Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Робота на Путіна: чому німецький чиновник звинувачує Україну в російських гріхах

Категорія:

Спецтема:

Маю підстави вважати висловлювання Гернота Ерлера політичною корупцією. Якщо російсько-український конфлікт не буде врегульовано, зв’язки між німецьким і російським бізнесом рано чи пізно зійдуть нанівець.

Уповноважений уряду Німеччини щодо співпраці з Росією Гернот Ерлер в інтерв’ю російській службі німецької державної корпорації Deutsche Welle виступив з критикою України, звинуватив її в ескалації конфлікту з окупантом. Сама тема висловлювань німецького чиновника вже викликає подив. Ерлер – не журналіст або політолог. Він відповідає в уряді за співпрацю з Росією, а не з Україною. Його завдання – сприяти німецькому бізнесу в Росії, а не захищати російське керівництво і критикувати український уряд. Тим більше, коли критика – набір прямих цитат з програм російського телебачення або – що ще гірше – просто переказ листів, які Ерлер може отримувати з посольства Росії в ФРН.

Стурбованість Ерлера зрозуміла. Якщо російсько-український конфлікт не буде врегульовано, зв’язки між німецьким і російським бізнесом рано чи пізно зійдуть нанівець і його посада виявиться не дуже потрібною. Однак це – не тільки проблема України. Путін поводиться безвідповідально в багатьох інших регіонах світу. Навіть якщо ми «забудемо» про Крим, що фактично радить нам високопоставлений німецький чиновник, Путін знайде інше місце для конфронтації з Заходом. Тому що його мета – зовсім не Крим. Його мета – війна з НАТО. Ерлер не знав? На російському телебаченні про це не розповідають? Німецькі бізнесмени не повідомляють? Ну, принаймні, тепер знатиме. Але це не означає, що він не повинен діяти далі – росіяни не раз влаштовували близьких до них західних чиновників на прибуткові посади. Чудовий приклад – Герхард Шредер, колишній федеральний канцлер Німеччини та її ганьба. Ерлер хоче стати ще однією ганьбою? Що ж, це непогано оплачується.

Інтерв’ю Ерлера на українську тему – не єдине таке. Днями чиновник вже критикував Україну в інтерв’ю німецьким ЗМІ. Проте, ймовірно, побоювався, що адресати – російські керівники – не читають по-німецьки. Чому російські, а не українські? На державній німецької радіостанції є і українська служба. Але Ерлер демонстративно дав інтерв’ю російській – і всупереч логіці своєї посади говорив про Україну. Він не служить, він – вислужується.

Головна теза інтерв’ю Ерлера – зовсім не критика того, що зараз відбувається в Криму, як багато хто може подумати. Ерлер намагається провести думку, що це не Росія, а Україна не виконує Мінські угоди. «Ми знаємо, що в принципі при здійсненні Мінських угод були такі речі, які Україні важко було втілити, у той час як російська сторона все частіше повторює, що вони виконують всі умови, а от в України з цим є проблеми. І зараз ці висновки не такі вже помилкові», – зазначає німецький уповноважений.

Але виникає питання – а які ж пункти Мінських угод виконала на даний момент російська сторона? Для того, щоб забезпечити відведення важких озброєнь і припинення вогню, Росії знадобилося не кілька тижнів, а кілька місяців – при цьому вогонь на лінії зіткнення досі не припинений до кінця. Про які закони, конституційні зміни та інші проблеми можна говорити, коли продовжують стріляти? Мінські угоди повинні були бути виконані на 1 січня 2016 року. Те, що вони пролонговані – результат бажання Росії зберегти свою військову присутність на українській землі, і зовсім не результат недостатньої ефективності українського парламенту. Те, що угоди продовжені – добра воля України, Німеччини та Франції. Добра воля, а не вимушений крок. І пану Ерлеру потрібно про це знати. Не кажу вже про те, що не можна в подібній ситуації стверджувати, що «Крим зараз не грає в політичних процесах ніякої ролі», коли саме анексія Криму і млява реакція на неї міжнародного співтовариства відкрила Путіну шлях до війни на Донбасі?

Кілька місяців тому один високопоставлений європейський дипломат описав мені тактику Москви у відносинах з ЄС. За його словами, Росія буде робити все можливе для пом’якшення санкцій проти своєї економіки. І головне в цій роботі – аж ніяк не виконання Мінських угод. Головне – це звинувачувати Україну в тому, що вона не виконує Мінські угоди. Співрозмовник навіть сказав, через кого російська влада буде просувати цю тезу – «через деяких німецьких соціал-демократів». Пан Ерлер – німецький соціал-демократ, товариш по партії пана Шредера та інших відомих панів. Саме тому я маю певні підстави вважати подібні висловлювання не політичною позицією, а політичною корупцією.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Корупційна зброя - це сила. Москалі - віртуози в її застосуванні.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Корупційна зброя - це сила. Москалі - віртуози в її застосуванні.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!