Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

Україні бракує грошей на виробництво дронів: влада може зняти заборону на експорт зброї – Financial Times

Цьогорічний державний бюджет України на озброєння становить лише $6 млрд, з яких близько третини передбачено на закупівлю дронів, – набагато менше, ніж потрібно для задоволення потреб фронту.

 

24041704.jpg

Фото: Roboneers

Україна наближається до зняття заборони на експорт безпілотників у воєнний час, оскільки офіційні особи та учасники галузі заявляють про необхідність збільшення масштабів виробництва, щоб відповідати можливостям Росії на полі бою, пише Financial Times.

Українські війська дуже потребують більшої кількості безпілотників для повітряного спостереження, прикриття та дальнього радіуса дії. Але з огляду на обмеженість державних ресурсів для оплати військових поставок, компанії-виробники безпілотників шукають можливості продати надлишки своєї продукції за кордон і отримати дохід, необхідний для виробництва більшої кількості дронів для армії.

Експорт безпілотників може принести Україні до 20 мільярдів доларів доходу, «якраз тих грошей, яких нам не вистачає», – каже Олександр Маріковський, голова економічного підкомітету українського парламенту, який розглядає питання про те, як буде регулюватися експорт безпілотників.

Після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році Київ заборонив експорт товарів військового призначення, оскільки прагне забезпечити свою армію всім необхідним. Але українському уряду бракує фінансових ресурсів, щоб закупити всі наявні безпілотники, не кажучи вже про інвестиції в подальші дослідження і розробки, а дозвіл компаніям експортувати надлишкову продукцію зараз широко розглядається як спосіб залучення інвесторів.

Москва, тим часом значно активізувала виробництво озброєнь, причому учасники української промисловості оцінюють перевагу Росії в бойових безпілотниках як 5-10 до 1. Українські війська «відчувають колосальну нестачу безпілотників», – заявив Дмитро Хасапов, голова компанії «Укрспецсистеми», одного з найбільших виробників безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Українській армії терміново потрібні дрони для повітряної розвідки, захисту та атак на великій відстані. Однак обмежені державні ресурси не дозволяють покривати всі військові потреби, тому компанії-виробники дронів шукають можливість продавати свою продукцію за кордон, щоб заробити кошти для виробництва нових дронів для армії.

Державний бюджет України має на озброєння цього року лише $6 млрд, близько третини з яких припадає на безпілотники – набагато менше, ніж замовлень, необхідних для задоволення потреб фронту. Для українських виробників єдиними клієнтами є держава та фонди, які збирають приватне фінансування для армії. Це означає, що компанії часто стикаються з короткостроковими або відкладеними контрактами та не мають довгострокових гарантій, щоб купувати й тестувати дорогі компоненти, сказав Маріковський.

«Укрспецсистеми» – одна з небагатьох українських компаній-виробників безпілотників, які нещодавно почали виробляти свою продукцію в Польщі, намагаючись обійти заборону на експорт. Маріковський зазначив, що ця тенденція викликає занепокоєння в Україні, оскільки вона може призвести до відтоку мізків та зменшення податкових надходжень – ще одна причина для перегляду заборони. Він попередив, що без відновлення експорту ціна на безпілотники українського виробництва, ймовірно, зросте.

Компанія Roboneers, український виробник повітряних і наземних безпілотників, систем радіоелектронного придушення і вантажного транспорту для фронтових військ, повідомили Financial Times, що вони виграли державні тендери за ціною, яка покриває лише виробничі витрати.

«Найбільшою проблемою для кожної [української] компанії є дослідження і розробки», – сказав представник компанії, який відмовився назвати своє ім'я, побоюючись стати мішенню для Росії. Наприклад, обираючи найкращі камери для своїх пристроїв, Roboneers довелося покрити вартість усіх інших об'єктивів, які вони випробували. У галузі сподіваються, що зняття заборони на експорт підштовхне західних партнерів до виділення допомоги українським виробникам.

Кілька партнерів пообіцяли виділити гроші на закупівлю безпілотників місцевого виробництва для Української армії, але ці програми поки що перебувають у зародковому стані. На стендах на Київському ярмарку були представлені найсучасніші БПЛА, в тому числі апарати, здатні вражати цілі на великій відстані, наземні та морські роботи, а також технологія, що дозволяє їм літати без GPS і групами, як зграя птахів. Данська компанія MyDefence, яка продає пристрої, що можуть виявляти та глушити ворожі безпілотники, повідомила Financial Times, що щойно відкрила свій підрозділ в Україні, щоб випереджати російські технологічні розробки.

Російські війська почали змінювати частоти своїх безпілотників, що означає, що виробники, які постачають їх в Україну, повинні адаптуватися і запропонувати рішення, заявив виконавчий директор компанії Ден Германсен (Dan Hermansen). Після війни «буде великий експортний потенціал», сказав Германсен, враховуючи зв'язки його компанії з екосистемою оборонних замовлень НАТО. «Саме тут ми можемо допомогти».

Окрім інвестицій, виробники потребують більшої стандартизації та планування з боку уряду. Десятки різних типів безпілотників, придбаних Українськими військами, працюють на різному програмному забезпеченні, сказав Юрій Касьянов, провідний експерт з безпілотників і командир, який описав ситуацію як «зоопарк безпілотників».

Артем Колесник, технічний директор компанії-виробника Reactive Drone, сказав, що його сектор також потребує такого ж політичного керівництва, яке отримали виробники інших видів озброєнь. «Наразі у нас немає програми, яка б готувала кваліфікованих інженерів в університетах, – зазначив Колесник. – Нам потрібно подивитися на те, що нам буде потрібно через п'ять, 10 років, тому що якщо ви не подивитеся, то вся ця індустрія [безпілотників] помре або буде кимось викуплена».

Наші інтереси: 

Розуміємо, що держава неспроможна забезпечити фінансування вітчизняного виробництва безпілотників і виштовхує українські компанії з країни, адже не забезпечує їм замовлення безпілотників, таких необхідних для Армії. Замість того, щоб виділити більше бюджету на військові замовлення, держава витрачає кошти на казна-що! Якщо наші виробники зброї почнуть експортувати свої дрони на зовнішні ринки, здогадайтеся, хто буде їх купляти, а потім вбивати наших військових? 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи (+аудіо)

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи