Зображення користувача Валерій Швець.
Валерій Швець
  • Відвідувань: 136
  • Переглядів: 154

Український погляд на Другу світову війну: запитання і відповіді

Категорія:

Світ:

Український погляд на Другу світову війну досі не сформований. Ми продовжуємо дивитись на світ російськими очима, точніше – очима сталінської пропаганди. Українські націоналісти робили ставку на перемогу Німеччини й були вільні у своєму виборі.

240629valeriyshvec.jpg

Професор Валерій Швець з учасниками обговорення
Професор Валерій Швець з учасниками обговорення теми України у Другій світовій війні

Що сталося б, якби Німеччина виграла війну?

Якби німці виграли війну у 1941 році, то Україна не втратила б 14 млн. українців.

В ідеологічному плані Друга світова війна для німців була хрестовим походом проти більшовизму, який переміг у Російській імперії й загрожував всьому Європейському континенту. Це і пояснює той факт, що у складі німецької армії воювали національні збройні формування більшості країн Європи включно з українцями та представниками інших народів Радянського союзу.

13 вересня 1935 року на щорічному з’їзді націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини виступив міністр пропаганди ІІІ Райху Йозеф Гебельс. Його велика промова «Комунізм без маски» будувалась на протиставленні більшовизму і націонал-соціалізму. Зокрема, він сказав: «Націонал-соціалізм бачить у власності, в особистих цінностях, в народі, расі, принципах ідеалізму ті сили, що рухають будь-яку людську цивілізацію і визначають її цінність», … «Більшовизм виступає не лише проти буржуазії, а й узагалі проти людської цивілізації», … «Більшовизм – це не що інше, як грубий матеріалізм, що спекулює на базових інстинктах людини, і в боротьбі проти західноєвропейської цивілізації використовує найбрутальніші людські спонукання в інтересах міжнародного єврейства».

Далі він перерахував всі злочини більшовизму в кожній окремій країні світу, де останній зумів стати впливовою політичною силою. Серед цих країн назвав і Радянський союз. Серед злочинів комуністичного режиму в цій країні, а їх виявилось безпрецедентно багато, були і голодомори 1921-23 років та 1932-33 років. Далі знову цитата: «Німеччина стала на чолі сил, що ведуть боротьбу проти більшовизації світу. При цьому вона повністю усвідомлює, що виконує всесвітню місію, яка виходить за рамки національних кордонів. Від успішного виконання цієї місії залежить доля всіх цивілізованих народів».

Першою державою, що визнала Голодомор, стала гітлерівська Німеччина

На той момент Радянський союз перетворився у велетенський концтабір. Більшість людей праці були фактичними рабами без права на особисту свободу. Наприклад, селяни не мали права залишати своє місце проживання навіть на один день без письмового дозволу голови колгоспу. Їх праця була важкою, безоплатною і обов’язковою. Про свободу слова, і навіть думки, не було й мови.

Але в цьому концтаборі був ще один концтабір з колючою огорожею і вартовими на вежах. Кількість в’язнів у ньому перевищувала сумарну кількість в’язнів решти світу. Рахунок тут ішов на мільйони, тоді як у решті європейських країн включно з Німеччиною він йшов у гіршому випадку на десятки тисяч.

Отже, без жодного сумніву виграш німців у війні неминуче означав би повне знищення ракової пухлини людства – Радянського союзу. Проте у світі спостерігається політика подвійних стандартів. Про злочини Радянського союзу воліють не згадувати взагалі, а Німеччині не вибачають нічого.

Незалежна Україна

Чи Україні було б легше вибороти незалежність у німців?

Виборювати незалежність у німців було б непотрібно. Структуру майбутньої Європи німці бачили так.

Третій Райх включав майже всі землі, що входили раніше до Німецької та Австро-Угорської імперій до їх поразки в Першій світовій війні. Чому майже? Тому що Угорщина мала бути незалежною державою, хоча раніше була частиною Австрійської імперії. Хорватія і Словаччина також. Зрозуміло, що мали залишитись незалежними державами і союзники Німеччини у війні – Румунія, Болгарія, Фінляндія – і навіть Франція, яку німці легко перемогли. На решті територій мали виникнути незалежні держави, союзні Третьому Райху.

Україна мала бути незалежною державою – питання було лише про кордони незалежної української держави.

Гітлер планував створити незалежну Україну вже у 1938 році

Швидше за все Західна Україна мала увійти до складу Третього Райху, Закарпаття – до складу Угорщини, Одеська область – до складу Румунії. Але навзамін до України планувалось приєднання областей Російської федерації, що межують тепер з Україною, а також, можливо, Кубані.

Українська Держава – союзник Третього Райху (+аудіо)

Донським козакам обіцяли створення незалежної козацької держави, тож у складі німецької армії воювало до 250 тисяч козаків.

