Portrait de Гендельф Білий
Гендельф Білий
  • Visits: 98
  • Accès: 113

Що таке несторіанство

Світ:

Читаючи арабського мандрівника Аль Масуді, який писав, про слов’ян, що сповідують християнську віру за Якобітським трактуванням, я задумався. ?А що це за християнство за Якобітським трактуванням?

 Виявляється, що  яковіти це сповідники сирійської православної церкви. Їхня назва походить від засновника тієї церкви, сирійського монаха монофізита Якова (Якоба) Барадея. Церква сповідувала іудохристиянське міафізицтво – доктрину, яка стверджувала єдність і невід’ємність боголюдської природи Ісуса Хреста. Церковні історики, зокрема дореволюційний історик Болотов Василь Васильович, провівши класифікацію напрямків міафізитства і монофізитства, поєднав одне з другим. Тобто міафізитство - це те саме монофізицтво, лише забарвлене ідеєю боголюдини, що на думку доктрини нерозривнe з людською природою.  Згідно з цією доктриною Ісус Хрестос був завжди боголюдиною, а не божественною сутністю, яка втілилась на землі та поєднала дві риси – божественне і людське. Ідея міафзитства приписується ставленику Алдександрійської школи Афанасію Великому, який більш відомий як енергійний противник аріанства.

Окрім Сирійської церкви яковітів, цю доктрину також сповідує Коптська православна церква, Ефіопська православна церква та Вірменська апостольська церква. І тут постає питання. Яке відношення до слов’ян має ця іудохристиянська церква?

Справа по перше, в Аль Масуді. Жоден історик не знаходить жодного натяку на те, щоб одна або інше звістка, почерпнута нашим автором, була із особистого спостереження та особистого знайомства зі слов'янами і русами (Див.: Из сочинений Абуль-Хасана Али ибн-Хуссейна, известного под прозванием Аль-Масуди (писал от 20 или 30 до 50-х годов X века по Р. X.)). Навпаки  все вказує на запозичення ним чужих відомостей, від попередників чи письменників, або з чуток і усних розповідей сучасників. І про релігію русів та слов’ян він очевидно, запозичив відомості скоріш за все від візантійців.

По друге міафізити, були лютими ворогами несторіан і їхнього діофізитства – концепції Антіохійської богословської школи, яка визнає дві природи Хреста - божественна і людську. 

?Але чому ж тоді ототожнюють ці два ворожі один до другого напрями? А це полягає у тому, що  630 р., за імператора Іраклія, яковіти  прийняли монофелітство – доктрину, штучно створену в VII столітті у Візантії з метою об'єднати на основі спільної віри протиборчі у Вселенській церкві партії міафізітів і діофізітів. Монофелітство сповідувало у Хресті єдину волю при двох природах. 

Можливо саме це і вплинуло на те, що несторіан і яковітів почали плутати. Так наприклад, російський історик Юрій Дроздов зазначає, що Якобітське трактування християнства у Аль Масуді - це один із варіантів переводу. Насправді у переводі має бути по несторіанському трактуванню. ?Що це таке несторіанство?

Прийнято вважати, що несторіанство - це вчення про людську та божественну природу Хреста. Свій початок воно бере з вчення Антіохійської богословської школи, де воно набуло розвитку у працях попередників і вчителів Несторія - Діодора Тарсійского і Феодора Мопсуестійського, що більш відомого, як приятель Івана Золотоустого. З цього можна зробити висновок, що несторіанство це і є аріанство, яке бере початок із часів Хреста й апостолів і набуло розвитку у вченні Антіохійської богословської школи.

Про самого Несторія  відомо те, що він народився в Германіку (Сирія). В юності вступив до монастиря св. Евпрепія, поблизу Антіохії, де був учнем Феодора Мопсуестійского. Після висвячення в пресвітери Несторий своїм ораторським красномовством здобув таку популярність, що імператор Феодосій II відкликав його з Антіохії, щоб надати йому єпископську кафедру в Константинополі.

