Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Хто і як відділявся і що з цього вийшло. Погляд в недалеку історію

Світ:

Лідери самопроголошених ДНР та ЛНР всупереч мінським домовленостям, які передбачають збереження Донецької та Луганської областей в складі України на умовах широкої автономії, заявляють, що, як і раніше, прагнуть до незалежності. Що в підсумку з цього вийде? Що каже світовий досвід?

Міжнародне право рівною мірою визнає два взаємовиключних принципи: територіальну цілісність держав і право націй на самовизначення.

Чітких правил щодо того, хто, від кого, і яким чином може відділятися немає.

Критики кажуть, що необхідно виробити такі норми на платформі ООН для уникнення подвійних стандартів і кон'юнктури. Але це справа майбутнього.

Тим не менш, певний набір юридично не закріплених, але більш-менш загальновизнаних установок усе ж існує.

Як правильно?

Національні та регіональні сподівання дуже бажано задовольняти без порушення кордонів, в рамках розширення автономії.

Якщо хтось рішуче налаштувався на вихід, держава не повинна тримати людей, як у в'язниці. А сепаратисти не мають поводитися зухвало, мовляв, що хочемо, те і робимо.

Питання про відділення слід вирішувати через тривалі серйозні переговори, з урахуванням інтересів і регіону, який хоче відділитися, і країни, від якої відділяються, і тих мешканців майбутньої держави, які відділятися не хочуть.

Сепаратизм, який не виходить за рамки демократичного процесу, не можна репресувати. Незалежність не має призводити до встановлення національно орієнтованої диктатури, етнічних чисток і гонінь на інакомислячих.

Відділення вимагає референдуму, але його підсумки - не закон прямої дії, а лише сильний козир на майбутніх переговорах.

Буде розлучення мирним або кривавим, залежить від політичної культури, терпимості і гуманності суспільства.

система "Град" на вулицях Донецька

Чехи і словаки розійшлися по окремих квартирах не лише не проливши жодної краплі крові, а й спокійно поділивши меблі в зарубіжних представництвах колишнього єдиної держави.

Розпад Югославії супроводжувався багаторічною війною і звірствами, які забрали сотні тисяч життів.

Що в реальності?

На жаль, події нерідко розвиваються за найгіршим сценарієм. Прихильники і противники відділення бачать виключно свою правду, а одне одне одного сприймають як пригноблювачів або зрадників.

Розкручується спіраль ненависті і насильства, країна руйнується, створюється ґрунт для зовнішнього втручання.

Іноді борцям за незалежність в підсумку вдається ціною великих жертв домогтися свого, іноді ні. У світі таких випадків приблизно порівну.

Закономірність простежується одна: без зовнішньої підтримки сепаратисти не перемагають.

Конфлікти такого роду можна розділити на чотири категорії.

1) З тих чи інших причин сепаратисти завойовують симпатії світової спільноти, і беруть гору з її допомогою.

2) Прихильників відділення підтримує сильна у військовому плані сусідня держава. В цьому випадку доречніше говорити не стільки про прагнення до незалежності, скільки про територіальні претензії однієї країни до іншої. Решта світу ставиться до подій негативно. Якщо сецесія таки відбувається, на відокремлений регіон чекає доля резервації, не визнаної ніким, крім патрона, зі слабкою економікою і авторитарної корумпованою владою.

3) Центральний уряд достатньо сильний, щоб придушувати сепаратизм, а світ відносно байдужий до подій. В цьому випадку борцям за незалежність, як то кажуть, нічого не світить.

4) Процес іде в рамках демократії і законності, загальмовується і зазвичай не закінчується безрезультатно, бо більшість людей за своєю природою консервативні й обирають статус-кво замість невідомості. Винятком з цього правила може стати Шотландія, але поживемо - побачимо.

Практично всі масштабні прояви сепаратизму останніх десятиліть вкладаються в одну з цих груп.

Чечня

Після жорстокого придушення в ході Кавказької війни XIX століття і сталінської депортації у чеченців було достатньо причин не любити Росію.

На думку низки істориків, у 1990-х роках республіка могли добитися незалежності політичними методами, але вирішили проголосити її явочним порядком, погоджувалися вести переговори тільки з позиції доконаних фактів і не виявляли жодного бажання рахуватися з інтересами Москви.

Багато росіян сприймали першу чеченську війну 1993-1996 років як імперський атавізм чи примху Бориса Єльцина, який захотів показати, хто в домі господар.

Загалом шість років, у 1991-1993 і 1996-1999 роках, "незалежна Ічкерія" фактично мала всі атрибути суверенітету, крім дипломатичного визнання, але не зуміла або не захотіла стати для Росії хоча б нейтральним сусідом.

До кінця десятиліття настрої російського суспільства змінилися: домовитися не виходить, вічно так тривати не може, треба щось робити.