Економіка

Коли була краща економіка, нині чи в Другу світову війну?

Безумовно нині. Під час Другої світової війни вся українська економіка була знищена при відступі російських військ у 1941 році. Підірваний був і Дніпрогес. При цьому від повені, що виникла, загинуло до 100 тисяч мирного населення. Перед відступом були знищені майже всі запаси продовольства. Дещо німці відновили під час окупації, але не багато.

Визволена Україна: щоденник німецького архітектора (1942–1943)

Наводжу мамині спогади про початок весни 1944 року. Тоді їй було 17 років. Снаряди на фронт з глибокого тилу переносили місцеві мешканці. Збірний пункт був у райцентрі Балті. Туди треба було йти глибоким снігом, що починав танути, 10 кілометрів. На збірному пункті кожному давали один снаряд і його слід було нести далі за 25 кілометрів до міста Подільська. Там естафету приймали інші люди. Замерзлі та мокрі люди ночували не роздягаючись у якихось неопалюваних бараках, а на наступний день повертались знов до Балти. І цикл повторювався. Так працювала економіка.

Воєнні стратегії

Які успішні та невдалі воєнні стратегії були під час Другої світової війни?

Стратегія маневрової війни була вдало застосована німцями на її початку. У росіян вдалих стратегій не було. З їх боку це була війна масованих м’ясних штурмів, не рахуючись із втратами. Так, як і зараз воюють московити на фронтах російсько-української війни.

22 червня 1941 року Гітлер випередив Сталіна на лічені години – «1941. Заборонена правда»

Підходи, якими можна скористатися

Якими технологічними інноваціями або військовими стратегіями того часу могли б скористатися українці в сучасній війні?

Тотальне переведення життя країни на військові рейки. Так чинили німці, так чинили й московити. В іншому разі шансів на перемогу нема. У царині військової стратегії з боку Радянського союзу нічого повчального нема. Вона завжди полягала у м’ясних штурмах. Співвідношення втрат на східному фронті було для піхоти 1 до 10 на користь німців. Так само було із втратами танків. На західному фронті співвідношення втрат у танках було 1 до 5 на користь німців. Росіяни перед наступальним боєм ніколи не розміновували мінні поля німців, а йшли ними, не рахуючись із втратами. Для європейців така манера війни була досить дивною. На українській землі попереду гнали мобілізованих українців, навіть не перевдягаючи їх у військову форму і не надаючи озброєння.

На відміну від росіян, німці цінували людське життя. Тому і загальні втрати у Другій світовій війні у німців і росіян непорівнянні. Число втрат Радянського союзу, озвучене в часи перебудови та гласності, становило 27 млн. осіб. Називаються й більші числа – до 50 млн. осіб. Німці втратили 6.3 млн осіб. Приблизно половина з них – це мирне населення, що загинуло переважно внаслідок бомбардувань союзників.

Чудеса Гітлера, які здивували союзників – ABC (Іспанія) про позитивні аспекти Третього Райху (+аудіо)

У нинішній російсько-українській війні Україна дотримується стратегії німців, московити – стратегії Радянського союзу. Щодо технічних інновацій, то у німців їх було надзвичайно багато: реактивна авіація, балістичні ракети, точна артилерія, найкращий у світі підводний флот тощо. У Радянського союзу інновацій було мало. Найкраща зброя у нього була американська, надана за ленд-лізом

Союзники?

Чому Радянський союз був союзником Німеччини?

Обидві країни вели агресивну зовнішню політику і прагнули світового панування. Війна між ними була неминучою. Проте у 1939 році вони не були готовими до глобального протистояння між собою і знайшли за краще укласти мирний договір. Радянський союз це ні до чого не зобов’язувало, але дозволяло отримати згоду Німеччини на приєднання до Радянського союзу Прибалтики, Західної України і Білорусі, а також Молдови. Радянський союз і Німеччина щодо зовнішньої експансії поводились ідентично, але згодом осуду підлягала лише Німеччина.

Фрідріх Стів: Що відкинув світ. Миротворчі пропозиції Адольфа Гітлера 1933-1939 рр. (+відео)

Перед початком російсько-української війни між Росією та Україною також існував договір про дружбу, співробітництво і поважання територіальної цілісності кожної з держав. Це було гарантією миру лише для недолугого тодішнього керівництва України. Росія в цей час активно готувалась до загарбницької війни проти України.

Етичні норми

Як змінились моральні та етичні норми Європи після війни?

В Радянському союзі ніяк. Після війни почався черговий геноцид українського народу – штучний голодомор у 1946-47 роках. 10 років тривало криваве придушення національно-визвольної боротьби на Західній Україні, знову наповнились в’язнями численні концтабори. Проте через те, що на окупованій території України за три роки окупації населення відвикло від комуністичної сваволі, відновлена комуністична влада вже не могла правити повністю за довоєнним сценарієм. Режим дещо пом’якшився.

