який вона планує почати в майбутньому, означає конфронтацію з цілої коаліцією країн, а не тільки з окремими слабкими державами.

Держави-члени Міжмор'я можуть підтримати один одного наступним чином:

- Тісна координація торгових, а також інших економічних, фінансових та індивідуальних санкцій і блокад проти російської держави, його корпорацій та еліт;

- Спільні дипломатичні зусилля проти Москви в межах таких організацій, як ООН, ОБСЄ, Рада Європи, СОТ;

- Цілеспрямований обмін військової, транспортної, комунікаційної та іншої техніки, необхідної, щоб краще протистояти московській стратегії гібридної війни;

- Взаємна логістична підтримка в обороні, економічні санкції, торгові бар'єри та інші заходи, спрямовані проти Москви;

- Систематичний обмін військовими, економічними, політичними, соціальними та іншими даними, розвідувальною інформацією, аналітикою та дослідженнями, що стосуються Росії;

- Об'єднані зусилля у питанні протидії російській пропаганді у масових і спеціалізованих медіа;

- Сприяння обміну добровольцями, співробітниками служби безпеки, військовими радниками, фахівцями, медичним персоналом, суспільствознавцями, інженерами-зброярами та ін.

Така формальна угоду сигналізувала б, як кремлівським правителям, так і звичайним росіянам: нападаючи на одного з нас будь-якими засобами, ви входите в більш складну гру з членами союзної блоку націй, які будуть спільно відповідати на ті чи інші виклики суверенітету своїх держав.

Частково неофіційне Міжмор'я вже розвивається, і – визнано це чи ні – вже сьогодні стає проблемою для Москви. Першою формальною спробою було створення Співдружності демократичного вибору з дев'яти східноєвропейських країн в кінці 2005 року в Києві.

Можна стверджувати, що Міжмор'я як поки що неформальний оборонний союз, почало виникати в ході російсько-грузинської війни, 12 серпня 2008 року. Цього дня президенти Польщі, України, Естонії та Литви, а також прем'єр-міністр Латвії взяли участь у мітингу в центрі міста Тбілісі. Прибувши до Грузії в цей історичний момент, п'ять національних лідерів виразно продемонстрували солідарність шляхом фізичної присутності в столиці країни-партнера.

З моменту запровадження російських санкцій проти Анкари в грудні 2015 року помітно покращилися відносини України з Туреччиною. Під час візиту президента Петра Порошенка в Анкару на початку березня 2016 року Україна і Туреччина підписали Спільну декларацію, яка складається з 21 пункту та включає в себе економічні, культурні та консульські питання, а також елементи безпеки – від співробітництва в галузі виробництва зброї до військового навчання.

Цілий ряд інших схожих тенденцій уздовж західних і південно-західних кордонів Росії відкрили вікно можливості для створення Міжмор'я як договору безпеки та взаємної допомоги держав, які конфліктують з Москвою. Більш формальний і офіційний союз країн, які натепер все більш тісно співпрацюють, буде вигідний не тільки їм. Він також допоможе ЄС і НАТО  встановити більш стабільні східні кордони та партнерів на сході, уникнувши при цьому подальшого посилення конфронтації Заходу з Росією. 

Наші інтереси: 

Щодо союзу держав Міжмор'я не може бути жодних сумнівів. Але держава Україна (офіційний Київ) мовчить. Наче нічого не відбувається. Нічого не чує (голосів експертів), нічого не бачить (народну дипломатію).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Міжмор'я
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Міжморя буде.Литва і Україна точки кристалізації.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Міжморя буде.Литва і Україна точки кристалізації.