Очевидно, що розповідь про  спалення Несторієм аріанської церкви в Константинополі - це одна із хуцп спрямованих проти нього. Про спалення Несторієм аріанської церкви, розповідає Сократ Схоластик у “Церковній історії в 7 книгах”. Сам Схоластик, очевидно, що був аріанином, адже він прихильно ставився до аріанства та гелленської язичницької культури. Його виховали грецькі язичнецькі жерці по імені Елладій та Амоній.

Очевидно, що  критика Сократа Схоластика гелленської язичницької культури та Івана Золотоустого, чи опис спалення Несторієм аріанського храму, це очевидна вставка, адже відомо, що у VI ст. книгу Сократа Схоластика скомпілювали з творами його сучасників Созомена і Феодорита Кирського, після чого їх важко відрізнити один від одного. Окрім цього могли бути і вставки.

Проте невдові назрів конфлікт між ним та Кирилом. Його причиною стало те, що серед апеляцій Несторія були справи деяких незадоволених кліриків з Александрії зі скаргами на свого архієпископа Кирила. Несторій забув або, вірніше, не зрозумів, що саме такого роду справи згубили Івана Золотоустого, викликавши полум'яну ворожнечу Кирилового дядька александрійського єпископа Феофіла. Як і архієпископ Феофіл, так і його племінник Кирило вирішив затіяти  війну  і не бути судимим, а самому судити Несторія.  Причина крилась у тому, що Несторій виступив за гармонійне  поєднання в Хресті людської та Боголюдської природи. Лише ім'я Хрестос позначає обидві природи і лише до нього можна застосовувати і людські, і божественні дії та ознаки, зазначав він. Це було сказано в суто аріанському дусі. Діва Марія для нього була матір’ю боголюдини. Відповідно до цього він називав її Хрестородиця, тобто та що породила боголюдину, хоча термін Богородиця він не заперечував.

Це дало привід александрійському єпископу Кирилу помиритися з папою і об’явити Несторія єретиком. Несторій, будучи людиною рішучою, також вирішив вступити в диспут з Кирилом.   Друг Несторія, патріарх антіохійський Іван, радив йому підкоритися. Але Несторій не хотів підкорятися. У серпні  430 р. Папа Целестин засудив Несторія, а Кирило виголосив дванадцять анафем проти нього в листопаді того ж року.

 Імператор Феодосій 2  431 р. скликав вселенський собор в Ефесі, після різних перипетій і ускладнень, привів до остаточного засудження Несторія. Рішення собору було оголошено йому у властивій середньовіччя (іудохристиянству)  витіюватій формі : "Святий собор, зібраний благодаттю Божою, по велінню найблагочестивішим і хрістолюбівейшх наших імператорів, в митрополії Ефесі, Несторію, новому Іуді”. Після цього його було заслано спочатку в монастир св. Евпрепія (поблизу Антіохії), а потім у віддалений єгипетський оазис Ібіс, де через кілька років і помер. 

 Так закінчилась доля, ще одного прихильника аріанської ідеї Несторія. Приводом до цього, як ми бачимо, стали не тільки розбіжності між аріанством та іудохристиянством, але і власна помста.

Про самого Кирила відомо те, що він був одним з представників александрійської архиєпископської династії, що почалася з Афанасія Александрійського, лютого противника аріанства. Будучи злою і фанатичною людиною, він переслідував язичників та інших своїх противників. Він був натхненником знищення центру тодішньої нехристиянської культури — Александрійської бібліотеки та вбивства її директора — вченого математика, астронома і філософа-неоплатоніка Гіпатіїї. Саме він першим організував погром і  вигнання євреїв із Александрії, після чого його скарбниця ломилася від награбованих скарбів.

Відомо і те, що Кирило люто ставився до аріанського духовенства. Так, коли Івана Золотоустого визнали святим і його мощі перевезли в константинопольський храм Святих апостолів, Кирило заявив: “Іван такий же святий, як Іуда Іскаріотський — апостол”. Ця образа зумовлена тим, що Іван Золотоустий, вбачаючи владолюбство, нахабство і підступність  Александрійських патріархів, осуджував їх, називаючи фараонами. 

Значить несторіанство - це те саме аріанство, яке поширилось у східному напрямку. Зусиллями її місіонерів воно було широко поширене серед тюркських і монгольських народів Центральної Азії : кераїтів , меркітів, найманів і уйгурів.

