Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Гілларі Клінтон надаватиме сильну підтримку Україні - Джон Гербст

Категорія:

2 червня фаворит у боротьбі за номінацію у кандидати у президенти від Демократичної партії США Гілларі Клінтон заявила про непридатність за темпераментом кандидата від Республіканської партії, нью-йоркського мільярдера Дональда Трампа обійняти посаду глави держави.

16060404.jpg

Гіларі Клінтон

«Він морально непридатний для цієї посади, яка вимагає знань, витримки і величезної відповідальності. Пропозиції Трампа щодо зовнішньої політики є небезпечно непослідовні і він не розуміє ні Америки, ні світу», - сказала екс-держсекретар і екс-перша леді у своїй першій зі старту виборчої кампанії промові на тему зовнішньої політики в Сан-Дієго.

«Це не та людина, у чиї руки мають потрапити ядерні коди», – підкреслила вона. За її словами, обрання Трампа на роль головнокомандувача стане «історичною помилкою», оскільки це перекреслить всю роботу, яку виконали разом демократи і республіканці, щоб зробити Америку сильнішою і безпечнішою.

Разом з тим Клінтон зазначила, що вона проводила «розумну і принципову» зовнішню політику, яка забезпечувала Сполученим Штатам провідну роль у світі.

«Зараз Москва і Пекін заздрять нашим союзам по всьому світу, тому що у них нічого подібного немає. Їм би дуже сподобалося, якби ми обрали президента, який поставить це джерело сили під загрозу. Якщо Дональд доб'ється свого, в Кремлі буде свято. Ми не можемо дозволити цьому статися», — наголосила вона.

Нагадаємо, раніше Трамп заявив, що у разі обрання президентом США проведе переговори з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином, щоб спробувати зупинити ядерну програму Пхеньяна. Він також розкритикував військовий союз НАТО, членами якого є переважно європейські країни, як застарілий і надто дорогий для Сполучених Штатів.

«День» звернувся до експертів з проханням прокоментувати виступ Гілларі Клінтон, наскільки він відповідає викликам, що стоять перед світом і чи готова вона найвпливовішу у світі країну.

«Клінтон, безумовно, володіє якостями, необхідними, щоб бути президентом»

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричі в Американської Ради, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

- Зовнішньополітична промова Гілларі Клінтон була сильним і справедливим нападом на її республіканського опонента Дональда Трампа. Вона чітко пояснила небезпеку деяких його політичних заяв і, з деякими застереженнями, поставила під сумнів його психологічну придатність стати президентом Сполучених Штатів. Вона справедливо  засудила наївні заяви Трампа про Володимира Путіна і його безцеремонне ставлення до ключових союзників. Ми побачимо, чи її критика вплине на сприйняття Трампа американським виборцем.

Гілларі Клінтон, безумовно, володіє якостями, необхідними, щоб бути президентом. У неї загалом добре відчуття національної безпеки. Вона розуміє необхідність американського глобального лідерства, виклики ревізіоністської політики Путіна і важливість підтримки нашої сильної мережі альянсів. Клінтон надаватиме сильну підтримку Україні, бо розуміє, якщо агресивні плани Путіна будуть реалізовані, то це буде мати катастрофічні наслідки для стабільності в Європі і американських інтересів в регіоні.

У Клінтон є одна слабкість у зовнішній політиці. Вона швидко виступає за американське втручання в тих місцях, де ми маємо обмежену здатність позитивно впливати на події. Наша операція в Лівії, яку вона досі захищає як приклад "розумної сили", усунула  диктатора, але натомість створила хаос і сприяла виникненню проблеми біженців у Європі. Американський народ втомився від таких втручань. І це той факт, який зміцнює Трампа, незважаючи на всі його недоліки, як озвучила Клінтон.

«Клінтон одним виступом убила декількох зайців…»

Олександр ЦВЄТКОВ, американіст, професор, Дипломатична академія МЗС України:

- Це дуже вдалий і потужний виступ Клінтон на тлі загальної ситуації в країні, З одного боку, серед республіканців відбувався розкол щодо єдиного претендента від цієї партії Трампа. І ось спікер Палати представників Пол Райан оголосив про зміну своєї позиції і заявив про те, що буде голосувати за Трампа. І тим самим він поклав край дискусії про висування іншого кандидата від партії чи підтримці кандидата від третьої партії. А це було б порушенням порядку, який визначають дві партійні машини: Демократична та Республіканська партія.

 А Клінтон одним виступом убила декількох зайців, або іншими словами переслідувала декілька цілей. По-перше, було відсунуто на другий план новину про зміну позиції Райана. По-друге, у своєму виступі вона не згадує про свого конкурента на праймеріз Берні Сандерса. Це розумний хід за чотири дні до праймеріз у штаті Каліфорнія та ще чотирьох штатах. Іншими словами, мова йде не про внутрішню партійну суперечку, а з основним претендентом від іншої партії.

