Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 59
  • Переглядів: 64

США і Європа були б у більшій безпеці, якби Україна була в НАТО – The Atlantic Council

Категорія:

Цього тижня у Вашингтоні, округ Колумбія, відбудеться саміт НАТО, який відзначатиме сімдесят п'яту річницю найуспішнішого військового альянсу в історії. Головною темою саміту буде війна Росії в Україні та майбутні відносини України з Альянсом.

Дехто вважає, що говорити про вступ України до НАТО найближчим часом ризиковано, але, навпаки, вільний світ був би набагато безпечнішим, якби Україна була в Альянсі, пише  Метью Креніг (Matthew Kroenig) and Крістіан Прік (Kristjan Prikk) у своїй статті The US and Europe would be safer with Ukraine in NATO. Our war games showed why на Atlantic Council.

Членство України в Альянсі було б фундаментальним для забезпечення тривалого миру і стабільності в євроатлантичному регіоні, що принесе користь як Україні, так і НАТО.

На саміті НАТО 2008 року в Бухаресті, Румунія, члени НАТО заявили, що Україна приєднається до Альянсу в якийсь невизначений момент у майбутньому. На минулорічному саміті у Вільнюсі, Литва, після брутального вторгнення Росії в Україну у 2022 році, члени Альянсу підтвердили свої зобов'язання 2008 року, додавши тавтологічне уточнення, що вони "надішлють Україні запрошення до вступу в Альянс лише тоді, коли члени Альянсу погодяться і будуть виконані умови".

Очікується, що цього року Альянс запропонує Україні "міст до членства", який складатиметься з низки заходів, спрямованих на зміцнення України. Очікується, що ці заходи включатимуть посилення ролі НАТО в координації військової допомоги та обіцянки довгострокової підтримки, а також обіцянки окремих членів Альянсу щодо інвестицій в українську оборонно-промислову базу і подальший розвиток двосторонніх угод у сфері безпеки.

Однак ці кроки все ще далекі від запрошення до вступу в Альянс. Нерішучість у наданні запрошення до вступу в Альянс здебільшого зумовлена занепокоєнням тим, що членство України в НАТО означатиме для безпеки існуючих членів Альянсу, в тому числі Сполучених Штатів.

Чи не стане запрошення провокацією для Росії та чи не розпочнеться новий цикл ескалації?

Що означає надання гарантій безпеки за статтею 5 НАТО країні, яка вже перебуває в конфлікті, і чи не буде це рівнозначним оголошенню війни НАТО проти Росії?

Навіть якщо нинішній конфлікт вщухне, створивши простір для вступу України до Альянсу, президент Росії Владімір Путін навряд чи відмовиться від свого глибокого бажання завоювати Україну.

Чи не призведе майбутній напад Росії на Україну до прямої війни між НАТО і Росією?

Щоб допомогти відповісти на ці питання, Атлантична рада у партнерстві з Міністерством закордонних справ Естонії провела навесні цього року серію великих теоретичних навчань (воєнних ігор), в яких взяли участь десятки провідних експертів, в тому числі нинішні урядовці США і союзників, щоб вивчити майбутні сценарії російсько-українського конфлікту і їх наслідків для західної безпеки.

Деякі з навчань розгорталися в недалекому майбутньому, після того, як Україна вже вступила до НАТО, в той час, як інші моделювали процес вступу України до Альянсу. Сценарії включали варіанти, в яких Україні вдалося повернути всю свою територію, а в інших – частини країни залишалися окупованими Росією.

Результати ігрового моделювання були однозначними: Європа стала більш стабільною і безпечною з Україною в НАТО. Росія не пішла на ескалацію, коли Україні запропонували членство в НАТО, і в усіх сценаріях Росія була набагато обережнішою у своїй взаємодії з Україною, коли вона стала членом НАТО.

Навіть у сценаріях, які починалися з видимого і прямого військового нападу Росії на Україну, конфлікт швидко пішов на деескалацію. Обидві сторони мали сильні стимули уникати прямого конфлікту між НАТО і Росією, який міг би призвести до ядерної війни.

Цей висновок відповідає поведінці Росії за останні півтора десятиліття. Путін був готовий застосувати силу проти країн, які не є членами НАТО, в тому числі Грузії та України, але його стримували від нападу на країни НАТО.

Більше того, сьогодні деякі спостерігачі припускають, що лише Захід має переважний стимул уникнути ядерної ескалації в Україні. Але з Україною в НАТО, яка є ядерним альянсом, Путін також повинен був би побоюватися можливості ядерного конфлікту, що зробило б його набагато обережнішим у відносинах з Україною.

Урок, який можна винести з цього моделювання майбутнього, очевидний. Цього тижня західні держави можуть запропонувати Україні міст до НАТО, але заради кращого майбутнього для всього Альянсу цей міст має бути коротким, він має бути сталевим і закінчуватися рішучим запрошенням для України вступити до НАТО.

Наші інтереси: 

Як би експерти не досліджували та не виявляли очевидну нагальність вступу України до НАТО, це є політичним рішенням США і залежить від Білого дому, який має свої політичні інтереси та свої приховані стосунки з Кремлем.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Вічно юний Купало-Аполлон та його стріла

Гіперборійська традиція і сім чеснот Нагірної проповіді: внутрішнє і зовнішнє, особисте і соціальне

Джерелом античної філософії було боголюдське вчення Аполлона Гіперборійського, відомого під іменами Купал (захисник народу), Ной (новий, юний) і Гермес-Єрмій (святий). Свято Купала-Аполлона-Гермеса...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це важлива стаття, адже Атлантична рада виробляє стратегію НАТО. А ось що написано на їхньому сайті щодо Вашингтонського саміту: "У цей історичний для Альянсу рік Атлантична рада бере на себе провідну роль у формуванні порядку денного Вашингтонського саміту, спрямовує трансатлантичну спільноту і демонструє неминущу цінність НАТО".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це важлива стаття, адже Атлантична рада виробляє стратегію НАТО. А ось що написано на їхньому сайті щодо Вашингтонського саміту: "У цей історичний для Альянсу рік Атлантична рада бере на себе провідну роль у формуванні порядку денного Вашингтонського саміту, спрямовує трансатлантичну спільноту і демонструє неминущу цінність НАТО".

Все, що робиться з власної волі, – добро!