Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 97
  • Переглядів: 103

«Змушували мити підлогу вишиванками»: новий навчальний рік в окупації

Категорія:

Світ:

На захоплених територіях України почався новий навчальний рік, до якого окупаційна влада додає ще більше воєнної компоненти. Замість уроків з безпеки життєдіяльності у школах вивчатимуть предмет, який називається «Основи захисту «батьківщини», де дітей будуть навчати стройовій підготовці та наданню медичної допомоги.

24090302.jpg

Юлія Клименко з молодіжного руху #ЮгМолодой проводить квіз для школярів «Росія — Батьківщина моя» у школі №1 для учнів 11 класів. Мелітополь, березень 2023 року. Фото з відкритих джерел

Про це пишуть «Новини Приазовʼя» від Радіо Свобода.

За словами голови Запорізької обласної військової адміністрації Івана Федорова, на уроках праці школярі навчатимуться збирати та управляти безпілотниками, а у навчальних закладах стане ще більше пропаганди – російські прапори будуть розвішувати в кожному класі, а так звані «розмови про важливе» з дітьми проводитимуть російські військові, які воюють проти України та силовики, які викрадають, катують та ув’язнюють цивільних жителів.

Росія у такий спосіб перебудовує навчання в окупації на власні воєнні потреби. При цьому відвідувати школи потрібно обов'язково – інакше погрожують позбавляти батьківських прав. Федоров наголосив, що «навчальний процес на окупованих територіях – це процес, що пов'язаний з пропагандою», а не з освітою.

За даними Центру національного спротиву, новий предмет – «Основи захисту батьківщини» в окупації викладатимуть учням випускних 8-х і 10-х класів. Вчителів для цього готує російський центр «Воїн». Ключовим елементом нової програми стануть обов’язкові 5-денні військові збори на базі мережі центрів «Авангард», які у Росії називають осередками військово-патріотичного виховання молоді.

Призначений Росією керувати окупованою частиною Запорізької області Євген Балицький 2 вересня зазначив, що до шкіл у регіоні пішли начебто 45 тисяч дітей. Підконтрольний окупаційній владі місцевий телеканал «ЗаТВ» у серпні повідомляв, що на захопленій території Запоріжжя з'являться також нові підручники для учнів 5-7 класів з предмета «Історія нашого краю (Запорізька область)». В медіа зазначили, що підручник адаптовано для проведення уроків історії у межах курсу «Росія – моя історія».

Представниця управління освіти Мелітопольської міської ради Запорізької області на умовах анонімності з міркувань безпеки розповіла «Новинам Приазов'я», що система освіти на окупованих територіях спрямована головним чином на поширення російських наративів під час навчання та на мілітаризацію дітей. До того ж безпосередньо у Мелітополі окупаційна влада відкрила ще дві нові школи.

Також у школах на окупованих територіях повертають свята і традиції, які були притаманні Радянському Союзу. У школах Мелітополя відзначався День піонерії – дітей виводили на площу, одягали піонерські краватки, пілотки і в такому вигляді вони мали урочисто крокувати.

«Той хто пам'ятає радянські часи, то зрозуміє, що це повністю вся ідеологія перенесена в сьогодення наших дітей. Коли весь світ крокує вперед, йде розвиток освіти, діти можуть подорожувати світом, то саме діти з окупованих територій обмежені в цьому і вони пізнають тільки те, що було колись давно, років 20-40 тому», – розповіла жінка.

«Вчать керувати дронами, складати їх, це і в старших класах, і багато у РФ так званих молодіжних організацій, які на цьому виховують дітей. Вони відновили молодіжну «Зірницю», організовують для цього молодь по всій Запорізькій області. Діти всі мають певний одяг, який їх вирізняє – чи то «Юг молодой», чи «Движение первых». Тобто надзвичайно потужна система виховання засобами російської ідеології. Проводять навчальні тренування з евакуації – такий собі захист від «озброєних злочинців», як вони їх називають, відпрацьовують дії під час повітряної тривоги. Тобто такі заходи вони проводять кілька разів на рік. У кожному закладі часті гості – військові РФ, які повністю озброєні. Ми розуміємо, що це надзвичайно складно і давить на дитячу психіку», – підкреслила вона.

На окупованій території Херсонської області також розпочався навчальний рік. За даними призначеного агресором керувати захопленою частиною області Володимира Сальдо, цього року у регіоні – начебто понад 18 тисяч школярів. Водночас так званий заступник голови окупаційного уряду Сергій Черевко розповів, що до шкіл пішли понад 20 тисяч дітей.

Начальниця відділу освіти Виноградівської сільської територіальної громади Херсонського району Валентина Бурделенко розповіла «Новинам Приазов'я», що ця громада перебуває в окупації з першого дня повномасштабного вторгнення. Більша частина дітей (а саме 52%) залишаються на її території. Окупаційна влада відкрила три ліцеї, де навчаються діти.

Вчителі у Виноградовому майже всі повним складом пішли на співпрацю з окупантами. В Тарасівському опорному ліцеї на співпрацю пішов тільки керівник.

«Там набирали вже в заклад освіти педагогічний колектив з села Клини або ж педагогів, які приїхали з Росії. Брилівський ліцей теж запустили у 2022-2023 навчальному році. Туди прийшли на роботу люди, які взагалі не мали педагогічної освіти, або взагалі не мали ніякої освіти, але мали бажання працювати. Дітей примушували йти до школи, до батьків приходили додому зі зброєю, погрожували, якщо діти не підуть до школи, то будуть вилучати їх із сімей», – каже вона.

У навчальних закладах громади постійно перебувають озброєні люди. У шкільній програмі, так само як і на окупованій території Запорізької області, з'явився предмет «Основи захисту батьківщини».

«Були випадки на початку 2022-2023 року, що дітей у Виноградівському ліцеї навіть примушували мити підлогу вишиванками з виховною метою, закривали їх у спортивній залі. Навіть деякі дітки втрачали свідомість, тому що було жарко. Замість предмета «Основи безпеки життєдіяльності» вводять предмет «Основы безопасности и защиты родины». Там дітей будуть вчити ходити маршем, передбачено навчати поводженню зі зброєю, керуванню дроном. Це вони планують ввести вже цього навчального року», – розповіла Бурделенко.

З українських дітей намагаються зробити російських патріотів, додала начальниця відділу освіти. За її словами, з перших днів окупації українську символіку в школах зірвали, а літературу спалили.

«Привезли свої підручники, використовують програми країни-агресора. Дійсно вони впливають дуже на дітей. Тому потрібно деокупувати ці території, в громаді залишилось дуже багато дітей і не можна їх втратити», – наголосила вона.

Експерт та аналітик Центру громадянської просвіти «Альменда» Олег Охредько розповів «Новинам Приазов’я», що головна мета Росії – не лише знищити ідентичність українських дітей, а і зробити з них російських військових. Це – воєнний злочин.

«По-перше, це зміна ідентичності, тобто буквально переселення певних дітей, яке відбувається. По-друге, це пропаганда служби в армії, це безпосередньо пряме порушення Женевських конвенцій. І зрозуміло, за це повинне бути міжнародне покарання. Україна вже подала декілька позовів і проти них запроваджуються санкції. На жаль, зараз відбувається не просто пряме порушення міжнародного законодавства, а відбувається переселення російських громадян на окуповані території. З Курщини переїжджає велика кількість людей, вони приїжджають разом з дітьми. І ці діти знову ж ідуть до шкіл, які є на цій території. А це вже пряме порушення, яке називається колонізація», – зауважив Охредько.

На його думку, кількість дітей, які йдуть до російських шкіл на окупованих територіях, може збільшитися через тиск, який чинять на школярів та їхніх батьків.

«Збільшується шляхом репресивних дій окупантів. І ось буквально у серпні відбулися чергові облави на дітей, які не пішли до російських шкіл. До будинків, до квартир приходили представники так званих російських органів влади в супроводі озброєних людей і вимагали, щоб діти пішли до школи. А якщо діти не підуть, то їх просто відберуть», – повідомив він.

Він каже, що українських дітей на окупованих територіях будуть вчити, як стріляти з автомата, як кидати гранату. Буде проходження військових зборів, коли діти будуть виїжджати та працювати, якщо можна так сказати, зі зброєю. Причому якщо раніше це були макети зброї, то зараз вони навчаються разом із бойовою зброєю. Окрім того, збільшилася кількість так званих «СВОшників», які приходять до шкіл і намагаються розповісти про події, які, з їхнього погляду, відбуваються на фронті. Щотижня будуть відбуватися так звані «розмови про важливе» і зрозуміло, що вони також пронизані питанням мілітаризації», – зазначив він.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що в першу чергу потрібно деокупувати території Запорізької та Херсонської областей, бо там залишилось дуже багато дітей і не можна їх втратити (бо буде, як в ОРДЛО, де діти вже втрачені для України). Розуміємо, що РФ підриває Україну зсередини – навіть після деокупації цих територій, там залишаться люди з промитими мізками.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи