Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 73
  • Переглядів: 85

SocialAI – соцмережа-щоденник, де можна приватно обговорити свої ідеї тільки з чат-ботами

Категорія:

Чи досягли ми вже піку соціальних мереж? Це – цікаве питання, над яким варто замислитися після запуску застосунку для iOS, що пропонує соціальні мережі лише для одного користувача.

240921lyudynairobot.jpg

Перед оприлюдненням важливої ідеї корисно обговорити її з роботами

На перший погляд, SocialAI, який позиціонується як «соціальна мережа зі штучним інтелектом», виглядає як Twitter, але є одна дуже велика відмінність від традиційного ведення мікроблогів. Тут немає інших користувачів-людей – тільки ви, йдеться у публікації TechCrunch.

Коротше кажучи, SocialAI дозволяє вам ділитися своїми думками з нескінченною кількістю ботів на основі штучного інтелекту, які можуть нескінченно відповідати на ваші запитання.

Подумайте про це – жодне висловлювання, яке ви публікуєте в SocialAI, ніколи не зустрінуть мовчанням і воно не викличе масової реакції. Вас просто неможливо зафрендити. Фальшиві користувачі застосунку існують для того, щоб ловити кожне ваше слово, використовуючи запрограмований ентузіазм, щоб вставляти у ваші відповіді шаблонні коментарі (навіть саркастичні, уїдливі та песимістичні боти не можуть встояти перед тим, щоб не приєднатися до цього безперервного нагромадження коментарів). І найкраще те, що ви можете бути впевнені, що нема реальних людей, які могли б зіпсувати ваш настрій.

Ми вже бачили суміші людей і ШІ в соціальних мережах раніше,  але це чиста мережа ботів (за виключенням вас). Як єдина людина в чаті, ви за замовчуванням «головний герой» у своїй власній приватній онлайн-драмі, кожного дня, коли ви вирішуєте зайти в мережу.

Хоча всесвіт, заповнений ботами, може звучати як досить точний опис X (колишній Twitter) Ілона Маска в наші дні, велика різниця полягає в тому, що в SocialAI ви можете бути на 100% впевнені, що це на 100% боти в 100% часу. Тому що буквально все інше – боти.

SocialAI радикально прозорий, кожен користувач, з яким ви зустрічаєтесь, є кодом. Він також обіцяє, що всі ваші штучні соціальні зустрічі є абсолютно приватними. Тож хоча інтерфейс і копіює вигляд класичних застосунків для соціальних мереж, насправді це щось зовсім інше – соціальний простір без сторонніх очей і з купою штучного інтелекту, який допоможе вам задовольнити свою цікавість.

Засновник Майкл Сейман, 28-річний розробник з Нью-Йорка, який провів частину свого підліткового віку, працюючи на Facebook, кодуючи функції у стилі Snap, називає атмосферу застосунку «визвольною». Його компанія Friendly Apps у травні 2022 року зібрала 3 мільйони доларів США ще до того, як створила продукт. Обговорюючи реакцію на запуск застосунку, він висловлює здивування і захоплення тим, що MVP (мінімально життєздатний продукт, англ. Minimum viable product) викликав такий ранній галас.

«Це було божевілля, – каже він TechCrunch. – Це смішно, тому що я витратив стільки часу на роздуми про те, як має виглядати потік запрошень? Як я повинен, знаєте, намагатися допомогти людям. Тому що я бачив інші соціальні застосунки, і вони роблять такий акцент на тому, як змусити людей поділитися ним з іншими... А потім я просто сказав собі, що мені потрібно знести це. Я думаю, що це свідчення того, який потенціал він може мати. Тож я просто приголомшений".

 Сайман каже, що ідею SocialAI він виношував роками – хотів створити безпечний простір, де люди могли б ділитися думками та отримувати приватні відгуки. Але лише нещодавно технології штучного інтелекту, зокрема великі мовні моделі, що лежать в основі буму генеративного штучного інтелекту, збіглися з його баченням «приватної соціальної мережі», де користувач може обмінюватися ідеями з різноманітною спільнотою штучного інтелекту.

«Я бачив ці застосунки для ведення журналів і щоденників, але всі вони здавалися такими порожніми, – пояснює він. – Коли люди користувалися ними, вони працювали з ними не інакше як з програмою для нотаток – і в цьому було щось дивне, знаєте, тому я подумав, що є потенціал у створенні чогось, що буде схоже на чарівний щоденник».

SocialAI одразу здасться знайомим кожному, хто коли-небудь користувався Твіттером (або будь-яким з його клонів). Але варто лише пошкребти, і ви швидко побачите, що фасад традиційних соціальних мереж зникає. Звичайно, як і в будь-якому соціальному застосунку, ви можете публікувати коментарі та відповіді, а також лайкати чужі коментарі, але кожна взаємодія, яку пропонує вам застосунок, є штучною.

Найочевидніша відмінність від традиційних соціальних застосунків полягає в тому, що користувачам SocialAI потрібно обрати категорії своїх «підписників» – шляхом вибору з довгого списку «типів» ботів. Наприклад, «диваки», «ботани», «інтелектуали» і «тролі», або «ліберали», «консерватори» і «жартівники», а також багато інших.

Ви повинні вибрати мінімум три типи підписників, щоб наповнити вашу мережу, але верхньої межі нема; ви можете вибрати кожен із запропонованих типів (32 на старті), якщо хочете по-справжньому урізноманітнити свою мережу. Або ж ви можете обмежитися лише кількома типами, щоб зберегти чистоту і лаконічність.

Від того, які типи ви виберете, залежатиме, який смак матиме балаканина, згенерована штучним інтелектом, що повертатиметься до вас. Але Сайман каже, що застосунок також розроблений таким чином, щоб з часом навчатися і адаптуватися до користувача, виходячи з типу підписників і контенту, з яким ви взаємодієте.

Хочете, щоб ваші думки читали вболівальники та закохані? Виберіть «прихильників», «фанатів», «вболівальників» і «чарівників» і очікуйте, що ваші найбанальніші репліки будуть переповнені бездонним підлабузництвом. ("Ти виглядаєш неймовірно!» «О, люба, ти виглядаєш абсолютно чарівно!» «Єсс, ти виглядаєш приголомшливо!» і так далі, до нудоти).

Для більшої пікантності вашого штучного залучення, чому б не вибрати суміш «тролів», «критиків», «саркастичних людей» і «жорстоко чесних» типів? ("Ого, революційно.» «Справді? Так просто!» «Будь ласка, навіть не починай...") Або ж шукати більш конструктивних порад, можливо, вам допоможуть «розв'язувачі проблем», «ідейні натхненники» та «вчителі»?

Просто пам'ятайте: ви – єдиний мозок, який тут керує. Все інше – програмування. І якщо вам не подобаються реакції певного бота, то просто відредагуйте вибір типів і спробуйте ще раз.

Результати роботи ботів абсолютно точно тяжіють до повноцінних кліше, про що свідчать їхні ярлики типів. Тому робота з застосунком може бути схожою на «катування» мотиваційними банальностями (якщо ви вибрали занадто позитивні акаунти); або – на бездонну прірву утисків (якщо ви надмірно проіндексували «протилежні» типи). Але ви отримаєте те, про що просили. А якщо ви виберете мікс типів, ви можете здивуватися, виявивши, що деякі відповіді можуть виділятися на тлі більш очевидно штучної балаканини.

Ви також можете замислитися над тим, скільки годин свого життя ви вже витратили на суперечки з ботами в традиційних соціальних мережах.

У SocialAI акаунти ботів названі відповідно до типу – отже, ви можете поспілкуватися з «Ритою Реалісткою», якщо хочете дізнатися життєві істини; або звернутися до «Тіни Налагоджувальниці» за порадою, як щось полагодити; або поговорити з «Конні Патріоткою», щоб отримати гарячу консервативну думку на день. ("Як щодо патріотичного тематичного барбекю, щоб об'єднати людей? Відсвяткуймо американські цінності та подамо кілька старих добрих гамбургерів з яблучним пирогом!").

Номінативний детермінізм, безумовно, освіжає, якщо порівнювати його зі спробами розпізнати ботів у X/Twitter за кількістю чисел у назві їхнього акаунта. Загалом, незважаючи на широкий спектр доступних типів ШІ, SocialAI відчувається як чистий позитивний досвід. Навіть якщо ви виберете «тролів» і «хейтерів», ці негативні боти, відверто кажучи, досить ввічливі за онлайн-стандартами. Безумовно, не варто очікувати злісних образ на першу-ліпшу вимогу. Найпікантніше було, коли нам вдалося змусити один акаунт жбурнути мені репліку про те, що «фейкові люди – найгірші».

Сайман каже, що ідея SocialAI з'явилася у нього, коли він замислився над тим, як повинні розвиватися генеративні інтерфейси штучного інтелекту, щоб користувачі отримували більше різноманітних відповідей.

«Коли вийшов ChatGPT і я побачив інтерфейс чату, я подумав: «Так, це круто, але ми ж не будемо використовувати інтерфейс чату для всього, правда?». І ось ми тут, через два роки, три роки, кожен застосунок зі штучним інтелектом – це просто чат-інтерфейс. І я вважаю, що це просто спантеличує, – каже він. – Тож я подумав, як ми можемо допомогти людям взаємодіяти з безліччю різних моделей штучного інтелекту, адже в ідеалі, на мою думку, люди хочуть мати можливість порівнювати відповіді. Особливо, – у світі, де ці мовні моделі дають випадкові відповіді щоразу, коли ви ставите їм запитання. Це не означає, що вони дають однакові відповіді».

«Нам не потрібно вигадувати велосипед, – додає він. – У нас вже є продукти соціальних мереж, якими користуються люди, які є інтуїтивно зрозумілими для взаємодії з великою кількістю людей і користувачів. Тож давайте створювати їх. І давайте створимо те, чим має бути ChatGPT».

Сайман також стверджує, що він розробив застосунок, щоб допомогти людям «відчути себе почутими, дати їм простір для роздумів, підтримки та зворотного зв'язку» в просторі, який діє як «згуртована спільнота».

За його словами, він надихнувся власною потребою мати своєрідну резонансну дошку, коли він відчував себе ізольованим і не мав до кого звернутися. «Я знаю, що застосунок не вирішить проблеми для всіх, але я твердо вірю, що багато таких людей, як я, будуть використовувати його для роздумів [і] для зростання».

На практиці застосунок більше схожий на вітрину для демонстрації технології штучного інтелекту та її здатності імітувати людську мову та письмо, ніж на щось, до чого користувачі будуть звертатися регулярно. (Але це може бути принаймні безпечним місцем для публікації всіх тих чернеток у Twitter/X, якими ви ніколи не мали сміливості поділитися!)

SocialAI – це третій застосунок від стартапу Friendly Apps, який експериментував зі штучним інтелектом на сайті музичних чартів AI Hits, а також у сфері онлайн-знайомств Cosmic, який підбирає користувачів за допомогою тестів на визначення їхніх особистісних якостей.

Наразі SocialAI можна завантажити безкоштовно без покупок у застосунку. Сайман каже, що не має наміру залучати додаткові кошти, доки не знайде відповідний продукт на ринку.

Наші інтереси: 

Цікаві можливості використати штучний інтелект (АІ), а не спілкуватися у ФБ з різними незрозумілими типами, які не тільки не розуміють, ЩО їм кажеш, але й ображають і принижують.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Масові соцмережі настільки деградували, що приємніше спілкуватися з ботами.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Масові соцмережі настільки деградували, що приємніше спілкуватися з ботами.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Для Аріїв SocialAI, мабуть цікаве для знайдення цікавих підписувачів… якщо така можливість є : за їхніми потребами можна би визначити рівень людини.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !