Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

Генерал Кріс Каволі надав список американських систем озброєнь, які можуть допомогти Україні у війні з Росією – CNN

Категорія:

Головнокомандувач збройних сил США в Європі склав список систем озброєнь, які можуть допомогти Україні в боротьбі з Росією, але які адміністрація Байдена ще не надала, включаючи ракети класу «повітря-земля» і захищену мережу зв'язку, що використовується в НАТО.

241010-cavoli.jpg

Крі́стофер Каво́лі (Christopher Cavoli) – генерал армії США, голова Європейського командування ЗС США і Верховний головнокомандувач Об'єднаних ЗС НАТО в Європі від 1 липня 2022 року

У додатку до секретної доповіді про стратегію адміністрації Байдена щодо України, яка була представлена Конгресу на початку минулого місяця, генерал Кріс Каволі (Chris Cavoli) виклав перелік можливостей США, які могли б допомогти українським військовим вести більш ефективну боротьбу, пише CNN 8 жовтня.

До переліку увійшли Об'єднана протиракета класу «повітря-поверхня» (Joint Air-to-Surface Standoff Missile – JASSM), тип крилатої ракети повітряного базування, і система зв'язку, відома як Link 16 – мережа обміну даними, що використовується США і НАТО, яка має забезпечити більш безперебійний зв'язок між бойовими системами і є особливо корисною для командування та управління протиповітряною і протиракетною обороною. Україна неодноразово просила надати їй обидві системи, повідомило джерело CNN, знайоме з запитами.

У списку Каволі не йдеться про те, чому США не надали системи, які, на його думку, могли б бути корисними. Але американські офіційні особи раніше висловлювали занепокоєння щодо потрапляння чутливих американських технологій до рук Росії, що, за словами одного з джерел, ймовірно, пов'язано із затримкою з системою «Лінк 16». Ракети класу «повітря-поверхня», які випускаються з винищувачів, можуть не бути корисними для українців, якщо вони не досягнуть певного рівня переваги в повітрі, додало джерело.

Майже через три роки війни українці все ще благають США надати більш сучасне озброєння і зняти обмеження на використання наданих Сполученими Штатами ракетних систем дальнього радіуса дії. З огляду на те, що до президентських виборів у США залишилося менше ніж місяць, майбутнє американської підтримки України залишається невизначеним, хоча США заявляють, що працюють над тим, щоб Україна мала все необхідне, щоб протриматися принаймні до кінця 2025 року.

Український уряд продовжує наполегливо лобіювати свої інтереси. Коли президент Володимир Зеленський зустрівся з президентом Джо Байденом у Білому домі наприкінці минулого місяця, він прийшов з детальним списком – не зброї, а цілей у Росії, які він хоче вразити наданими США ракетами великої дальності, відомими як ATACMS.

Цей список є ключовою частиною «плану перемоги» Зеленського. Байден, який до цього часу забороняв українцям розгортати ракетні системи для завдавання глибоких ударів по Росії, не був цілком негативно налаштований до цього прохання, кажуть джерела. Але в кінцевому підсумку він не взяв на себе жодних зобов'язань.

Лідери домовилися продовжити обговорення цього питання. Але Байден не зустрінеться із Зеленським найближчим часом після того, як скасував поїздку до Німеччини на засідання Контактної групи з питань оборони України на цьому тижні, і залишається малоймовірним, що США змінять свою політику щодо ракет дальнього радіуса дії, повідомили офіційні особи.

Загалом, американські офіційні особи заявляють, що вони надають Україні все, що, за оцінками американських військових, необхідно Києву на цей момент для підтримки у війні. Чиновники також стверджують, що обмежені постачання американських систем ПТРК великої дальності краще використовувати проти цілей у Криму. Українці вже провели кілька успішних ударів у глибині Росії, використовуючи власні безпілотники дальнього радіуса дії, які завдали шкоди російській оборонно-промисловій базі, відзначають американські чиновники. Ті дрони насправді мають набагато більший радіус дії, ніж  ATACMs.

Американські посадовці також заявили, що Росія все одно перемістила деякі зі своїх найцінніших цілей за межі 180-мильної (290 км – прим. моя, О.К.) дальності польоту ATACMS. Українці, однак, стверджують, що в межах досяжності є багато російських об'єктів, в тому числі військові бази, виробничі та логістичні об'єкти, які могли б стати стратегічними цілями.

Як спосіб «захисту від Трампа» допомоги США у сфері безпеки, якщо колишній президент Дональд Трамп переможе в листопаді, США та їхні союзники працюють над тим, щоб гарантувати Україні мати те, що їй потрібно, до кінця 2025 року. НАТО створила власний механізм сприяння наданню допомоги і військової підготовки, який був запущений в липні. Пентагон також наближається до того, щоб запропонувати контракти приватним американським компаніям для поїздок в Україну і допомоги в обслуговуванні обладнання та у логістиці, що є ключовою частиною забезпечення того, щоб українська зброя і обладнання не вийшли з ладу в ключові моменти.

Загалом, США сподіваються, що 2025 рік стане переломним моментом у здатності Росії підтримувати власні військові зусилля. За майже три роки бойових дій Росія втратила сотні тисяч бійців. Офіційні особи вже давно вважають, що для досягнення будь-яких суттєвих успіхів на полі бою Владіміру Путіну доведеться віддати наказ про чергову політично ризиковану мобілізацію військ. І американські чиновники, і незалежні аналітики кажуть, що хоча Кремль успішно захистив свою економіку від деяких західних санкцій, у найближчій перспективі є деякі ознаки того, що його економіка може почати відчувати напругу до кінця наступного року.

Путін "завжди думає, що американці страждають на синдром дефіциту уваги", – заявив директор ЦРУ Білл Бернс під час конференції з національної безпеки в Сі-Айленді, штат Джорджія. – "Це один з тих випадків, коли ми повинні продемонструвати силу нашої підтримки України, тому що від цього залежить дуже багато".

З усім тим, критики кажуть, що план Адміністрації США щодо перемоги в Україні залишається нечітким. За словами одного з джерел, яке ознайомилося з доповіддю, таємна стратегія, передана Конгресу, визначала перемогу лише в нечітких термінах українського суверенітету та самовизначення. В іншому таємному додатку пропонувалися критерії, за якими можна було б судити про успіх, – наприклад, відвойована територія, але не надано контрольних показників.

Наразі картина на полі бою залишається мінливою. Росія досягла значних успіхів на сході країни, який офіційні особи вважають пріоритетним для Путіна. Україна на початку року захопила величезну смугу території всередині Росії, яку вона продовжує утримувати – крок, який, на думку деяких чиновників, може надто розтягнути Київ вздовж лінії фронту на сході.

Наразі картина на полі бою залишається нестабільною. Росія досягла значних успіхів на сході України, який офіційні особи вважають пріоритетним для Путіна. Україна в серпні цього року захопила величезну смугу території всередині Росії, яку вона продовжує утримувати, – крок, який, на думку деяких посадовців, може надто послабити позиції України вздовж лінії фронту на сході країни.

Наші інтереси: 

Досі повідомляли, що для України не вистачає зброї, але за місяць до американських виборів з'ясувалося, що зброї достатньо і її необхідно надати. Ймовірно, що згадана американська зброя вже на базах НАТО в Європі, або навіть в Україні. Свято наближається.   

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи (+аудіо)

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи