Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

1 жовтня на посаду генерального секретаря НАТО офіційно вступить Марк Рютте, прем'єр-міністр Нідерландів чотирьох урядів

Місія Марка Рютте (Mark Rutte) в НАТО – згуртувати Захід, заспокоїти Схід, допомогти Україні. Рютте відомий своїми навичками створення коаліцій, коли 14 років працював прем'єром Нідерландів.

24093003.jpg

Photo: Mark Rutte (Getty Images)

Він повинен буде зміцнити єдність НАТО – альянсу 32 держав, а головні завдання нового лідера включають підтримку України, збільшення оборонних витрат членів альянсу і збереження залученості США в безпеку Європи, пише Reuters.

Наступному керівнику НАТО Марку Рютте знадобляться всі навички створення коаліцій, які він відточив на посаді прем'єр-міністра Нідерландів, щоб утримати Західний альянс разом на тлі війни в Україні, побоювань щодо наступних кроків Москви та політичної невизначеності у Вашингтоні. У вівторок Рютте змінить на посаді генерального секретаря Організації Північноатлантичного договору норвежця Єнса Столтенберга – вперше за десять років головна посада в НАТО перейде з рук в руки, йдеться у публікації.

Зараз багато залежить від того, чи зможе Рютте досягти консенсусу всередині альянсу, що складається з 32 членів. Його здатність захистити майже 1 мільярд людей, які перебувають під його захистом, залежить не лише від військової потужності, а й від політичної єдності. Перед Рютте стоїть безліч викликів: можливе повернення скептика НАТО Дональда Трампа на посаду президента Сполучених Штатів – домінуючої сили альянсу, а також заклики східноєвропейських союзників про більше підкріплення для захисту від Росії та прохання України, яка не є членом Альянсу, про надання більшої військової допомоги.

Чиновники та дипломати НАТО очікують, що Рютте збереже пріоритети Столтенберга, які полягають у підтримці Києва, спонуканні країн НАТО витрачати більше коштів на оборону і залученні США до європейської безпеки.

57-річний Рютте, який керував своєю країною 14 років і став найдовшим прем'єр-міністром Нідерландів, є досвідченим політиком на світовій арені. Але, будучи особисто привітним, він іноді виступає з різкою критикою інших урядів, закликаючи Угорщину поважати права ЛГБТК або вийти з Європейського Союзу, і ставлячи під сумнів верховенство права в Румунії та Болгарії.

На новій посаді Рютте знадобляться навички, які він розвинув як коаліціант і менеджер, що очолював чотири голландські уряди.

«Той факт, що він настільки досвідчений у пошуку шляхів руху вперед, компромісів, переконанні людей, налагодженні контактів з людьми, я думаю, що це буде дуже і дуже корисно», – сказала Кайса Оллонгрен, колишній міністр оборони Нідерландів, яка працювала під керівництвом Рютте.

Оллонгрен та інші описують стиль керівництва Рютте як надзвичайно цілеспрямований і практичний, що може стати шоком для такої ієрархічної організації як НАТО.

За словами Оллонгрена, Рютте може поєднувати ввічливість з твердими заявами, як, наприклад, коли він суперечив Трампу під час прес-конференції в прямому ефірі або коли він так довго тиснув руку президенту Росії Володимиру Путіну під час візиту до Амстердама, що Путін був змушений бачити протестувальників з веселковими прапорами.

СХІДНИЙ ПІДХІД
Становлення Рютте як міжнародного політика припало на 2014 рік після того, як літак Малайзійських авіаліній рейсу MH17 був збитий російським ракетним комплексом над східною Україною, в результаті чого загинули всі 298 пасажирів і членів екіпажу, в тому числі 196 громадян Нідерландів. Він пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

На своїй новій посаді Рютте перебуватиме під тиском членів НАТО у Східній Європі, які вимагатимуть від нього довести, що він розуміє їхнє прагнення до більшого захисту від Росії та може їх задовольнити.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну НАТО подвоїла кількість своїх військ, розгорнутих у східних країнах-членах Альянсу, до 10 000 осіб на додаток до національних збройних сил цих країн. У звіті також сказано, що ще сотні тисяч можуть бути швидко розгорнуті.

Але східноєвропейські країни хочуть більше військ і озброєнь, особливо систем протиповітряної оборони, а це означає переконати західних членів перекинути більше своїх сил і засобів на схід.

Оскільки НАТО приймає рішення консенсусом, влада Генерального секретаря залежить від висунення політичних ідей і переконання національних лідерів підтримати їх.
За словами Оани Лунгеску, колишньої речниці НАТО, ця робота полягає в тому, щоб «не лише досягти найнижчого спільного знаменника, а й рухати Альянс уперед».

«Саме в цьому полягає магія між посадою секретаря і посадою генерала», – сказала Лунгеску, яка зараз працює в оборонному аналітичному центрі RUSI.

БІЛЬШЕ ВИДАТКІВ НА ОБОРОНУ
Посадовці та дипломати НАТО кажуть, що Рютте, можливо, доведеться зменшити свою характерну для Нідерландів зацикленість на фіскальній ощадливості. На саміті ЄС в червні Рютте вступив у конфлікт з іншими лідерами, коли він і канцлер Німеччини Олаф Шольц рішуче виступили проти спільних запозичень для фінансування оборонних витрат.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск сказав, що інші лідери «голосно нагадали» Рютте, що він незабаром стане босом НАТО і повинен зробити все, щоб уряди не економили на обороні.

За оцінками НАТО, 23 з 32 членів Альянсу цього року досягнуть своєї мети – витрачати 2% ВВП на оборону, а Нідерланди лише зараз досягають мети, яка була поставлена десять років тому.

Багато посадовців НАТО стверджують, що витрати мають зрости ще більше – можливо, до 2,5% ВВП або більше – для того, щоб забезпечити додаткові війська та озброєння для виконання масштабної модернізації оборонних планів Альянсу.

Нагадаємо, Марка Рютте обрали новим генсеком НАТО в червні цього року.

Наші інтереси: 

Стежимо за змінами світової та європейської політики, що відбуваються прямо зараз, і від яких буде залежати Україна.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта (+аудіо)

Фантастика зачіпає теми, яких не наважуються торкатись вчені та політики. Френк Герберт написав роман про безкомпромісну війну людей та людиноподібних тварин – і показав, як люди можуть перемогти.

Останні записи