Німеччина була розчавлена морально й економічно. Почалась активна деградація її національної ідентичності. Захитались і впали Британська і Французька колоніальні імперії. Об’єктивно, саме через цю обставину й економічне виснаження ці дві країни, фактично, Другу світову війну програли. Внаслідок поразки Японії виник страхітливий двійник більшовицького Радянського союзу – комуністичний Китай з його майбутніми масовими репресіями проти власного народу.

Спецоперація «Кіса»: Чому США допомогли Китаю стати головною загрозою для вільного світу (+аудіо)

Велика Британія втратила свою фінансову могутність. Засобом фінансових платежів у світі став американський долар замість англійського фунта. Відбувся Нюрнберзький процес над провідниками німецької нації. В ролі головного судді на ньому був найбільший злочинець, і не лише військовий, всіх часів і народів – Радянський союз. Нарешті, на мапі світу виникла нова держава – Ізраїль.

Мабуть, найбільшим вислідом закінчення Другої світової війни стало утворення Організації об’єднаних націй. Метою цієї організації було запобігання майбутніх війн у світі, але поки що ця мета так і не досягнута. Світова цивілізація у цілому пішла лівим шляхом свого подальшого розвитку.

Розтоптана і залякана Європа

Чому Європа боїться сучасної Росії, якщо вона являє собою лише пародію на СССР і спроможна лише погрожувати захопити весь світ?

Тому що і Європа тепер не та, що була у розпал холодної війни. Тут не стільки мова про її матеріальні ресурси, скільки про моральний стан. Найбільшу потугу Європи, яка сотні років була її цементуючою силою (Священна Римська імперія німецької нації або Перший Райх), спільними зусиллями зламали через коліно і вона все ще не прийшла до тями.

Генерал Джордж Паттон про Третій Райх: Ми знищили єдину нормальну країну в Європі

Економіка СРСР

Перед війною західні країни будували підприємства на території Радянського союзу, вони були націоналізовані? І чи працювали ці підприємства в Радянському союзі в період війни?

9 тисяч підприємств відразу будувались як державні, але за американські гроші, переважно американськими фахівцями і американськими технологіями та обладнанням. Всі вони мали подвійне призначення. Наприклад, Харківський тракторний завод випускав переважно танки, але було трохи і тракторів. Саме західні підприємства дозволили Радянському союзу випускати значно більше військової продукції, ніж у тодішній Німеччині, напередодні та під час Другої світової війни. Уралмаш, що в Єкатеринбурзі на Уралі, і досі є основним постачальником танків на фронти російсько-української війни.

За 10 років американці побудували в СРСР близько 1500 заводів і фабрик

Уроки Другої світової

Які уроки Другої світової війни є актуальними для нас?

Ніколи не воюй на боці ворога свого народу, ніколи не служи ворогу свого народу, ніколи не співчувай ворогу свого народу.

Розпалювачами Другої світової війни були Черчилль і Сталін – історики Мартін Аллен і Урі Мільштейн

Як німці ставились до українського народу?

Поведінка людей визначається їх культурою та освітою. Німці належали до одного з найкультурніших і найосвіченіших народів Європи. Ця культура та освіта серед них були масовим явищем, а не поодиноким, як у Радянському союзі. Це визначало їх ставлення до всіх інших європейських народів. В українцях вони бачили своїх потенційних союзників. Ще раз наголошую, що питання про незалежність України навіть не обговорювалось через його очевидність. Мова йшла лише про кордони майбутньої держави.

Щодо стосунків німців з українцями, у мене є значна кількість спогадів моїх родичів з різних областей України. Всі вони позитивні.

Українське село у Другій світовій війні

Видатні діячі Другої світової

Хто з діячів Другої світової війни вам найбільше подобається?

З політичних лідерів майже ніхто. Привабливою для мене є постать генерала Франсіско Франко в Іспанії. Він був сильною, розумною і мудрою людиною, свідомою національних інтересів своєї країни. Він придушив у країні спробу її більшовизації та десятки років вміло керував своїм народом, уникнувши всіх можливих небезпек на шляху країни. Хоча він симпатизував державам антикомінтернівського пакту – Німеччині, Італії, Японії – і по можливості допомагав їм, проте втримався від участі у Другій світовій війні. Тепер його країна Іспанія – одна з небагатьох країн Європи, що уникнула нинішньої демографічної кризи і успішно економічно розвивається в умовах високого рівня особистої свободи її громадян. Величезні заслуги Франко перед Іспанією не завадили нинішній владі Іспанії лівого спрямування засудити режим Франко як антинародний.

Привабливою, на перший погляд, виглядає і постать Адольфа Гітлера. Він піднявся на політичний олімп з народних глибин. Добре знав психологію свого народу, його ідеали та мрії. Проте він переоцінив свої можливості і просто не розумів психології та потуги тих сил, яким кинув виклик. Проводячи високоефективну внутрішню політику, він втягував крок за кроком Німеччину у майбутню світову війну, навіть не розуміючи цього. Пастки були розставлені – і він в усі потрапляв.

Мартін Борман і Адольф Гітлер: механіка психопатичного союзу (+аудіо)

Друга світова війна розпочалась у терміни, заплановані ще у далекому 1919 році. Парадокс ситуації у тому, що формально розпочала війну саме Німеччина нападом на Польщу, правда разом з Радянським союзом. Але Радянському союзу це вибачили, ніби нічого і не сталось, а Німеччина цим нападом сама наділа собі на шию зашморг, навіть цього не розуміючи. За кілька років цей зашморг задушив її. Гітлер, бажаючи повернути колишню велич своїй Батьківщині, привів Німеччину до страшної поразки. Не можна доручати долю величної країни простій людині, хоча і наділеній великими талантами. Наймолодшому генералу Європи (став генералом у 34 роки) Франко можна, а простолюдину Гітлеру ні (мав лише звання єфрейтора, хоча виявив неабияку хоробрість у Першій світовій війні) – така моя думка.

Волтер Лангер: Розум Адольфа Гітлера – секретна воєнна доповідь для американської розвідки

Диктатор Радянського союзу Сталін – малоосвічена, жорстока і кровожерна істота з кримінальним минулим, навряд може викликати хоча б найменшу симпатію. Очільники Сполучених штатів і Великої Британії Рузвельт і Черчилль були лише ляльками у політичному спектаклі тих часів у руках досвідчених ляльководів.

З військових мені подобаються багато старших офіцерів німецької армії, зокрема генерал Роммель, генерал Паттон – командир третьої американської армії, Роман Шухевич – головний командир Української повстанської армії.

Наслідки для України

Як Друга світова війна вплинула на українське суспільство?

На окупованих німцями територіях населення не голодувало. Середня тривалість життя помітно зросла. Після повернення Радянської влади все стало як і раніше. Відразу після війни почався новий голодомор. Середня тривалість життя знову впала. Почались масові репресії проти тих, хто співпрацював з німцями. І знову потягнулись потяги на Схід, відвозячи нових виселенців до Сибіру, а в’язнів у концтабори. Знову в Україні зникла найменша можливість вголос навіть натякати на якісь національні права. Каток русифікації з новою силою почав трамбувати Україну.

Фашизм і нацизм

Як відчуваються відголоси тієї війни сьогодні? Чи схожа та війна на нинішню?

Слова фашизм і нацизм стали сьогодні образливими, хоча на початку жодного негативного сенсу вони не несли. Слово нацизм (Німеччина) було лише скороченням слів націонал-соціалізм і означало ідеологію, що поєднувала націоналізм із соціалізмом.

Психологічна структура націонал-соціалізму: постіндустріальна четвірка головних цінностей (+аудіо)

Слово фашизм (Італія) означало національний солідаризм і було синонімом слова націоналізм.

Роджер Гріффін: Революція справа. Фашизм – це поєднання ідей народного організму та палінгенезії

Головним ідеологічним наслідком поразки Німеччини у Другій світовій війни була компрометація ідеології націоналізму. Націонал-соціалізм був засуджений, як найбільше зло сучасного світу, хоча з усіх існуючих ідеологій саме націоналізм є тою імунною системою для національного організму, яка забезпечую його виживання у складних умовах. Натомість руйнівні ідеології соціалізму і комунізму, що заперечували саму можливість збереження, розвитку і процвітання націй, не тільки не були скомпрометовані, а отримали потужний імпульс для своєї подальшої експансії у світі.

На політичній карті світу з’явився новий небезпечний монстр – комуністичний Китай, а також маса дрібніших комуністичних країн. Європа круто повернула ліворуч. Той факт, що комуно-соціалізм, як напрямок руху, є рухом до економічної, культурної і демографічної деградації, підтверджується біологічним вимиранням всіх охоплених ним країн.

Здавалося б, у першу чергу, міжнародною громадськістю мав би бути засудженим більшовизм як найбільше зло за всю історію людства. Саме російський варіант більшовизму несе відповідальність за 15 млн. знищених українців у Радянському союзі за 20 років між двома світовими війнами. Але кого цікавили життя українців? Кат українського народу, забруднений українською кров’ю і кров’ю інших народів Радянського союзу, був головним суддею на Нюрнберзькому процесі. Безпрецедентний злочин в історії людства і досі залишився невідомщеним.

Коли пишеш про інший народ, то завжди існує великий ризик упередженого ставлення до нього, особливо, якщо твій народ з цим іншим народом знаходиться у стані війни. Краще послуговуватись авторитетними свідченнями представників того іншого народу. Таким незаперечним авторитетом для московитів є їх відомий філософ Микола Олександрович Бердяєв: «Більшовики – це не банда розбійників, що напала на російський народ на його історичному шляху і пов’язала йому руки і ноги, і не випадкова їх перемога. Більшовизм є явищем глибшим, страшнішим і зловіснішим. Банда розбійників була б набагато невиннішим явищем. Більшовизм є не зовнішнім, а внутрішнім для російського народу явищем, його тяжкою духовною хворобою, органічною недугою російського народу. Більшовизм є лише відображенням внутрішнього зла, що живе в нас …».

Гопники та психопати: ненависть росіян до українців має біологічні причини (+аудіо)

Другу світову війну нагадував початок нинішньої російсько-української війни. Вона була війною моторів, тобто надзвичайно маневровою війною. Стрімкими ударами нам вдалося швидко відвоювати втрачені території на півночі України у Харківський і Київській областях. Це викликало переляк у деяких закулісних сил, які не бажали програшу Московії. Нам почали давати рівно стільки зброї, скільки потрібно для оборони, але недостатньо для наступу. Зараз війна нагадує Першу світову війну, тобто носить позиційний, окопний характер. Якою вона буде надалі – залежатиме від того, чи насміляться наші союзники піти на повну поразку Московії у цій війні з наступним поділом Російської федерації на окремі держави. В іншому разі ми не досягнемо миру, а отримаємо лише тимчасовий перепочинок.

Я думаю, що ми є свідками початку Третьої світової війни. Все найцікавіше і найкривавіше ще попереду.

Остарбайтери

Як ви ставитесь до остарбайтерів? І чи правильно зробила Німеччина, запровадивши цей рух на окупованих територіях?

Мобілізація трудових ресурсів на окупованих територіях, не тільки Радянського союзу, було нагальною необхідністю для німецької економіки. Більшість німецьких чоловіків були на фронті, де ризикували власними життями, а німецька промисловість мала працювати на повну потужність. Умови праці для остарбайтерів були такі ж, як і для німців, але оплата праці була набагато нижча. При цьому слід мати на увазі, що в колгоспах у Радянському союзі умови праці були набагато важчі, а за примусову роботу взагалі нічого не платили.

І ще одна обставина. Молоді хлопці, що виїхали на роботу до Німеччини, тим самим убереглись від радянської мобілізації до діючої армії і залишилися живими. З тих, хто не виїхав на роботу в Німеччину і кого радянська влада мобілізувала до армії на окупованих раніше німцями територіях у 1944 році, не вижив майже ніхто. Ставлення до виїзду на працю до Німеччини було різним. Дехто категорично не хотів їхати, а дехто їхав добровільно з надією, тому що гіршого місця для людини праці, ніж Радянський союз, у Європі не було. З приблизно 2 млн українських остарбайтерів 0.5 млн після закінчення війни не захотіли повертатись в Радянський союз.

Трудова повинність української молоді в Німеччині (1942-1945). Листи на Батьківщину. Ч. I

Ставлення Заходу до Московії

Чому Європа та Америка з обережністю ставиться до постачання Україні озброєнь?

Тому що дехто боїться поразки Московії, а дехто не хоче перемоги України. Взагалі, у часи холодної війни західні засоби масової інформації штучно створили з Московії військового монстра, яким себе ж і залякали. Страх розгнівати цю, на думку багатьох, військову супердержаву також присутній. Небезпека ситуації у тому, що за спиною у Московії стоїть комуністичний Китай, який виник якраз унаслідок поразки Німеччини у Другій світовій війні.

Дивний союз гієни і панди: перспективи взаємодії Росії та Китаю в побудові Великого Мордору (+аудіо)

Третій Райх і Україна

Яку кінцеву думку ви можете висловити щодо Другої світової війн – на чиєму боці варто було Україні брати участь у цій війні? Чи можливо було уникнути конфлікту на території України, або максимально зменшити втрати?

Українські націоналісти робили ставку на перемогу Німеччини й були вільні у своєму виборі. Західноукраїнська інтелігенція також робила ставку на перемогу Німеччини. Саме це пояснює той ентузіазм, з яким представники цієї інтелігенції записувались у 1943 році до лав створюваної німцями дивізії СС Галичина. На 11 тисяч вакансій було подано 82 тисячі заяв. Симфонічний оркестр Львівського оперного театру написав заяви у повному складі. 1943 рік був переломним у війні. Перемога Німеччини ставала все більш примарною, але інтелігенція Західної України жила тоді саме цією примарною надією.