Цікавим є те, як вона критикує свого суперника. Перш за все, у своєму стислому 35-хвилинному виступі Клінтон наголошує, що готова обійняти посаду президента, що у неї є досвід і вона знає, як розмовляти зі світом. А претендент, зазначає Клінтон, діє імпульсивно, що в нього спрацьовують не ідеї, не обдумані думки, а миттєві реакції та його бачення.

Вона дуже вдало порівняла Трампа з Путіним, зазначивши, що нью-йоркський мільярдер захоплюється тираном, характеризує його як сильного лідера, який не любить Америку. Чи ви представляєте лідером країни людину, яка захоплюється таким президентом, риторично запитує вона в авдиторії.

Клінтон проходиться по імпульсивних думках Трампа щодо Сирії, зокрема, про можливість розширення простору для ІДІЛ, можливого застосування ядерної зброї у Північній Африці, направлення військ. Усі ці положення мають несуть негативний зміст для американців. Це означає, що їм треба напружуватись, витрачати сили та кошти аби воювати за кордоном.

Окрім того, зазначає вона, хіба такій людині, яка надає рекомендації щодо дій США у зовнішньому світі, можна довірити «ядерну кнопку».

Іншими словами, на всі випади Трампа, які спрямовані на її особистість, Клінтон говорить: оце та людина, яка буде ухвалювати рішення про ядерну зброю, і ви їй  довіряєте? Це дуже сильні аргументи.

Підсумовуючи, можна сказати, що цей виступ Клінтон є хорошим місточком для перемоги на праймеріз через чотири дні, а також хороший місточок перекидається на об’єднання своєї партії, бо тут уже викристалізовується лідер, сигнал для всіх виборців, що у неї сильна позиція, що це жінка-лідер. Тобто у неї з’являються хороші шанси надалі. І тепер партійні машини не будуть усерйоз розглядати варіант третьої сили, а будуть концентруватись на цих двох кандидатах. Але вона заявила про себе, що може змагатися з конкурентом.

«З її виступу видно, що вона думає і говорить про те, що знає»

- Як відомо, Трамп бомбардував своїми твітами виступ Клінтон, зокрема звинуватив її, що вона виступає із телепідказчиком. Що ви скажете про використання цього засобу? Як відомо, президент США, віце-президент США і навіть наш президент використовують під час великих промов телепідказчик.

- Всі користуються телепідказчиком. Існує загальна думка, що якраз команда Клінтон найбільше підготовлена до всіх питань. Її команда готується і розглядає всі проблемні питання. Головне, як вона висловлює цю позицію. З її виступу видно, що вона думає і говорить про те, що знає та поділяє ці думки. А в Трампа виходить так, що його вже направляють у зовнішній політиці. Справді, він справлявся сам на діалогах на персональному рівні, щодо міжнародних стосунків у нього немає глибини своєї думки. Хоча Трампа не треба недооцінювати, він змінюється, ще буде боротися. І тепер за ним буде більшість Республіканської партії. Вся боротьба за попереду і тому важливо, що вона дуже розумно заявила про себе як лідера своєї партії і загалом країни.

Клінтон буде зв’язана з територіями, де йде війна: Ірак, Лівія та Сирія. І з цих трьох проблема треба знаходити рішення, виходити із ситуації. Звичайно вона як лідер повинна показати, що вона думає і що прийматиме рішення, які вирішуватимуть проблему. Іншими словами, вона демонструє, що буде рішуче діяти і не розтягуватиме проблему.

Що стосується заяв Клінтон про важливість і вигідність для Америки альянсів, зокрема НАТО. Трамп хотів зіграти на почуттях ізоціолянізму, на американському традиційному мисленні про те, що інші також мають нести свою ношу і більше допомагати. Але ситуація зараз змінилась. Рік тому до конфліктів, зокрема російської агресії в Україні ця тема була актуальна.

А тепер союзники більш активно направляють і кошти,  і надають свою територію для активних дій. Тому зараз акцент іде на потужні дії союзників. Вносити в це розбрат, означає не розуміти геополітики. Відтак у Клінтон вдала позиція за збереження союзників.

«Досвід Клінтон в якості першої леді, сенатора і держсекретаря підготували її до цієї посади»

Стівен ПАЙФЕР, старший науковий співробітник Інституту Брукінгза, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

- Виступ Клінтон у Сан-Дієго ефектно вказав на проблеми, протиріччя і відхилення від домінуючої тенденції зовнішньої політики США в коментарях Трампа на сьогоднішній день по основних питаннях зовнішньої політики. Вона здійснила сильну презентацію, порушивши серйозні питання про те, як Трамп у разі обрання президентом буде справлятись із іноземними справами і яким він буде виглядати на посаді глави держави. Американське президентство є однією з найскладніших робіт в світі, і дуже мало є посад, які готують до рішень, які йому чи їй, можливо, доведеться ухвалювати в Овальному кабінеті. При цьому можна уявити, що досвід пані Клінтон в якості першої леді, сенатора і держсекретаря підготували її до цієї посади.

 

Наші інтереси: 

Україна зацікавлена у дружніх стосунках з США.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Могутня подружня пара!
Хілларі і Білл у 1971 році...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Могутня подружня пара!
Хілларі і Білл у 1971 році...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!