Центром аріанства в Азії став Ктесифон (на території Іраку), єпископальні кафедри розташовувалися в Нішапурі ( Іран ), Гераті ( Афганістан ), Мерві (Туркменія ) і Самарканді ( Узбекистан ), також існувала об'єднана єпархія Невакета і Кашгара (Киргизів з уйгурами )

Року 635 аріанство проникло в Китай. Перші імператори династії Тан ( Тай- цзун і Гао - цзун ) протегували аріанам і дозволяли їм будувати церкви. Аріанство проникло навіть до Японії. Проникло воно і в Індію.

Можливо, саме тому Аль Масуді називав слов’ян несторіанами. Тоді коли в Візантійській імперії аріанство було знищено, на Сході воно процвітало як вчення Несторія.

Хибним також виглядає гіпотеза Лева Гумільова про поширення несторіанства на Русі із Центральної Азії. Адже нестріанство (аріанство) набуло розповсюдження на Русі із І ст. н.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Кращий коментар

Portrait de Арсен Дубовик
0
No votes yet

!Це дійсно хороша бібліотека! Яків Кротов зібрав багато корисних джерел.

Це що? Всі Кирили такі?! І тодішній і теперішній (РПЦ). Чи це плоди "олександрійства"?
Цитата з наведеної за линком книги (переклад мій):
"Деяких бентежили сумнівні нововведення Кирила: люди, які зустрічали його на вулицях привітальними вигуками і бурхливо рукоплескали йому в храмах, найнималися на церковні гроші."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Commentaires

Portrait de Гендельф Білий
0
No votes yet

Про єпископа Александрії Кирила є інформація ось тут. Там показано, що він був за людина.

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Portrait de Арсен Дубовик
0
No votes yet

!Це дійсно хороша бібліотека! Яків Кротов зібрав багато корисних джерел.

Це що? Всі Кирили такі?! І тодішній і теперішній (РПЦ). Чи це плоди "олександрійства"?
Цитата з наведеної за линком книги (переклад мій):
"Деяких бентежили сумнівні нововведення Кирила: люди, які зустрічали його на вулицях привітальними вигуками і бурхливо рукоплескали йому в храмах, найнималися на церковні гроші."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Portrait de Гендельф Білий
0
No votes yet

Ви влучно підмітили про Кирилів. Якщо все буде йти так, як зараз тоді з Кирила Московського (Гундаєва) зроблять святого так, як із Кирила Александрійського.

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Portrait de Арсен Дубовик
0
No votes yet

Дякую за публікацію. Надіюся, пані Оксана її прорецензує ;)

Цікаво, (?) чому Кирило будучи "одним з представників александрійської архиєпископської династії" (про це ми можемо прочитати ТУТ в той же час "організував погром і вигнання євреїв із Александрія" ? Свій б'є свого ж!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Portrait de Оксана Лутчин
0
No votes yet

Так, звичайно . Уже працюю.

Творімо разом мову Сенсар!

Portrait de Миро Продум
0
No votes yet

Дякую за посилання на статтю Штеклі про Гіпатію. Вона була аріянкою, тому іудохристиянство ретельно знищило всі її твори. Не лишилося жодної сторінки.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Portrait de Миро Продум
0
No votes yet

Шановний Гендельфе! Ви зачепили надзвичайно важливу тему. Прошу доповнити цю статтю посиланнями на використану літературу.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Portrait de Гендельф Білий
0
No votes yet

Як можна вставити посилання в тексті так, щоб клацаючи на слово відкривало необхідний сайт?

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Portrait de Миро Продум
0
No votes yet

Виділіть потрібне слово, натисніть на піктограмму ланки ланцюга (вставити/редагувати посилання), вставте URL (линк), виберіть ціль (нове вікно), натисніть Ок.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Portrait de Петро Підкова
0
No votes yet

!Дякую!
Якщо вважати, що поняття "православний" було використане ортодоксальною християнською церквою на теренах Руси, то може замість "сирійської(чи інш.) православної" краще казати "... ортдоксальної"?
З радістю відредагований текст конвертую в формати КНЕЛів )))

Підкуємось браття, знаннями вишніми!

Portrait de Гендельф Білий
0
No votes yet

Як бачити йдеться про підміну понять.

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Portrait de Гендельф Білий
0
No votes yet

Добре завтра доповню.А про сайти де я брав матеріал скажу зараз. Це сайт "Восточная литература" там є праці арабських мандрівників і коментарі до них, зокрема праці Аль Масуді та російського сходознавця Авраама Гаркаві. Також використовував статтю Штеклі, а також для критичного осмислення деяких понять вікіпедію. Ще переглядав праці працю російського історика Юрія Дроздова і Лева Гумільова, і ще деякі сайти по релігійній тематиці. До речі бібліотека Кротова містить доволі повного і цікавого матеріалу. Треба буде використати її в наступних публікаціях.

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Portrait de Гендельф Білий
0
No votes yet

Взагалі розповсюдження аріохрестиянства на Сході, було ще за апостольських часів. Відомо про проповіді апостола Фома на Сході. Тому прибувши на Схід прихильники Несторія очевидно мали підтримку на Сході.

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Portrait de Миро Продум
0
No votes yet

Усе первинне хрестиянство, тобто протягом перших трьох століть, було суцільним аріянством. Іудохристиянство зміцніло тільки у 3 ст. в Александрії і Римі, після чого рухалось за аріянством і паразитувало на ньому.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Portrait de Оксана Лутчин
0
No votes yet

Ознайомилась із матеріалом. Дякую.
Зауваги:
“який писав, про слов’ян, які сповідують християнську віру за Якобітським трактуванням, я задумався. А що це за християнство за Якобітським трактуванням?” - який писав про слов’ян, що(щоб уникнути повторів) сповідували..........., я задумався: ?що це за Якобітське християнство?
“якобіти або яковіти це сповідники” - ... яковіти — це сповідники”.
“назва походить від засновника тієї церкви, (уточнення, виділяємо) сирійського монаха монофізита Якова”.
“зокрема дореволюційний історик Болотов Василь Васильович провівши класифікацію напрямків міафізитства і монофізитства відніс перше до другого” - ... Василь Васильович, (зворот, виділяємо) провівши класифікацію напрямків міафізитства і монофізитства, поєднав одне з другим.
“Тобто міафізитство це те саме монофізицтво, лише забарвлене ідеєю боголюдини, яка на думку доктрини нерозривна з людською природою” - тобто міафізитство — це те саме монофізицтво, ..., яке, на думку доктрини, (вставна конструкція) нерозривне з...
“Тобто згідно з нею..” - Згідно з цією доктриною...(Уникаймо повторень).
“сутністю яка втілилась” - перед яка, який, яке завжди ставимо кому.
“більш відомому, як енергійний противник аріанства”. - більш відомий як....
“І тут виноситься питання. Яке відношення...” - Постає питання: “Яке ...
“Справа по перше в Аль Масуді” - Справа, по перше, в Аль Масуді..
“Жоден історик не знаходить жодного натяку на те, щоб одне або інше звістка почерпнута нашим автором, була із особистого спостереження та особистого знайомства зі слов'янами” - Жоден історик не знаходить (повторення)натяку на те.... звістка, (зворот) почерпнута нашим автором, була із особистого спостереження та знайомства зі...
На впаки — разом.
він очевидно — він, очевидно, (вставне).
По друге міафізити — По друге, міафізити...
“яка визнає дві природи – Хреста божественна і людську”. - дві природи Хреста — божественну і людську.
Але чому ж тоді ототожнюють ці два ворожі один до другого напрями? - згідно з Сенсаром знак ? І ! ставимо на початку речення також.
“при двох природах” - може, у двох напрямах.
“Можливо саме це і вплинуло на те, що несторіан і яковітів почали плутати. Так наприклад “ - Можливо, саме це і вплинуло, що ... Так, наприклад, (вставні слова виділяємо).
Юрі1 — Юрій.
, “це один із варіантів” - Перед це ставимо тере. “несторіанство - це вчення..
Насправді у переводі має бути по несторіанському толку. Але, що це таке несторіанство? - .. у перекладі має бути за несторіанським напрямом. ?Що це таке...?
“Феодора Мопсуестійського більш відомого, як приятель” - ... , що більш відомий як приятель...
“Хреста і апостолів і набуло” Хреста й апостолів ...
“ народився в Германіка” - в Германіку...
“де, був учнем” - де був учнем..
в Константинополі, це — в таких випадках перед це тире.
“Сам Схоластик очевидно, що був аріанином, адже він прихильно ставився до аріанства” -Сам Схоластик, очевидно,...
“Сам він був вихований грецькими язичницькими жерцями” - Його виховали грецькі язичницькі жерці.
“Очевидно, що  критика ним  гелленської язичницької культури” - Очевидно, що критика Сократа Схоластика..
“вставка, адже відомо, що у VI ст.” - вставка. Відомо, що ... (Прості речення легше сприймати) . - книгу Сократа Схоластика скомпілювали з творами його сучасників Созомена і Феодорита Кирського, після чого їх важко відрізнити один від одного. Окрім цього, могли бути й вставки.
“не вдові” - невдовзі.
“Причиною йог було те, що в черговому порядку на столі апеляційних справ Несторія лежала справи деяких” - Його причиною стало те, що серед апеляцій Несторія були й справи деяких незадоволених кліриків з Александрії зі скаргами на архієпископа Кирила.
“Як і перше архієпископ Феофіл, так і його племінник Кирило вирішив затіяти  “ - Як і архієпископ Феофіл, так і його племінник Кирило вирішив розпочати війну.
“та ознаки зазначав він” - та ознаки, зазначав він.
“чисто аріанському дусі” - суто аріанському дусі.
“Хрестородиця тобто, та що породила” - Хрестородиця, тобто та, що породила...
“Несторій будучи людиною рішучою у свою чергу, вирішив вступити” - Несторій, будучи людиною рішучою, також вирішив вступити...
“Скликаний імператором Феодосівєм ІІ у 431 р.  вселенський собор” - надаємо перевагу активній формі — Імператор Феодосій 2 431 р. скликав вселенський собор.
Після цього він був засланий” Після цього його заслано...
“доля, ще одного поборника“ - доля ще одного прихильника...
як ми бачимо — вставна конструкція, виділяємо.
“відомо, те що він” - відомо те, що він...
“переслідував язичників, та інших своїх” - перед та кома зайва .
“вигнання євреїв із Александрія” - вигнання ... із Александрії...
“Так коли Івана “ - у такому випадку після так — кома.
“вбачаючи владолюбство, ...”- , вбачаючи (виділяємо — зворот).
“Таким чином з вище сказаного, виходить, що несторіанство це” - Значить, несторіанство — це...
“Зусиллями її місіонерів во було широко поширене - Аріанські місіонери поширили...
“У 635 аріанство” - Року 635 аріанство...
“Можливо саме тому” - Можливо, саме тому...
процвітало, як вчення Несторія. - тут кома зайва.

Творімо разом мову Сенсар!

Portrait de Миро Продум
0
No votes yet

Прошу підписати ілюстрацію до статті. Вона якось пов’язана з несторіанством?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Portrait de Гендельф Білий
0
No votes yet

Добре зроблю. Але як можна вставити посилання в тексті так, щоб клацаючи на слово відкривало необхідний сайт?

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Portrait de Миро Продум
0
No votes yet

Виділіть потрібне слово, натисніть на піктограмму ланки ланцюга (вставити/редагувати посилання), вставте URL (линк), виберіть ціль (нове вікно), натисніть Ок.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Portrait de Гендельф Білий
0
No votes yet

Дякую пані Оксано і пане Миро за зауваження. Помилки виправив, посилання вставив. Хай буде!

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Portrait de Миро Продум
0
No votes yet

До речі, слово "діва" означає божественна (а тому - дивовижна). "Діва Марія" означає "божественна Марія". Кожна жінка є божественна, якщо перебуває у святості.

Трактування, що "діва" означає "незаймана", є помилковим. На цю тему є цікава стаття.

В індійській міфології "деви" - це божества.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Portrait de Ігор Каганець
0
No votes yet

Англійське "devine" означає "божественно".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Portrait de Олег Подорожній
0
No votes yet

Дякую. Корисна інформація.

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Portrait de Микола Стригунов
0
No votes yet

Цікаво, а чим же тоді є Тенгріанство? Його закидали і гунам, і Чингісхану.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!