Володимир Путін почав своє правління з кардинального вирішення чеченського питання, і, за оцінками аналітиків, вважає це однією з головних своїх заслуг.

П'ять років російська армія застосовувала в Чечні артилерію, авіацію і бронетехніку. Близько п'яти тисяч жителів республіки пропали без вісти - на думку правозахисників, були вбиті без суду за підозрою у співпраці з бойовиками.

Офіційний Захід визнавав те, що відбувається, внутрішньою справою Росії, дозволяючи собі лише стриману критику не війни як такої, а способів її ведення.

Косово

Косовари отримали незалежність у 2008 році

Розпад колишньої Югославії почався в Косові, і там же закінчився.

Ставши президентом Югославії, Слободан Мілошевич 1 лютого 1990 надіслав у край армію, запровадив комендантську годину і особливий порядок управління. Місцеве керівництво заарештували, його місце зайняли начальники, надіслані з Белграда. Навчання албанською мовою було припинено, закрили місцеву Академію наук і мистецтв.

28 вересня Скупщина - парламент Сербії змінила конституцію, скасувавши косівську автономію.

За оцінками істориків, Словенія, Хорватія, а трохи пізніше Боснія і Герцеговина поспішили оголосити про незалежність, зокрема, й тому, що боялися розділити долю Косова.

1 вересня 1996 року, після підписання Дейтонської угоди по Боснії, Мілошевич, який намагався на тому етапі примиритися з Заходом, відновив косівську автономію та національні інститути. Але косовари, скривджені п'ятьма роками прямого правління Белграда, не довіряли Мілошевичу і, подивившись на приклад Хорватії та Боснії, вже не хотіли нічого, крім незалежності.

В результаті зіткнень між сербськими силовиками і підпільної Армією визволення Косова загинули близько тисячі осіб. 230 тисяч косоварів втекли в сусідні країни, насамперед, в Македонію, де ООН організувала для них тимчасові табори.

Авторитарний корумпований правитель, який відкрито кидав виклик західним цінностям, викликав в демократичних країнах різку антипатію. Косовари зробилися для світової спільноти "хорошими хлопцями", хоча в низці випадків теж були не безгрішні.

У березні-травні 1999 року НАТО провела військово-повітряну операцію "Союзна сила", яка закінчилася капітуляцією Белграда. Та світове співтовариство дотрималося пристойності: незалежність Косова була проголошена лише за дев'ять років після фактичного відділення.

Абхазія і Південна Осетія

Історичний конфлікт сягає в глибину століть і почався задовго до появи на Кавказі росіян.

Існує поняття "держави-матрьошки". Абхази і осетини терпіти не могли Грузію, але тяжіли до далекого імперському Петербурга, а згодом до Москви. Зі свого боку, центр ще за Горбачова у суперечках між союзними республіками, які прагнули незалежності, і автономіями, які входили до їхнього складу, підтримував останніх.

Під час грузино-абхазького конфлікту 1992-1994 років Росія формально тримала нейтралітет, але грузинські позиції бомбили загадкові літаки без розпізнавальних знаків, а російські прикордонники пропускали в Абхазію озброєних козаків і добровольців антигрузинської Конфедерації народів Кавказу.

Після укладення перемир'я і введення в Абхазію і Південну Осетію російських миротворців Москва називала себе неупередженим посередником, але фактично 14 років вела гру в одні ворота. Мовляв, ми двома руками за територіальну цілісність Грузії, але домовтеся про це з Сухумі і Цхінвалі, а застосовувати силу ми вам не дозволимо за жодних обставин. Що, вони не хочуть? Значить, погано стараєтеся!

Спроба Михайла Саакашвілі, якому увірвався терпець, силою "відновити конституційний порядок" в Південній Осетії швидко і жорстко припинила російська армія. Заодно Москва визнала і суверенітет Абхазії, хоча там бойових дій не було.

Що ж до того, виграли чи програли Абхазія і Південна Осетія, вийшовши з Грузії, думки розходяться.

Придністров'я

Ситуація в Придністров'ї розвивалася переважно за абхазьким сценарієм. Фактичну незалежність регіону від Молдови забезпечили "ввічливі люди" з російської 14-ї армії, які дислокувалася там з радянських часів. Та є і деякі відмінності.

По-перше, все трапилося значно швидше: за декілька місяців 1992 року.

По-друге, Придністров'я, на відміну від Абхазії та Південної Осетії, не отримало дипломатичного визнання навіть від Москви і перебуває в абсолютно не визначеному статусі.

По-третє, конфлікт носив не тільки національний, а й ідеологічний характер. Місцеве російськомовне населення, зайняте головним чином в радгоспному секторі і на промислових підприємствах соціалістичного типу, вирізнялося особливою ностальгією за радянським і несприйняттям всього західного.

