Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ірландія підготувала рекордний оборонний бюджет у розмірі 1,5 мільярда доларів

Категорія:

"Такий рівень інвестицій є критично важливим у нинішній геополітичній ситуації", – сказав Міхаель Мартін, віцепрем'єр-міністр і міністр оборони Ірландії.

24100302.jpg

Оборонний бюджет Ірландії на 2025 рік включає кошти на придбання нового військово-транспортного літака Airbus C295W. Фото: Міністерство оборони Ірландії

Ірландія оголосила про рекордний оборонний бюджет на 2025 рік у розмірі 1,35 мільярда євро (1,49 мільярда доларів США), який передбачає фінансування поточних проектів з модернізації радарів повітряного спостереження, підводної розвідки, обладнання для захисту сил і засобів та набір 400 додаткових військовослужбовців збройних сил, пише Breaking Defense.

"Рекордне виділення 1,35 мільярда євро в бюджеті 2025 року демонструє відданість цього уряду обороні й тим, хто служить нашій державі", – сказав у своїй заяві Міхаель Мартін, віцепрем'єр-міністр і міністр оборони Ірландії.

Він також зазначив, що бюджет 2025 року дозволить Повітряному корпусу отримати новий літак Airbus C295W [військово-транспортний] після того, як у жовтні 2023 року Дублін отримав другий з двох морських патрульних літаків C295.

"Такий рівень інвестицій має вирішальне значення в нинішній геополітичній ситуації", – додав Мартін.

Збільшення витрат відбувається після десятиліть недофінансування і на тлі звинувачень з боку деяких кіл у тому, що Дублін не виконує свій обов'язок допомогти захистити Європу після вторгнення Росії в Україну, не кажучи вже про гостру внутрішню кризу з набором і утриманням військовослужбовців.

Ірландія не надає Україні військової допомоги, але з моменту російського вторгнення Ірландія надала Україні близько 380 млн євро гуманітарної допомоги, згідно з даними з сайту Президента України.

Для подолання гострих проблем невелика та нейтральна у військовому відношенні країна зобов'язалася трансформувати свої збройні сили до 2028 року на основі виконання низки рекомендацій, наданих Комісією з питань збройних сил. Зокрема, Дублін працює над концепцією Комісії «Рівень амбіцій 2» (LOA2), що спрямована на посилення спроможностей «для усунення конкретних пріоритетних прогалин у нашій здатності протистояти нападу на ірландський суверенітет і брати участь у більш інтенсивних операціях з підтримання миру, врегулювання криз і надання гуманітарної допомоги за кордоном», як йдеться в урядовій заяві.

Ірландія не здатна перехоплювати несанкціоновані або ворожі літаки у власному повітряному просторі, оскільки не має радарів повітряного спостереження і з політичних причин намагається тримати в таємниці деталі угоди з Великою Британією, яка дозволяє винищувачам Королівських ВПС розгортатися над ірландським повітряним простором у разі необхідності таких перехоплень. Деякі законодавці навіть вимагали від Ірландського уряду поділитися деталями угоди, щоб гарантувати, що вона не порушує нейтралітет країни, повідомляє Sky News.

Проект з придбання власного радару повітряного спостереження оцінюється в 300 мільйонів євро і, ймовірно, буде охоплювати три об'єкти, повідомляє ірландський новинний інтернет-сайт The Journal.

Крім того, бюджет Ірландії на 2025 рік передбачає 469 мільйонів євро на зарплату постійному складу збройних сил і 8 мільйонів євро на утримання флоту ВПС, а також витрати на аеродроми та тренування.

Наші інтереси: 

Усі європейські країни озброюються (навіть маленька віддалена від Європи Ірландія).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта (+аудіо)

Фантастика зачіпає теми, яких не наважуються торкатись вчені та політики. Френк Герберт написав роман про безкомпромісну війну людей та людиноподібних тварин – і показав, як люди можуть перемогти.

Останні записи