Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 86
  • Переглядів: 92

Однокурсник Єрмака призначений міністром культури. Politico пише про занепокоєння союзників через нові призначення в уряд

Категорія:

Верховна Рада 5 вересня проголосувала за призначення міністром культури та стратегічних комунікацій України Миколи Точицького, який з квітня 2024 року був заступником голови Офісу Президента Андрія Єрмака. До цього Точицький працював на дипломатичних посадах. Він вже зробив заяву про продовження трансляції телемарафону.

24090702.jpg

Микола Точицький. Фото: Укрінформ

В мережі ширяться численні питання: чому дипломата призначили міністром культури? Чому держава Україна досі немає послів в багатьох країнах, натомість дипломатів призначають в уряд?

Микола Точицький був консулом, постійним представником України при Раді Європи, послом України у Бельгії та Люксембургу. До квітня 2024 року був заступником міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Народна депутатка Ірина Геращенко назвала призначення Точицького найбільш дивним рішенням влади. "Микола Точицький – кадровий дипломат, посол, учасник переговорної групи. Його кидають на абсолютно новий для нього напрямок. Навіщо?", – написала вона.

Може, Єрмаку потрібно була просто "своя людина" в міністерстві? Кількість умовно незалежних від Єрмака політиків у владі швидко скорочується, відзначають експерти. "Замінили їх навіть більш лояльними людьми. Вплив президентського Офісу на Кабінет міністрів зріс", − каже політолог Руслан Бортнік.

Лідери опозиції звинувачують Зеленського в тому, що він все частіше призначає на державні посади людей зі свого вузького кола близьких союзників, намагаючись консолідувати владу навколо свого Офісу, пише Politico.

У коментарі виданню Іванна Климпуш-Цинцадзе, депутатка від опозиційної "Європейської солідарності" та голова комітету євроінтеграції, висловила занепокоєння централізацією влади. На її думку, відставка низки міністрів говорить про кризу управління в країні.

Внутрішні опоненти Зеленського вважають, що Президент переступив межу своїм останнім маневром (перестановками в уряді та Офісі – прим. моя, О.К.), і хочуть більш представницького уряду, оскільки війна з Росією продовжується, йдеться у публікації Politico.

"Зараз нам потрібен уряд порятунку, а не єдність, − сказала Климпуш-Цинцадзе. − Але ми погодимося на співпрацю лише тоді, коли український уряд повернеться до верховенства права, оскільки навіть війна не є виправданням".

Politico зазначає, що Україна має історію корупції, і США в різні часи виступали за те, щоб Київ робив більше для перевірки своїх чиновників і для боротьби з політичними та фінансовими зловживаннями. Команда Байдена раніше підштовхувала Київ до включення більшої кількості голосів громадянського суспільства до складу уряду.

Наразі західні союзники публічно не критикують Зеленського та його адміністрацію, попри занепокоєння через те, що Президент наповнює свій уряд лояльними до нього людьми, йдеться у публікації.

Посадовці США анонімно прокоментували, що "можуть бути причини для занепокоєння", але загалом були стримані, бо війна в Україні "є більш ніж легітимною причиною" для подібних перестановок.

"Навіть попри всю критику щодо того, що керівник Офісу Зеленського Єрмак став занадто впливовим, ми бачимо, що партнери все ще допомагають нам. Тому що вони розуміють нашу ситуацію. Вони розуміють, що Україна отримає перезавантаження демократії, як тільки закінчиться війна і відбудуться вибори", процитувало видання придворного політолога Фесенка.

Нагадаємо, в травні цього року Washington Post писало про те, що Єрмак використовує владу і не робить жодних висновків.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що видання Politico є рупором чинної адміністрації Білого дому, тому у публікації озвучено те, про що відкрито не кажуть. Дивує логіка провладного політолога, що "партнери все ще допомагають нам". Невже потрібно, щоб припинили допомагати, аби ця зграя корпоративних психопатів зупинилася?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи