Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Москва сама робить те, на чому наполягають українські «яструби»

РФ позбавила Україну ілюзії, що можна і далі насолоджуватися пострадянською відсутністю часу.  Дмитро Медведєв заявив, що не виключає розриву дипломатичних відносин з Україною після випадку з «кримськими диверсантами». І це чергова історія про те, як Москва робить за Київ його домашню роботу.

160818novorosiya.jpg

Новороссія
Новороссія

Історія з «кримськими диверсантами», коли виконроб і водій, прориваючись в Крим, вбили двох кадрових російських спецназівців, продовжує пускати кола по воді. Судячи з усього, Росія серйозно намірилася використовувати цей кейс для того, щоб в очах Заходу звинуватити Україну в недоговороздатності і вимагати перегляду відносини до Києва з боку Вашингтона і Брюсселя.

Посил простий – якщо Україна займається терором, то ви не можете її підтримувати і наполягати на київському сценарії виконання Мінських угод.

Москва з самого початку робила ставку на те, щоб повернути Донбас до України на правах автономії зі збереженням у владі підконтрольних собі бойовиків. А Україна цей процес гальмувала, як могла – і Захід все частіше ставав у переговорах на її бік. Заявляючи, зокрема, про те, що відповідальність за недотримання перемир'я є підставою для пролонгації санкцій щодо Кремля. Судячи з усього, в Москві від цього в якийсь момент втомилися і вирішили піти ва-банк.

І тепер Кремль, використовуючи історію з «кримськими диверсантами», намагається тиснути на Європу і США.

Ідеальний сценарій для Москви – щоб Захід махнув рукою на Київ і солідаризувався з позицією російського керівництва. А якщо цього не станеться – Москва буде загрожувати зростанням ескалації. Прикриваючи свою войовничість тим, що у неї є формальний привід застосувати відповідні дії до держави, яка нібито засилає диверсійні групи на територію, яку РФ вважає своєю власністю.

І в словах Дмитра Медведєва про розрив дипвідносин між Києвом і Москвою в цьому контексті нема ніякої несподіванки. В принципі, навіть зараз обидві країни не мають послів – ці функції виконують тимчасові повірені у справах. Але справа в іншому: Росія раз по раз виконує за Україну її домашню роботу.

Це почалося відразу після Майдану. Анексія Криму була тією подією, яка перекреслило ідею будь-якого політичного зближення країн після зміни влади в Києві. А далі Москва почала обрубати всі численні економічні пуповини, що зв'язували дві держави.

Двадцять три пострадянських роки Кремль підпорядковував свою економіку інтересам своєї політики, змушуючи сусідів підпорядковувати свою політику інтересам своєї економіки. І вся українська політична реальність «багатовекторності» багато в чому виростала з бажання еліт сидіти відразу на кількох експортних економічних стільцях. Москва використовувала різні преференції саме для того, щоб вибити з сусідніх країн необхідні політичні поступки. Торгові війни, причіпки санепіднагляду, ціни на газ – методи використовувалися найрізноманітніші. Головних союзників Кремля на пострадянському просторі ріднить не ціннісна прив'язка до Росії, а економічна. І до недавнього часу Україна не була винятком.

Навіть більше – українська політична еліта до останнього мріяла лише про те, щоб зберегти економічний статус-кво. Політичних ідеалів і переконань не було, а тому на перше місце виходила прагнення монетизувати політику. Політичні партії, які експлуатували проросійський порядок, були породженням бізнес-кланів, зацікавлених у російському ринку.

А тепер Росія сама обрубує будь-які перспективи для їхнього існування. Ба більше, вона самостійно підтверджує перенесення геополітичного кордону. Тому що відтепер економічна межа між ЄС і МС проходить не всередині України, а по її східному кордону.

Після анексії Криму Москва закривала російські ринки для української продукції, змушуючи українських виробників переорієнтуватися на інші країни. Вводила авіасанкції для українських авіакомпаній – змушуючи Київ вводити дзеркальні кроки. Обмежувала свій ринок праці для українських громадян – змушуючи тих шукати альтернативу. Навіть крапку в питанні з постачанням Криму електроенергією поставив саме Кремль, з подачі якого 1 січня 2016 року ВЦВСД провів опитування і заявив, що кримчани не хочуть відновлення поставок електрики з українського материка і «готові потерпіти».

Саме Москва позбавила Київ ілюзії, що можна і далі насолоджуватися пострадянською відсутністю часу. Тією самою, яка, по суті, обнулила перший Майдан, коли перемога вулиці обернулася на косметичні зміни системи, але жодним чином не позначилася на її архітектурі. І ось тепер Кремль навіть готовий говорити про розрив дипвідносин.

По суті, Москва раз по раз виконує повістку, про яку мріють українські «яструби», які з самого початку наполягали на тому, що збереження будь-яких зв'язків з державою-агресором неприпустиме. Але Київ – в силу об'єктивних і суб'єктивних причин, – на це йти не наважувався.

І тепер за нього це робить Москва.

Наші інтереси: 

Скидається на те, що для України все йде до кращого.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

МОСКВА - ПНХ !

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

МОСКВА - ПНХ !

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Якби не московський розрив зв'язків, то виглядало би, що це - блискуча українська дипломатія :) !

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !