Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

Двопартійна коаліція в Конгресі вимагає від адміністрації Байдена посилити санкції проти російської нафтосервісної галузі

Категорія:

Світ:

Двопартійна коаліція в Конгресі стверджує, що чинні правила дозволяють великій американській фірмі підживлювати військову машину Путіна.

24102001.jpg

Фото: Depositphotos. Автор: FlyOfSwallow

Американські конгресмени також звернулися до Міністерства фінансів і Державного департаменту США з проханням пояснити, чи санкціонувала адміністрація Байдена транзакції, в рамках яких х'юстонська компанія SLB, більш відома за своєю давньою назвою Schlumberger, імпортувала в Росію обладнання на суму 17,5 млн доларів у період з серпня по грудень минулого року, пише Financial Times.

SLB є найбільшою у світі нафтосервісною компанією. Вимоги Конгресу з'явилися після серпневого розслідування Financial Times, яке показало, що SLB продовжує розширювати свою діяльність в Росії, користуючись відходом західних конкурентів, попри міжнародні санкції у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

«Ця американська компанія підтримує військову машину Володимира Путіна в належному стані, фінансуючи варварське вторгнення в Україну, – йдеться в листі, який підписали більш ніж 50 членів Конгресу та адресували державному секретарю Ентоні Блінкену і міністру фінансів Джанет Єллен. – Ми закликаємо вас продовжувати підтримувати наших українських союзників шляхом запровадження більш жорстких нафтових санкцій, щоб ефективно обмежити прибутки Путіна».

Представники Державного департаменту та SLB не відповіли на запити про коментарі. Міністерство фінансів США заявило, що залишається «відданим використанню всіх  інструментів, щоб зменшити доходи Кремля та ускладнити роботу російської військової машини».

«Американським фірмам заборонено здійснювати будь-які нові інвестиції в Росію, і ми плануємо застосовувати всі наші санкції проти компаній, що перебувають під нашою юрисдикцією».

Постачальники нафтосервісних послуг виконують більшу частину чорнової роботи для світової нафтогазової промисловості – від будівництва доріг і прокладання труб до буріння свердловин і перекачування нафти. Вони також забезпечують доступ до складних технологій, які є життєво важливими для підтримки розвідки та розробки складних бурових операцій.

Правозахисні групи та український уряд стверджують, що діяльність SLB  допомагає генерувати мільярдні доходи від продажу нафти, які в кінцевому підсумку йдуть на підтримку війни Кремля. Минулого року Національне агентство з питань запобігання корупції України внесло SLB до чорного списку «міжнародних спонсорів війни».

Але західні політики уникали запровадження всеосяжних санкцій проти нафтогазових компаній у Росії через побоювання, що це призведе до припинення експорту викопного палива і спричинить стрибок світових цін на нафту.

У липні 2023 року SLB оголосила, що «припиняє поставки продукції та технологій до Росії з усіх об'єктів SLB по всьому світу у відповідь на постійне розширення міжнародних санкцій». Однак записи, отримані FT, показують, що імпорт продовжувався.

Більша частина імпорту – на суму $13 млн – надійшла з Китаю, а ще $3 млн – з Індії. Російський бізнес SLB також підписав нові контракти минулого року після виходу двох найбільших американських конкурентів, Baker Hughes і Halliburton, які продали свої російські підрозділи у 2022 році.

Починаючи з грудня 2023 року, компанія розмістила понад 1300 оголошень про вакансії в Росії. Такі оголошення продовжували з'являтися аж до цього тижня. Одне з оголошень про вакансію комп'ютерного техніка в Тюмені, датоване 15 жовтня, починалося словами «Ми, міжнародна компанія, і зараз активно розширюємо нашу команду».

Ллойд Доггетт, член Конгресу від демократів з Техасу, заявив, що, дозволяючи американським компаніям працювати в Росії, уряд США і його європейські союзники «по суті фінансують обидві сторони війни».

«Добре розуміючи занепокоєння щодо ціни бензину на заправках, ми повинні припинити підживлювати військову машину Путіна, щоб виграти цю війну, забезпечити справедливий мир і репарації», – сказав він.

Джейкоб Аучінклосс, член Конгресу США від штату Массачусетс, заявив, що закриття лазівок у санкціях, якими користуються американські нафтосервісні компанії, збільшить вартість перекачування нафти до Росії, але навряд чи обмежить світове постачання.

У травні представник Державного департаменту США заявив, що SLB «поки що» не порушувала санкцій, і компанія чітко розуміє, «де знаходяться запобіжники». Лист Конгресу ставить під сумнів, чи все це так, тому і звертається до Міністерства фінансів та Державного департаменту:

У п'ятницю компанія SLB повідомила про 13-відсоткове зростання прибутку в третьому кварталі, що випередило очікування аналітиків.

SLB і раніше порушувала санкції США. У 2015 році компанія визнала себе винною за федеральним звинуваченням і виплатила 232 млн доларів за сприяння торгівлі з Іраном і Суданом. У 2021 році американська дочірня компанія SLB, Cameron International Corporation, погодилася виплатити підрозділу з питань санкцій Міністерства фінансів США 1,4 млн доларів для врегулювання «очевидних порушень», пов'язаних з наданням послуг російській енергетичній компанії «Газпром-нафта шельф» для нафтового проекту на арктичному шельфі.

Джеремі Панер, експерт з питань дотримання санкцій юридичної фірми Squire Patton Boggs, сказав, що не дивно, що члени Конгресу ставлять питання про режим санкцій щодо SLB, враховуючи масштаби її нещодавньої ділової активності в Росії.

«SLB може продовжувати свою діяльність в Росії відповідно до законодавства США, але чого вони не можуть робити, так це імпортувати нові технології в цю країну або розширювати свою діяльність без ризику порушення санкцій, – сказав він. – Дуже складно підтримувати закриту діяльність, тому що навіть один електронний лист, надісланий зі штаб-квартири в Х'юстоні до Москви, становить юридичний ризик».

 

Наші інтереси: 

Бачимо, що "пекельні" санкції" Байдейна – не такі вже й пекельні. Business as usual. Американські конгресмени нарешті побачили, що санкції не працюють. На третьому році війни.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами (+аудіо)

Слухаємо нове озвучення про те, що мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови...

Останні записи