Російські радикальні націонал-комуністи на чолі з Сажі Умалатовою навіть планували перенести свою штаб-квартиру в Тирасполь і оголосити Придністров'я "звільненою територією СРСР".

Тибет і Синьцзян

Багато тибетців протестують проти придушення своїх релігійних свобод з боку Китаю.

Околиці провінції, населені, відповідно, буддистами і мусульманами, були приєднані до Китаю силою: Тибет - у 1950 році, колишнє Джунгарське ханство - в середині XVII століття.

Пекін говорить про масштабні інвестиції в економічно відсталі регіони, куди, за його словами, несе цивілізацію і прогрес, місцеві активісти - про руйнуванні традиційної культури і способу життя.

Рух за незалежність в Тибеті триває переважно у вигляді громадянської непокори, в Синьцзяні - приймає збройну форму. Він не припиняється, але китайська влада викорінює будь-які прояви сепаратизму залізною рукою. А сваритися з багатим і впливовим Китаєм ніхто в світі не хоче.

Експерти одностайні: якщо в КНР не трапиться серйозних внутрішніх потрясінь, шанси Тибету і Синьцзяну на незалежність дорівнюють нулю.

Нагірний Карабах

Конфлікт набув відкритої форми ще в 1988 році. На думку багатьох істориків, саме тоді "пішов процес", який за чотири роки завершився розпадом СРСР.

Керівництво в Москві виступило проти зміни статусу області, виходячи з простої логіки - жодні питання не повинні вирішуватися під тиском вулиці. Але і репресій проти прихильників приєднання до Вірменії не було.

Захід поставився до подій швидше несхвально, бо вбачав у карабаському конфлікті перешкоду для реформ Горбачова.

У січні 1992 року почалися бойові дії із застосуванням авіації, танків і систем залпового вогню, які закінчилися перемир'ям у травні 1994 року. Карабаське ополчення, яке утримало контроль над регіоном, за оцінками військових експертів, не змогло би перемогти без підтримки "великої" Вірменії.

Відтоді конфлікт перебуває в замороженому стані. Світова спільнота офіційно підтримує цілісність Азербайджану, але дає зрозуміти, що спроб силового рішення не привітає.

Кардинальна відмінність карабаської ситуації полягає в тому, що вона не є частиною глобального протистояння між великими державами, які займають більш-менш нейтральну позицію за принципом "аби не було війни".

Завдяки більшій демократичності та численній діаспорі Вірменія, за логікою, мала стати клієнтом Заходу. Але глибоко вкорінений в національній пам'яті страх перед "турецьким оточенням" кинув Єреван в обійми Москви, тож у більшості питань він іде у фарватері її політики і розмістив у себе російську військову базу.

Росія розглядає Вірменію як союзника, але не бажає сваритися і з Азербайджаном - найбільшою державою Закавказзя, до того ж багатою на газ і нафту.

Квебек

Ця провінція є колишньою французькою колонією Нова Франція, яка увійшла до складу Британської Канади за підсумками Семирічної війни 1756-1763 років.

Економічної і політичної дискримінації за національною ознакою в Канаді немає. Сепаратистські настрої мають переважно історичну і мовну основу. Багато мешканців Квебеку люблять свою культурну самобутність та місцевий патріотизм, але побоюються наслідків відділення.

За часів СРСР "Інтурист" автоматично виділяв для канадських груп англомовних гідів. Гості з Квебека наполегливо вимагали замінити гіда на "француза", хоча англійську, звісно, знали.

Рух за незалежність ніколи не виходив за рамки цивілізованості. Критики війни в Чечні вказували, що в Канаді уряд не реагує на прояви сепаратизму кулями і бомбами. Їм відповідали, що жителі Квебека не торгують заручниками і не грабують потяги, які проходять по їхній території.

Наприкінці 2006 року федеральний парламент визнав квебекців особливою нацією в складі Канади.

Два референдуми, які пройшли в 1980 і 1995 роках, закінчилися поразкою прихильників незалежності.

Південний Судан

Конфлікт у Судані носив міжетнічний і релігійний характер. Домінантна національність країни - араби-мусульмани, а на півдні жили представники негроїдної раси, які сповідують християнство або традиційні культи.

Деякі експерти вказували також на наявність у Південному Судані покладів нафти.

Багаторічний суданський диктатор Омар Башир реагував на прояви сепаратизму єдиним відомим йому способом.

Упродовж багаторічної війни урядова армія і особливо ісламська міліція "джанджавід" знищили близько двох мільйонів людей, а удвічі більше - зробила біженцями.

Масові репресії позбавили суданський режим міжнародної підтримки.

В результаті Південний Судан став останньою новою країною, яік отримала міжнародне визнання і місце в ООН (2011 рік), а Омар Башир - першим в історії главою держави, якому Міжнародний кримінальний суд в Гаазі виписав ордер на арешт.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, Оленко.

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, Оленко.