Створення дивізії СС «Галичина» як політичний проект та цивілізаційний вибір (+відео)

До речі. Формування дивізії СС-Галичина з українців повністю спростовує тезу радянської пропаганди про те, що німці вважали українців расово неповноцінними. Підрозділи військових формувань СС створювались з представників практично всіх європейських народів, а також з деяких народів Радянського союзу. Тут я наведу лише знакові військові формування у складі військ СС, через занадто велику їх загальну кількість.

З українців: 14 Українська дивізія СС-Галичина;

З козаків: 15-й Козачий російський корпус військ СС (3 дивізії);

Козачий охоронний корпус військ СС в Італії (2 дивізії);

Козачий резерв СС (2 полки);

1-а Кавалерійська Козача дивізія СС;

1-а Донська Кавалерійська Козача дивізія СС;

2-а Кавалерійська Козача дивізія;

3-я Пластунська Козача дивізія;

1-а Козача піша Донська дивізія СС;

2-а Козача піша Кавказька дивізія СС;

З росіян:

29 Російська дивізія СС;

30-а Російська дивізія СС;

1-а Російська національна бригада СС – Дружина;

1-а Гвардійська бригада РОА СС;

Бригада СС – Центр антибільшовицької боротьби;

З латишів:

6-й Латиській корпус військ СС (2 дивізії);

Латиський легіон СС (2 полки);

З естонців:

20-а Естонська дивізія СС;

Естонський легіон СС (1 полк).

Слід зауважити, що частини СС формувались лише з представників тих народів, арійське походження яких не викликало сумніву. Разом з тим, більшість громадян Радянського союзу, що перейшли на бік німців, воювали у складі Вермахту. Формування з Кубанських козаків чомусь не мали у назві прикметника Кубанська.

Російські підрозділи СС, зокрема через їх ненадійність, невдовзі були розформовані, а частина їх офіцерського складу розстріляна. Вони відрізнялись від інших національних формувань низькою дисципліною і неадекватною жорстокістю.

У більшості українців не було вибору на чиєму боці воювати. Тому воювали вони переважно на боці московитів, незалежно від їх власних переконань. Воювали, фактично, за перемогу і подальше збереження концтабору під назвою Радянський союз. Демографічні втрати України у цій війні склали 14 млн. осіб. Чим їх можна виправдати? Тільки нещасливою долею українців. Вони переважно воювали і гинули у війні на боці свого історичного ворога проти свого історичного союзника. Уникнути таких втрат було неможливо через колоніальний статус України і режим концтабору на її території.

Що принесла Україні Друга світова війна – перемогу чи поразку

Популярність нацизму

Чому після Другої світової війни зросла популярність нацизму?

Навпаки. Після Другої світової війни переважна більшість людей відмежувалась від ідеології націонал-соціалізму (скорочено нацизму). Так завжди буває з тими ідеологіями, що програли. Мені, наприклад, у цьому словосполученні зрозуміле і прийнятне лише слово націоналізм, оскільки я вважаю себе українським націоналістом. У націонал-соціалізмі є багато корисних для українського націоналізму ідей, але є і багато не прийнятних. Націоналізм кожного народу є цілком характерним для нього. Хоча націоналізми різних народів мають і спільні риси. Коротко: націоналізм означає пріоритет національних інтересів для даної конкретної людини над всіма іншими її інтересами.

Третій Райх: принципи ідеальної держави для всіх – академічне дослідження (+аудіо)

Союзники України

Очевидно, що війна із Росією може скінчитися повним знищенням цієї орди. Чи є в України союзники, які допоможуть нам це зробити?

Союзники у нас безумовно є – це всі європейські країни, за виключенням Угорщини, це вся Північна Америка. Найбільший військовий і економічний наш союзник – це Сполучені Штати, у Європі – це Німеччина. Проте Німеччина діє вкрай обережно, не бажаючи вступати у занадто відверту конфронтацію з Московією, пам’ятаючи свою поразку у Другій світовій війні. Велика Британія діє найсміливіше, виходячи з традиційного багатосотрічного протистояння з Московією. Проте у неї нема таких економічних можливостей, як у Німеччини. Доволі сміливо діє і Франція, хоча її економічні можливості ще скромніші. Серед наших найближчих сусідів найбільшу допомогу надає нам Польща, хоча в ній існують фінансовані з Москви антиукраїнські структури.

Союз Вепра і Орла: зоряні війни, внутрішній космос, Велике Міжмор’я і його символіка (+аудіо)

Проте я не впевнений, що нам дадуть знищити Московію. Надто багато вкладено зусиль у її становлення у 1917 році, у її мілітаризацію перед Другою світовою війною, у її економічну стабілізацію після цієї війни. Ті сили, що сприяли Московії все двадцяте сторіччя, нікуди не зникли. Вони продовжують бути за кулісами багатьох сучасних глобальних подій. Вони можуть суттєво вплинути на завершальну фазу цієї війни не на користь безпечного існування України у подальшому часі.

Причини поразки Третього райху

Чому німці втратили стратегічну перевагу в 1943 – 1944 рр.?

Тому що у війну вступили Сполучені Штати з їх необмеженим проти німецького економічним і військовим потенціалом. За німецькими військовими канонами війна на два фронти – це неминуча поразка Німеччини. Саме це і сталось.

Третя війна з Росією: 6 таємних інструментів сталінізму (+аудіо)

Україна в ООН

Чому Україна не стала постійним членом Ради Безпеки ООН, хоча Україна є одним з її засновників?

На початку кількість членів ООН була відносно невеликою. Кожний голос мав велику вагу при голосуваннях. Сталіну вдалося обґрунтувати необхідність надання Радянському союзу трьох голосів замість одного, як у решти членів ООН. Крім того, такий маневр мав і внутрішньополітичне спрямування. Він мав продемонструвати населенню Західної України і Західної Білорусії, яке вело національно-визвольну війну, що Радянський союз дбає про міжнародний статус і національні інтереси цих народів. Іншої мети у Сталіна не було, а добиватись постійного членства цих народів у Раді Безпеки – це вже було для нього занадто.

Кінематограф

Чому у фільмах про цю війну показують лише жорстокість німців?

Тому що російські фільми про війну і досі є знаряддям інформаційної війни Московії проти Німеччини. Це також дає можливість відвернути увагу від безпрецедентних воєнних злочинів самої Московії. Тому що багато західних країн і досі бояться німецького реваншу за поразку Німеччини в обох світових війнах. Тому що Німеччина все ще деморалізована за результатами цих двох поразок і не може дати належну відсіч всім інсинуаціям проти неї. До речі, після Першої світової війни в інформаційному плані було те саме. Але є і правдиві фільми про цю війну (не у Московії). Просто їх важко знайти у сучасному інтернеті, забитому всяким мотлохом. Подивіться для початку в ютубі серіал: «Запильонниє ліца», або фільм: «Мост» 1959 року випуску, або фільм: «Подводная лодка».

Жорстокість солдат визначається не ідеологією і не наказами згори, а їх культурним і освітнім рівнем. Німці з часів Священної Римської імперії німецької нації були одним з найосвіченіших і найкультурніших народів Європи. Такими вони були і в цій війні.

Контрастом до них були солдати й офіцери Радянської армії. Більшість вищого командного складу Радянської армії мало лише початкову освіту (маршал Жуков – 3 класи). Їх культура була також на відповідному рівні. Про культуру нижчих чинів свідчать наступні спогади:

Це було п’ять місяців тому, коли наші війська в Східній Пруссії наздогнали цивільне населення, що евакуйовувалось з Гольдапа, Інстербурга та інших міст, покинутих німецькою армією. На возах, машинах, пішки люди похилого віку, жінки, діти, великі патріархальні родини неспішно йшли на захід по всіх дорогах і магістралях країни. Наші танкісти, піхотинці, артилеристи, зв’язківці, що наздогнали їх, щоб розчистити шлях, скидали їх вози з меблями, сумками, валізами, кіньми в рови на узбіччях шосе, відтісняли старих і дітей і, забувши про обов’язок і честь і про відступаючі без бою німецькі частини, тисячами нападали на жінок і дівчат. Жінки, матері та їхні дочки, лежать праворуч і ліворуч уздовж шосе, а перед кожною стоїть кудкудакаюча армада чоловіків зі спущеними штанами. Тих, хто стікає кров’ю і втрачає свідомість, відтягують в сторону, дітей, які поспішають їм на допомогу, розстрілюють. Гогіт, сміх, крики і стогін. А їх командири, їх майори і полковники стоять на шосе: хто сміється, а хто й диригує процесом. Це для того, щоб в ньому брали участь всі без винятку їхні солдати.

(Уривок з книги «Війна все спише» російського художника і живописця Леоніда Миколайовича Рабічева, який був командиром взводу у 1942-1945 роках. І це лише один епізод, а їх у книзі багато).

Які фільми потрібно зняти Україні в ідеологічній війні з Мордором

Дякую моїм читачам за цікаві та змістовні запитання.

Наші інтереси: 

Досліджуємо реальну історію Другої світової війни, адже стійке майбутнє можна побудувати лише на твердому фундаменті знань про минуле.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Вічно юний Купало-Аполлон та його стріла

Гіперборійська традиція і сім чеснот Нагірної проповіді: внутрішнє і зовнішнє, особисте і соціальне

Джерелом античної філософії було боголюдське вчення Аполлона Гіперборійського, відомого під іменами Купал (захисник народу), Ной (новий, юний) і Гермес-Єрмій (святий). Свято Купала-Аполлона-Гермеса...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Щодо оплати праці остарбайтерів…

«…Умови праці для остарбайтерів були такі ж, як і для німців, але оплата праці була набагато нижча.»
Формально, якщо порівнювати заробітну плату німецького робітника і остарбайтера у цифровому вираженні, це дійсно так. Але…
Остарбайтери працювали у трьох секторах:
- У промисловості (заводи, фабрики, шахти) Німеччини, Польщі, Франції, Бельгії, Норвегії.
- У сільському господарстві Німеччини.
- У сфері обслуговування, в тому числі у якості хатніх робітниць у німецьких сім’ях.

Умови роботи, побуту, харчування та оплата були різні.
На відміну від німецьких робітників, остарбайтери не платили податків, вони також безоплатно користувалися медичними послугами (при хворобах, пологах). Медичну страховку оплачували власники підприємств, а також приватні особи у яких працювали остарбайтери.
З огляду на війну, робоча зміна на заводах і фабриках була 10-12 годин. Але остарбайтери, нарівні з німецькими робітниками, мали вихідні дні. Також неробочими днями були 1 січня (святкуаання Нового року) і Великдень.

Харчування також значно відрізнялося в залежності від місця праці.
На заводах і фабриках остарбайтери отримували картки, як і німецькі робітники, а також набори продуктів.
У сільському господарстві та у сфері обслуговування остарбайтери харчувалися за одним столом з господарями.

Між Україною і ВеликоНімеччиною (так українці іменували Третій Райх) діяло поштове сполучення. Можна було посилати листи, поштові картки та посилки і бандеролі.
Діяли такі правила (обмеження):
- Два листи на місяць;
- Кількість поштових карток не обмежувалася
- Дві посилки на місяць; вагою не більше 10 кг кожна.
- Бандеролі вагою до 250 г кожна і кількість не обмежувалася.
У листах і при поштових картках можна було пересилати фотографії.
Діяла військова цензура: не можна було конкретно описувати роботу на заводах та фабриках; не можна було описувати наслідки бомбардувань союзною авіацією.
Також можна було посилати грошові перекази.
***
НА жаль формат коментаря не дає можливості більш широко розкрити тему і додати фотографії. Але я маю намір написати і опублікувати ряд статей про життя і роботу остарбайтерів, базуючись на архівних матеріалах, з якими мені пощастило ознайомитися в період 2012-2019 рр. і які я закопіював для власного архіву.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Щодо оплати праці остарбайтерів…

«…Умови праці для остарбайтерів були такі ж, як і для німців, але оплата праці була набагато нижча.»
Формально, якщо порівнювати заробітну плату німецького робітника і остарбайтера у цифровому вираженні, це дійсно так. Але…
Остарбайтери працювали у трьох секторах:
- У промисловості (заводи, фабрики, шахти) Німеччини, Польщі, Франції, Бельгії, Норвегії.
- У сільському господарстві Німеччини.
- У сфері обслуговування, в тому числі у якості хатніх робітниць у німецьких сім’ях.

Умови роботи, побуту, харчування та оплата були різні.
На відміну від німецьких робітників, остарбайтери не платили податків, вони також безоплатно користувалися медичними послугами (при хворобах, пологах). Медичну страховку оплачували власники підприємств, а також приватні особи у яких працювали остарбайтери.
З огляду на війну, робоча зміна на заводах і фабриках була 10-12 годин. Але остарбайтери, нарівні з німецькими робітниками, мали вихідні дні. Також неробочими днями були 1 січня (святкуаання Нового року) і Великдень.

Харчування також значно відрізнялося в залежності від місця праці.
На заводах і фабриках остарбайтери отримували картки, як і німецькі робітники, а також набори продуктів.
У сільському господарстві та у сфері обслуговування остарбайтери харчувалися за одним столом з господарями.

Між Україною і ВеликоНімеччиною (так українці іменували Третій Райх) діяло поштове сполучення. Можна було посилати листи, поштові картки та посилки і бандеролі.
Діяли такі правила (обмеження):
- Два листи на місяць;
- Кількість поштових карток не обмежувалася
- Дві посилки на місяць; вагою не більше 10 кг кожна.
- Бандеролі вагою до 250 г кожна і кількість не обмежувалася.
У листах і при поштових картках можна було пересилати фотографії.
Діяла військова цензура: не можна було конкретно описувати роботу на заводах та фабриках; не можна було описувати наслідки бомбардувань союзною авіацією.
Також можна було посилати грошові перекази.
***
НА жаль формат коментаря не дає можливості більш широко розкрити тему і додати фотографії. Але я маю намір написати і опублікувати ряд статей про життя і роботу остарбайтерів, базуючись на архівних матеріалах, з якими мені пощастило ознайомитися в період 2012-2019 рр. і які я закопіював для власного архіву.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!