Зображення користувача Оксана Лутчин.
Оксана Лутчин
  • Відвідувань: 81
  • Переглядів: 84

Слова без смислового навантаження, або Канцеляризми

Часто вживані слова, які не мають смислового навантаження і не допомагають зрозуміти написане, називають канцеляризмами. Вони збіднюють і знеособлюють нашу мову, роблять її сухою, мертвою, часом важкою для розуміння.

                     Мова росте разом із душею народу

 

До них належить слово “приймати” у виразах: приймати постанову – природно і просто цю фразу можна передати одним словом – постановити. Відповідно приймати рішеннявирішувати. Слово “давати” у сполученнях: давати клятву замінюємо на присягати, давати можливість дозволяти, давати питання запитувати, давати показаннясвідчити, дати началозапочаткувати, дати добросхвалити. Слово “знаходиться” є канцеляризмом у виразах: знаходиться під вартою, якому відповідає слово ув'язнений, знаходиться в користуванніє в ужитку, знаходиться на ремонтіремонтується. Вираз “з метою” вжито також для зв'язку слів у таких сполученнях: з метою вдосконаленнядля вдосконалення, з метою виявлення певних недоліків...щоб виявити певні недоліки. Слово “мета” вживаємо лиш тоді, коли насправді є мета, в інших випадках воно зайве.

Отож, висловлюймось простіше. Замінюймо канцеляризми виразами, властивими нашій мові. Вживаймо короткі прості речення. Викладаймо інформацію стисло, без зайвих слів.

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Наталя Алексєєва.
0
Ще не підтримано

Слушно.
І якби ж на згаданих канцеляризмах зупинилися. Їх в українській мові - хмара хмарою.

Коментарі

Зображення користувача Наталя Алексєєва.
0
Ще не підтримано

Слушно.
І якби ж на згаданих канцеляризмах зупинилися. Їх в українській мові - хмара хмарою.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую, пані Оксано!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)