Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Херсоні пройшли Дні Литви

Спецтема:

Основним завданням запланованих заходів було познайомити жителів Херсонщини з литовцями і литовською культурою, а литовців - з українцями та їхньою культурою, сказала Наталя Бімбірайте одна з головних організаторів Днів Литви в Херсоні.

 

16052904.jpg

Наталя Бімбірайте і Даля Тарайлене

"Ми намагалися скласти програму таким чином, щоб в ній було якомога більше культурних заходів, вільного спілкування та якомога менше офіціозу", - сказала Наталія Бімбірайте, відомий херсонський журналіст, волонтер і правозахисник.

За її словами, ідея провести "Дні Литви в Херсоні" виникла у неї в минулому році, коли вона познайомилася з легендарною литовкою Далею Тарайлене - однієї з тих, хто стояв біля витоків нинішньої Литви як незалежної держави, пише Херсонська газета Вгору.

"Даля - дивовижна людина. У 1991 році вона була в штабі захисту Сейму, потім - однією з перших литовських дипломатів. Тоді, коли радянський режим намагався зламати волю литовців, які прагнули відновити свою державність, ця діяльність була пов'язана з величезним ризиком. Люди, які тоді відстоювали литовську державність, - герої. Адже проти литовського народу працювала вся репресивна машина СРСР. І у нинішньої України, яка змушена відстоювати свою незалежність в боротьбі з "братньою" Росією, чимало спільного з Литвою того часу ", - говорить Наталя.

Даля Тарайлєнє

25 травня на сцені Херсонського академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша херсонцям показали епічну драму народного театру Пілайтє «Моє ім'я – Литва», яка була присвячена 25-річчю відновленню незалежності Литви і 1000-річчю з моменту згадки Литви у письмових джерелах. Автор сценарію та режисер вистави - Даля Тарайлєнє.

Вистава «Моє ім'я – Литва» - це десять історій видатних жінок Литви. Це роздуми про любов до Батьківщини - починаючи від королеви Барбари Радвілайтє (Радзівіл) і героїні Адама Міцкевича княжни Гражіни до Ємілії Плятерітє, від письменниць Жямайтє, Габріелє Петкявічайтє-Бітє, Шатріос Рагана до Єви Сімонайтітє, від Соломії Неріс и Марії Гімбутєнє до Лорети Асанавічютє.

Херсонський обласний художній музей ім. Шовкуненка

26 травня у приміщенні художнього музею пройшов творчий вечір Далі Тарайлєне. Вечір був відкритий презентацією виставки творів декоративно-ужиткового мистецтва сучасних литовських майстрів, а також слайд-шоу світлин литовського фотохудожника  Юозаса Валюшайтіса. На вечері також прозвучали литовські національні та класичні пісні та вірші.

27 травня відбувся "Литовський тур по Херсонщині". Маршрут пройшов по місцях, пов'язаних з перебуванням литовців на території нинішньої Херсонщини. 1398 року Вітовт, великий князь Литовський, зайняв землі Північного Причорномор'я. Історики припускають, що на місці селища Станіслав була побудована фортеця св. Іоанна, а на Таванській переправі була організована митниця Вітовта. Таким чином, Литва включилася в конкуренцію з генуезцями за участь в торгівлі зі Сходом. Сухопутний торговий шлях через переправи на нижньому Дніпрі вів до Львова і Кракова, а далі в Західну Європу. Цей шлях був альтернативою морської посередницької торгівлі італійських морських республік Генуї, Венеції, Пізи.

В середині "Вежі Вітовта" (Бериславський район). Фото: газета "Вгору"
Наші інтереси: 

Литва - наш найближчий і найприродніший союзник. Подібні ініціативи на рівні міст мають стати прикладом для інших українських міст. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дуже приємно що ідеї Міжморяпросуваються що завязуються дружні звязки між громадянами держав Міжморя яке творитьсяна наших очах.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дуже приємно що ідеї Міжморяпросуваються що завязуються дружні звязки між громадянами держав Міжморя яке творитьсяна наших очах.