Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Українофоби погризлися за «Тінь Пушкіна»

Відкриття шостого фестивалю «Пушкінська осінь в Одесі» 26 вересня ознаменувалося ганебним скандалом. Справа в тім, що громадянин Великобританії - торговець антикваріатом і любитель поезії Олег Борушко, який придумав цей літературний турнір і  став його незмінним організатором і спонсором, доповнив цьогорічну програму заходом, який викликав суперечливі оцінки громадськості. 

Ніхто не заперечує, що сам конкурс турнірних віршів, які мають починатися рядком «Тиха украинская ночь…» з поеми Олександра Пушкіна «Полтава», річ цілком прийнятна. Поети зі всіх регіонів нашої країни змагалися за аж надто претензійний титул Короля (Королеви) поетів України-2013 і приз федеральної агенції «Россспівробітництво» - поїздку в Кембріджський університет (Великобританія) для участі в супертурнірі поетів російського зарубіжжя «Поверх бар’єрів», що відбудеться влітку наступного року.

Благословила цей фестиваль і матеріально підтримала й Одеська міськрада. І то не дивно, адже для неї Пушкін не лише символ Росії, а й уособлення російськості самої Одеси. Мерія всіляко популяризує міф про те, що матір’ю-засновницею міста є імператриця Катерина ІІ, а її ставленики – то великі благодійники Південного Причорномор’я. Підтримавши закон Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики», міськрада першою в Україні надала російській мові статус регіональної. Нині місто прикрашають білборди з цитатами О.Пушкіна та інших класиків про велич і красу російської мови. Тож нинішній фестиваль для мерії став ще одним каменем у підвалини споруджуваного нею бастіону русского міра.

Вважаючи що двох пам’ятників Олександру Пушкіну для Одеси замало, мерія активно підтримала ідею Борушка відкрити на розі Дерибасівської й Рішельєвської вулиць ще й пам’ятний знак «Тінь О.С. Пушкіна». Задумане здійснили. Біля колишнього дому Рено, де поет жив під час свого південного заслання у 1823-1824 роках, прямо на тротуарі виклали з чорної плитки його триметрову тінь, яку він нібито відкидав, коли стояв на балконі готелю. Саме цей арт-об’єкт за ескізом скульптора Олександра Князика, схожий на карикатуру поета, й викликав загальне обурення.

Напередодні відкриття пам’ятного знаку на перехресті вулиць Дерибасівської й Рішельєвської зібралися на акцію протесту представники раніше дуже прихильно налаштованих по відношенню до міського голови Одеси Олексія Костусєва проросійських шовіністичних організацій та партії Наталії Вітренко. Цього разу вони звинуватили мера в тому, що він проігнорував думку громадськості й познущався зі святого для них образу Пушкіна. Тепер його досить потворну триметрову тінь на тротуарі будуть затоптовувати тисячі перехожих і навіть собаки, яких господарі виводять на прогулянку.

А щоб Костусєв на власній шкурі відчув, як то почуватися, коли люди затоптують твоє зображення, активісти громадської організації «Молодежное единство» намалювали на брезенті поверх «Тіні Пушкіна» тінь мера з кувалдою в руках. За словами глави цієї організації Антона Давидченка, міський голова не лише поглумився над пам’яттю поета, а й образив усіх одеситів. Такої ж думки дотримуються представники інших російських общин Одеси та Війська Вірних Козаків Чорноморських ім. Б.Хмельницького. А ще Антон заявив, що наступного дня дюжина спортсменів спробують зірвати урочисте відкриття меморіального знаку.

А коли 27 вересня представники мас-медіа й активні противники знаку «Тінь Пушкіна» зібралися о 15 годині, щоб стати свідками урочистості, то з подивом довідалися, що міськрада вже випередила їх, провівши відкриття таємно на п’ять годин раніше призначеного часу. Тож цього разу захисники честі Пушкіна влаштували ще один імпровізований мітинг, оголосивши Олексію Костусєву своє «останнє попередження». Тут можна було бачити активну регіоналку, завсідницю так званих антифашистських маршів Ніну Кочановську, яку величають «Міс одеська барикада». Вона теж обурювалася діями мера, який не рахується з думкою громадськості.  Прийшов подивитися на це «неподобство» й депутат міськради від партії «Родіна» Григорій Кваснюк. Він при свідках домовився з Антоном Давидченком, що вони разом на початку жовтня зламають ганебний для Одеси знак. Але перед цим вони влаштують мітинг біля міськради й зажадають від мера вибачення і скасування рішення про встановлення потворного арт-об'єкта.

А поки що всі бажаючі мають можливість пересвідчитися у художній недолугості «Тіні О.Пушкіна». Вона виконана в такому гротескному стилі, що межує з абсурдом. Розчепірені ноги, неприродно розвернута голова, в руці тростина, як дубина… Отаким неоковирним прагне увічнити образ поета, «який дав Одесі грамоту на безсмертя»,  запеклий українофоб Костусєв. А не менш ярі ураїноненависники з проросійських шовіністичних організацій тепер гризуться з ним лише тому, що «Тінь Пушкіна» нічого спільного не має з мистецтвом. Але всі вони вкупі вважають Одесу російським містом і прагнуть перетворити її на форпост русского міра.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...